Edebiyatçı hayatın bütün boyutlarında, güzel olanı arayandır. Güzellikte sınır tanımayanlar, güzellik arayanların öncüleri olurlar. Çok boyutlu edebiyat dünyasının kapıları, düşünce ve eylemleriyle, güzel olmasını bilenlere açılır.
Amerika’nın 2010 yılında Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde Arap Baharı adı altında başlattığı yönetim değişlikleri, bölgenin enerji kaynaklarını ele geçirme stratejisinin yanı sıra Ortadoğu’daki emperyalist uygulamalarının bekçiliğini yapacak yeni bir uydu/Kürt devletinin kurulmasını desteklemeye yönelikti.
Osmanlı Devleti’nden günümüze uzanan en büyük sorunlardan biri eğitim konusudur. II. Mahmut’un başlatmış olduğu reformlarla birlikte yol aldırılmaya çalışılan eğitim, devrin Maarif Nazırı Emrullah Efendi’nin “Bu mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim” sözüyle birlikte sancılı bir şekilde devam etmiş, Osmanlı’nın çökmesinden sonra kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti her konuda olduğu gibi bu yaraya da parmak basmıştır.
Öncelikle; yazılarını gıpta ederek okuduğum, lütfettiği bilgilerden çok yararlandığım, benden daha engin ve derin kültüre sâhip olduğuna inandığım zat-ı âlinizin, yazıma gösterdiği ilgi ve açıklama göndermek suretiyle esirgemediği zahmetten fevkalade mütehassis olduğumu belirtmek isterim.
Son zamanlarda birkaç oy daha fazla almak için yapılanları görmek gerçekten acı verici, kendileri için de yüz karası!
“Âşikâr düşman, gizli dosttan yeğdir.” demiş atalar. O hâlde tehdîdin, tehlikenin, hastalığın, nefretin “ âşikâr = açık ” olanı da “ gizli ” olanından “ yeğ ” demektir.
Temsili demokrasilerin katılımcı demokrasilere evrildiği bir dönemde, bütün insanları ilgilendiren can alıcı konularda, kamuoyuna başvurmak, kusursuzluğu arayan yönetimlerin, en önemli görevlerinden biri olacaktır.
Peygamberimiz Efendimiz (sav) İslâmiyet’i tebliğ etmeye başladığında ilk iman eden Hz. Hadice oldu. İslâmiyet’le şereflenen ikinci insan Hazret-i Ebû Bekr’dir. Sonra 10 yaşındaki Hazret-i Ali Müslüman oldu. Önce akrabalarını, sonra da Mekkelileri İslâm’a dâvet etti. Amcası Ebû Leheb, bu dâvete karşı çıktı. Sonra da Mekkeliler… Karşı çıkanlar, Hz. Muhammed’de düşman oldular, zulmetmeye başladılar. İslâmiyet’le şereflenenlerin sayısı arttıkça, inanmayanların zulmü de artıyordu. Müslüman oldu diye birçok kişiyi şehid ettiler. Müslümanlardan bazıları canını kurtarmak için başka şehirlere göç etmek mecburiyetinde kaldılar. Onlar, gittikleri yerde İslâmiyet’i öğretmek ve yaymak için çalıştılar. Başarılı oldular.
08 Haziran 0632: Son Peygamber Hz. Muhammed (sav) Efendimiz, Medine’de ebedî âleme intikal ettiler. Doğum Yılı: 570, Mekke.
Bu sorunun cevabını ”ego” kavramı üzerinden verebiliriz. Ego, kişinin benlik duygusunu ve kendine duyduğu saygıyı karşılamaktadır. Egosuz insan yoktur. Yalnızca düşük ya da yüksek egolu insan vardır. Ego veya nefis insanın kendisidir. Nefis, ego, öz benlik, her şeyi fazlasıyla ister ve asla doymak bilmez. İnsan, egosunun ya kölesi ya da efendisidir.
Dönüp duran bütün hadiselerin tek bir nedeni var; o da "ekmek" ... Bütün canlılar tabii ki, insanoğlu da, "ekmek" peşinde!
Son dönemde en çok konuşulan kelime, en çok yorum yapılan kavram, adalettir. Bu süreçte adaletle ilgili açıklamaların, günümüze damgasını vuran türlü adaletsizliklerin yanı sıra örnek alınacak adaletli uygulamalar da yok değildir.
Bayram günlerinde hem iğneyi hem çuvaldızı başkalarına değil kendine batırmasını bilenlere dünyada bayram günleri özeleştiri günleridir.
Çevre; bulunduğumuz, oturduğumuz, çalıştığımız ve yaşadığımız yerdir. Evimizi, işyerimizi, vakit geçirmek veya vaktimizi değerlendirmek için gittiğimiz yerleri yakın çevre olarak adlandırabiliriz. Geniş çevre ise; işyerinizin ve evinizin bulunduğu sokak, mahalle, şehir ve bütün yurdumuzdur. Daha da genişletmek mümkündür.
Doğu Akdeniz’de sular giderek ısınmaktadır. Bölgede bulunan zengin hidrokarbon yataklarının arama ve kullanımıyla ilgili Güney Rum kesimin bölge ülkeleri, AB’ye üye ülkelerle yapmış olduğu anlaşmalar, ABD’nin konuyu yakinen takibi, pay almak istemesi; bu gelişmeler üzerine ülkemizin de uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkını korumak adına kendimize ait MEB’de sondaj çalışmalarına başlaması, önümüzdeki süreçte bölgede sıcak gelişmeler yaşanmasına neden olabilecektir.
Nefsi, kötülüklerden temizlemek; ahlâkı, güzel alışkanlıklarla süslemek, çirkinlikleri tasfiye etmek... Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in emridir. Ramazan, bu işlemlerin çokça yapıldığı bir aydır.
CYŞ: Taşlıcalı Yahya Bey, bugün bayram; fakat senin yüzün gülmüyor, niye? Taşlıcalı Yahya Bey: Gam-ı ağyâr u derd-i yâr ile mâtemdeyim her gün, Niçe bayram olur, mâbeynimizde merhabâ olmaz...
Güzel şeylere sahip olduğumuzda neden sevinmesini bilemiyoruz bilemiyorum. Fakat bu güzellikler elimizden gittiğinde hüzünlenmeyi hiç de ihmal etmemekteyiz.
“Kendine iyi bak!” çok güzel bir dilek. Hepimiz çok kullanıyoruz. Bu sözle karşımızdaki insana “Hasta olma, mutlu ol” mesajını veriyoruz.
Pozitivist paradigmanın çöktüğü ve kutsal kültürden beslenen geleneksel düşüncenin hayatın merkezine yeniden yerleştiği bir dünyada, bilgelik ve liderlik, büyük önem kazanmaktadır.