Etli mi, Etsiz mi?

Vejeteryanları biliyorduk, et yemeyip sebze ağırlıklı beslenen insanlardı. Ama bunlar hiç olmazsa diğer hayvansal ürünlerden olan; süt, yumurta, peynir ve yoğurt yiyorlardı bildiğim kadarıyla. Şimdi bir de “vegan” türü beslenen ve kendilerini vegan diye adlandıran insanlar çıkmış. Bunlar ne et, ne de et ürünü yiyorlar.

Tanrı Dağları’ndan Talas Savaşları’na Belgeselimiz Yayında

Türk tarihinin dönüm noktası olan, 751 yılında bugünkü Kırgızistan’ın Tanrı dağları eteğinde Özbekistan ve Kazakistan sınırındaki Talas şehrinde Abbasi İslam Orduları ile Çinliler arasında yapılan savaşta Türkler, Abbasî İslam orduları arasında yer alarak Çinlileri hezimete uğratmışlardı. Bu savaştan sonra İpek Yolu ile kültürün yayılması yoğunlaşmış ve ticaret gelişmişti.

Niçin Yeni Bir Uygarlık? Niçin Türkiye?

Küreselleşmenin göze ve kulağa en hoş gelen taraflarından birisi, Ebu Garib hapishanesinden, muhtemelen iç hesaplaşmalara dayalı olarak basına sızdırılan birkaç kare fotoğrafın, insanlara “kral çıplak” dedirtecek kadar etkili olmasına imkan sağlaması...

Kitap Tanıtım Yazıları…

Kitap tanıtım yazıları yazmak, zannedildiği kadar kolay değildir. Önce yazı kuralları ve Türk dilini bilmek gerekir. Kitaptaki yanlışlıkları ve eksiklikleri belirleyebilmek için kitabın konusu hakkında, yeterli ölçüde bilgi sâhibi olmak faydalıdır.

Şükretmek Neden Çok Önemlidir?

Sağlıklı olmanın yolu şükretmekten geçer? Neden? İzah edelim: 

Sahi, İngilizler kimse sevmez?

İngiliz tarihçi Arnold Toynbee, 100 yıl önce, kendi devletinin politikasını açıkça ifade ediyor:

İlayı Kelimetullah Nedir?

İnsanların çoğunun, lügatların “ Allahın adının yüceltilmesi” olarak manalandırdığı  bu terkibin doğru okunuşu “i’lâi kelimetillah” dır. Telaffuzu galat ı meşhur olarak yerleşmiştir.

Öz Türkçe Ezan Banladım

Temcit pilâvı gibi ısıtılıp ısıtılıp öne sürülen bir şey:  Türkçe ezan ... 

Kutlu Doğum Haftası (11 – 17 Kasım 2018)

Peygamberimiz Hazret-i Muhammed (sav) Efendimiz, herhangi bir doğum günü kutlaması yapmadığı gibi kendi doğum gününü de kutlamamıştır. Mevlit; yâni Doğum Kandili, Hz. Peygamber'in uygulaması olmadığına göre sünnet değildir.

Ya K.K.T.C Kurulmamış Olsaydı?

15 Kasım 2018 tarihinde KKTC’nin 35’nci kuruluş yıl dönümünü kutlayacağız. 44 yıl önce 1974’te Kıbrıs adasında temeli atılan bu son Türk Devletinde yaşayan soydaşlarımız; ne yazık ki yaşadıkları bu devletin diğer ülkelerce tanınmamış olmasının bedelini pahalı bir biçimde ödemeye devam etmektedir.

14 Kasım: Dünya Çocuk Kitapları Haftası

İnsanoğlu, var olduğu günden beri bilmek ihtiyacındadır. İçinde yaşadığı şartlar gelişip değiştikçe bilgi de gelişmekte, insanın çözüm bekleyen meseleleri de artıp çeşitlenmektedir. Hayatın daha da yaşanır hâle gelmesi, küçüğü ile, büyüğü ile bu mevzuların günün şartlarına göre çözüme kavuşmasından geçmektedir.

*Dar Kafalılık*

*1964 yılında* ABD’de bir öğretmen dergisinde _Alexander Cassandra imzalı bir yazı yayınlanır: *Bir fizik hocası ile öğrencisi sınav sorusuna verilen cevap hakkında anlaşmazlığa düşerler* ve tecrübeli öğretmen Cassandra’nın hakemliğine başvururlar.

Bâzı Harflerin Şapkaları

Türk Dil Kurumu’nun almış olduğu bir kararla, Türkçede bâzı harflerdeki şapka işâretinin kullanılmayacağı ileri sürülmüştü. Böyle bir karar alınmış değildir. Bu iddiayı doğru zannedenler yaklaşık 10 – 15 yıldır söz konusu harfleri şapkasız kullandılar.  

Hz. Muhammed S.A. in Kelime-i Tevhiddeki Yeri

Kelime-i Tevhid’in “Lâ ilâhe illallah, Muhammed’ ür-Rasülullah,, olduğunu, “ilâh (Hak ilâh) yalnızca Allah’tır. Muhammed s.a. Allahın Resülüdür.,, manasına geldiğini; bir kimsenin İslama, Kelime-i Tevhidi söyleyip kabullenerek, tastik ederek girebileceğini; Kelime-i Tevhidin kabullenilip tastik edilme şekline Kelime-i Şehadet dendiğini, “Eşhedü ellâ ilâhe illallah ve eşhedü enne muhammeden abdühü ve Rasülüh.,, şeklinde ifade edildiğini; “ilâhın (Hak ilâhın) yalnızca Allah olduğunu kabul ve şehâdet ederim. Muhammed S.A. in de Allah’ın kulu ve Rasülü olduğunu kabul ve şehadet ederim.,, manasına geldiğini hemen her müslüman bilmektedir.

Aramızdan Ayrılışının 80. Yılında Atatürk’ün Milliyetçilik Anlayışı

Aramızdan ayrılışının 80. yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Şair ve Yazar Ahmet Mâhir Pekşen ile Üzerinde çok az durulan ‘Şiir ve İslam’ üzerine konuşmalar

Pekşen: Kur’an-ı Kerim tabii ki şiir üstü bir ilahî ifâdedir.  Şiir tadı gibi değil şiir tadının ötesinde bir lezzete sahip. 

Semerkand’ın Bin Yıl Ömrü Olan İpek Kağıtları

Özbekistan’ın tarihi İpek Yolu üzerindeki çok önemli kavşak noktası olan Semerkand’da belgesel çekimlerimiz İpek kağıt imalathanesinde devam ediyor. Dünyada kağıdı ilk imal eden Çinliler olmuştur.

29 Ekim Kutlamasında, ‘’Yunan Kültürü Kıyafetleri!’’

Cumhuriyetimizin 95’nci kuruluş yıldönümü geçtiğimiz 29 Ekim 2018 günü tüm yurtta olduğu gibi; KKTC ve yurt dışı temsilciliklerimizde de büyük bir coşkuyla kutlandı.

Kimin Yanında Kendinizi İyi Hissediyorsunuz?

Başkalarına mutluluk veren insanlar bir daha unutulmuyor. Gerçekten bir insanı unutabilirsiniz, bir insanın size neler yaptığını da unutabilirsin, ama o insanın SİZE NE HİSSETTİRDİĞİNİ asla unutamazsınız.

Türk Dünyasında Misyoner Faaliyetleri

Hıristiyan batılılar, Müslüman Türklerin Anadolu’ya gelmelerinden tedirgin oldular.  Hazret-i İsa’nın ölümünden hemen sonra 12 havârinin, Hıristiyanlığın tanıtımı ve yaygınlaştırılması için başlattığı misyonerlik çalışmaları, Müslüman Türkler üzerinde yoğunlaştırıldı. Çalışmalar, günümüze kadar artarak devam etti. Özellikle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB)’nin dağılmasından sonra bağımsızlığına kavuşan Türk Cumhuriyetleri misyonerlerin en fazla çalıştıkları alanlar oldu.