Yakın Tarihimize Işık Tutan Üç Güzel Roman

Tarihi roman yazmak kolay değildir. Bir yandan seçilen konuyla ilgili olayları, bunların yaşandığı siyasal, sosyal, ekonomik ve ideolojik ortamı, şahısları ve mekânı aslına uygun olarak yansıtmak, diğer yandan bunlar romanın anlamına, tekniğine uyar tarzda anlatılırken okuyucunun merakını, ilgisini canlı tutacak bir üslubun olması gerekir. Yazarın bunlara uygun edebi bir metin hazırlayabilmesi, doğrudan kendi muhayyilesini, kanaatlerini, hükümlerini kullanma becerisine bağlıdır.

Okul Kantinleri ve Öğrenci Sağlığı

Okullarımızdaki sorunlardan biri de kantinlerdir. Öğrencilerin okul yaşantılarında kantinlerin önemli bir yeri vardır. Çünkü öğrencilerin zamanlarının üçte biri okulda geçmektedir. Bu süre içerisinde beslenme ihtiyaçlarını genellikle okul kantinleri karşılamaktadır.

Unesco 2021 Ahi Evran Anma ve Kutlama Yılı

BM-UNESCO 2020 yılı için ülkemizin önerisi ile Büyük Türk Bilgini Farabi’nin doğumunun 1150. Yıl dönümü; 2021 yılı için de Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750., Yunus Emre’nin vefatının 700., Ahi Evran’ın doğumunun 850. Yıl dönümü Anma ve Kutlama Yılı olarak kabul etti.

İç Dünyası Zengin İnsan Olmak

Günümüz insanının esas problemi, boşluk, endişe(kaygı, evham) ve yalnızlıktır. İnsanların çoğu ne istediklerini ve ne hissettiklerini bilmiyorlar. Kendilerindeki eksiklikleri, boşlukları doldurmak için başkalarından medet umuyorlar.  İmdat sesleri duyulmayınca da  sinirleniyorlar ve  kaygılı, endişeli bir hale geliyorlar. Kendilerini işe yaramaz olarak görüyorlar ve ne planlayacaklarına karar veremiyorlar. 

Orkun Dergisi

01 Ekim 1950 târihinde İstanbul’da ‘ Hüseyin Nihal Atsız Dergisi ’ olarak yayınlanmaya başladı. Orhun Dergisi’nin devamıdır. Haftalık yayın programı ile 18 Ocak 1952 târihine kadar 62 sayı çıktı. 01 Ekim 1950 târihinde İstanbul’da ‘ Hüseyin Nihal Atsız Dergisi ’ olarak yayınlanmaya başladı. Orhun Dergisi’nin devamıdır. Haftalık yayın programı ile 18 Ocak 1952 târihine kadar 62 sayı çıktı.

Nasıl bir Türkiye - 1

Nasıl bir Türkiye derken özlediğimiz Türkiye ile şu anda yönetilen Türkiye’yi değerlendirmek gerekmektedir. Bu değerlendirmeyi yaparken iki yaklaşım olduğunu görüyoruz. Birilerine göre biz çok mükemmeliz, bazılarına göre de biz adam olmayız. Bu düşüncelerin ikisi de çok yanlıştır. Öncelikle kendimizi doğru anlamak doğru tanımak ondan sonra da çevremizdeki tehditleri görebilmek ve doğru değerlendirmek lazımdır.

‘’Yeni Bir Hayat…’’

Yazımın başlığı, bir sivil toplum kuruluşunun adıdır. ‘’Yeni Bir Hayat Derneği’’, diğer sivil toplum kuruluşları gibi toplumumuzun iyiliğine hizmet amaçlı kurulmuş, seçmiş olduğu çok önemli bir konuda farkındalık yaratmak amacıyla, hem de ülkemizin en önemli turizm beldesinde faaliyet göstermektedir.

Kaymakam Devletin Şefkat Elidir

Kaymakamlık, bir ilçede devleti temsil eden en üst makamdır. Kaymakam, temsil ettiği devletin şefkat elini hatırlattığı gibi halkın tabir ettiği “Devlet Baba” kavramının da yansımasıdır. Haberler doğruysa, Artvin’in Kemalpaşa ilçesi kaymakamının sınıfına girdiği öğretmenin “Hoş geldiniz” demesi üzerine öğretmene “Haddini bil ”deyip onu sınıftan çıkarması Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine asla uymadığı gibi töremize ve devlet terbiyesine de yakışmamıştır.

Türkçemiz

Türkçe problemli bir dil. Göktürkler dönemindeki Orhun Kitâbeleri’nde, Karahanlılar dönemindeki Dîvânu Lugati’t-Türk’de,  Kutadgu Bilig’de, Atebetü’l-Hakayık’ta hiçbir problem yoktu.

Öğretmenlerin Kılık Kıyafetleri Üzerine

Öğretmen Okulu’nda okurken her davranışımız ve giyim kuşamımız mercek altındaydı. Bir ara saçım birazcık uzamıştı. Dersteyken öğretmenimiz ensemi tutarak, “ yarın öğretmen olacaksın şu saçının haline bak, neredeyse örülecek” diyerek uyarmıştı. Öğle arasında soluğu okul berberinin yanında yerinde aldım. Üç numaraya yakın şekilde kısalttı. Berbere gittiğimizde tarife gerek yoktu zaten. O, öğrenci tıraşının nasıl olacağını çok iyi bilirdi.

Soçi’de Yapılacak Erdoğan-Putin Zirvesinde Sorunlara Çözüm Bulunabilecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Eylül’de Putin ile görüşmek üzere Soçi’ye gidiyor. Her iki taraftan yapılan açıklamalarda, bu görüşmenin geniş kapsamlı olacağı, sadece İdlib’teki durumun değil başka konuların da masada görüşüleceği ifade ediliyor. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov “Görüşmelerin gündemi oldukça geniş olacak“ diyerek bunu işaret etti.

Araç Muayeneleri Hakkında

Bilindiği üzere, Türkiye'de periyodik araç muayenesinde tek kuruluş, yetkili ve görevlidir. Bu yetkili firma TÜVTÜRK’dür. TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları üç ortaklı bir konsorsiyum olup, bu ortaklar Doğuş Grubu, TÜVSÜD ve bir İngiliz şirketi olan Bridgepoint'tir. Bu istasyonlarda yılda 9 milyondan fazla aracın periyodik ve yola uygunluk muayeneleri yapılmaktadır.

Tebessümlük

Nasreddin Hoca bir köye misâfir olmuş. Yatsı namazını kıldıktan sonra başlayan sohbet uzun süre devam edince Hoca esnemeye başlamış. Meclistekilerden biri sormuş:

Ali Coşkun: Köyden Bakanlığa Uzanan Bir Yaşam...

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com Bir dönem Sanayi Bakanı olarak görev yapan Ali Coşkun, her dönem sanayicinin ‘’Ali ağabey‘’i olarak alçak gönüllü kimliğiyle öne çıktı. Onlarca şirketin kurucusu oldu. Onun ‘’Bir Ömür Böyle Geçti‘’ kitabını genç girişimcilere öneriyorum.

Üniversiteler Açılırken Gençlerin Çözüm Bekleyen Sorunları

Uzun bir aradan sonra üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacak olması, üniversitesi olan şehirlerde hatırı sayılır bir hareketliliğe yol açtığı gibi, öğrenciler ve velileri için de bir takım sıkıntıları beraberinde getirdi.

Yeteneklerimizin Farkında mıyız?

İlk defa turist bir kızla  çıktık.  Muhabbet ediyoruz,  kız sevdiğim filmleri soruyor,  okuduğum kitapları soruyor,  gezdiğim ülkeleri soruyor. 

Sonbahar…

‘’ Mevsimlerin en hüzünlüsüdür! Renklendir desen bu mevsimi; ona en yakışanı sarısıyla, kırmızının her türüdür…’’

Sağlıklı ve Huzurlu Yaşamak…

1-Sabah kahvaltınızı kendiniz için yapınız, öğle yemeğini dostunuzla paylaşınız, akşam yemeğini düşmanınıza ikram ediniz.                                                                                             2-Haftada en az 4 gün, en az 45 dakika yürüyünüz.                                                                                                            

Esenboğa Hava Limanı’nın İlginç Hikayesi

Ankara’nın en güzel yanı İstanbul’a dönmek… Bu söz ne zaman söylendi bilmem. Ankara’dan İstanbul’a dönerken uçağa bindiğimiz Çubuk bölgesindeki Esenboğa Hava Limanı’na geldiğimde ünlü yazarlarımızdan Münevver Ayaşlı’nın 1982 yılında, 41 yıl önce okuduğum İstanbul hatıralarını anlatan İstanbul’un eski adı (Der Saadet ) kitabında Esenboğa ve Çubuk bölgesinin, eşinin babasına ait yerler olduğunu, bu yerlerin zorla devlet tarafından kamulaştırıldığını ve hava limanı yapıldığını, Esenboğa’nın sisinin eksik olmadığını, uçakların buraya güçlükle indiğini, geçmişte burada uçak kazalarının yaşandığını okumuştum.

İdlib Türkiye’nin Baş Ağrısı

2011 yılının ilk aylarında Suriye’nin bazı kentlerinde Baas rejimine karşı başlayan gösteriler, hükümetin aşırı güç kullanmasının etkisiyle kısa zamanda genişledi. Hükümet güçleriyle muhalif gruplar arasında silahlı çatışmalar başladı. İlk başta otokratik Baas iktidarının yıkılmasına sıcak bakan ABD ve İsrail, eylemlerin merkezinde Müslüman Kardeşler Örgütü’nün (İhvan) olduğunu, Esad’ın devrilmesi durumunda yeni hükümeti onların kuracağını fark edince tavırlarını değiştirdiler.