18. yüzyıl aydınlanma çağında, Fransız edebiyatının ünlü yazarı Voltaire (1699-1778) Candide adlı romanında “Gelişmek için insanın teknolojik gelişmelere değil kendisine odaklanması gerektiğini vurgular.” Voltaire; Fransız ihtilalinin düşünsel yönünü hazırlayan en önemli düşünürlerden biridir.
Bazı edipler, mütefikkirler, alimler, yazarlar, şairler ve sanatçılar vardık ki bunlar yaşadıkları mekanları marka yaparlar. Vefatlarının üzerinde yüz yıllar geçse isimleri ve eserleri yaşar. İspanyol Cervantes(1547 Alcala de Henares-1616 Madrit) bunlardan biri. Donkişot’u yediden yetmişe bütün dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde herkes tanır. Sürekli macera kitapları okuyan ince uzun sakallı Donkişot sonunda şövalye olmaya karar verir. Rocinante adlı atı ve seyisi ŞansoPanza ile yel değirmenleriyle savaş üzere yola çıkar. Roman bu şekilde devam eder. Bugün hem Cervantes’in hatıralarının olduğu mekanlarda ve hem Donkişot’un yel değirmeniyle savaşını gösteren anıtları dünyanın dört bir yanından görmeye gelenler vardır.
Korona salgının dünyayı etkisi altına aldığı süreç neredeyse 4 ayı geçti. Bu ölümcül virüsle mücadelemiz tüm hızıyla devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu açıklamaya göre bu salgının bitmesi daha bir hayli zaman alacak. O nedenle başta ülkemiz olmak üzere, tüm ülkelerinin yapmış olduğu mücadelenin eksilmeden devam etmesi gerekiyor.
"Belh’in meşhur velisi Hatim-i Esam, hacca gidiyordu. Hanımına sordu: - Hanım, ne kadar nafaka bırakayım sana, ben gelinceye kadar? Tevekkül ve teslimiyet timsali hanımın cevabı ibretliydi: - Ne kadar yaşayacaksam o kadar!
İlahiyatçı ve Hukukçu, İstanbul Eski Milletvekili İhsan Toksarı İle İslam’ın Temel Meselelerini Konuştuk.
Türkistan ismi Türklerin ülkesi anlamına gelir. Bölgedeki Türk tarihi oldukça eskidir. Doğu Türkistan; Asya'ya hâkim olan Hun Devletinin Başbuğu Teoman Han'dan sonra oğlu Mete Han'ın M.Ö. 209'da hükümdar olduğu Büyük Okyanus'tan Hazar'a, Keşmir'den Kuzey Sibirya'ya kadar uzanan devlet, 1884'e kadar değişik boyların idaresindeki (Hun, Göktürk, Uygur, Kırgız gibi) Türklerin vatanıdır.
İnsanların bir kısmı, dolu bir hayat yaşamış olmanın huzuruyla hayatlarının sonuna geliyor. Hayatlarının anlamını bulup mutlu ölüyorlar.
Her yılın bir ayı, gelecek on bir ayı yaşanılır kılacak oruç ayıdır. Oruç ayı hayatı anlamlandıran aydır. Oruç ayında ekilenler, gelen aylarda, gelen yıllarda biçilir. Bu yüzden dünyada oruç ayı, yardımlaşmanın, dayanışmanın, paylaşmanın doruk noktasına çıktığı aydır. Oruç ayında, bilgiler, hizmetler, ürünler paylaşılır. Oruç günlerinde kapılar, gönüller, sofralar herkese açılır. Oruç ayında, bilgi ve bilgelik dünyasının, kapıları sonuna kadar açılır.
Osmanlı Ordusu, 29 Nisan 1645 târihinde Girit Seferi için İstanbul’dan hareket etti. Giriş Savaşı, Osmanlı Devleti’nin en uzun süreli savaşıdır. Ordu, 19 Ağustos 1645’te ayak bastı, Fetih, 1669 yılında tamamlandı. 239 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kaldıktan sonra 27 Temmuz 1908 târihinde elimizden çıktı, Yunanistan’ın oldu.
Baki kalan gök kubbede hoş bir sedadır. Ölüm haberleri acı ve üzücüdür. Kültür adamlarının ölümü çok daha acı.
23 Nisan’da Egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğunun simgesi T.B.M.M’nin 100’ncü kuruluş yıldönümünü 83 milyon tek yürek olduk, büyük bir coşkuyla kutladık. 23 Nisan aynı zamanda çocuklarımıza armağan edilmiş önemli bir bayram günüydü. Bunun sevincini de çocuklarımızla birlikte yaşadık.
Koronovirüs, birkaç aylık bir sürede küresel bir salgın haline geldi ve tüm dünyaya hızla yayılarak, yaklaşık 200 bin insanın canını aldı. İlk defa ortaya çıkarak ve de mutasyona uğrayıp kovit 19 halini alarak, en yetkin bilim adamlarını dahi ters köşeye yatırdı. En büyük tehlike bilinmez olmasıydı.
Değerli okuyucular, malumlarınız olduğu üzere, 65 yaş üzerinde bulunan vatanDaşlara konulan sokağa çıkma yasağı süresi bir ayı geçmiş bulunmaktadır. Takdir edersiniz ki, bu zaman dilimi yaşlılar için oldukça uzun bir süre sayılır.
1877/1878 “93 Harbi”, 1911 Trablusgarp, 1912/1913 Balkan Harbi, 1914 - 1918 Birinci Dünya Harbi, 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi,
Türkmen kelimesine ilk defa, 8. Yüzyıla ait kaynaklarda rastlanmaktadır. Müslüman olan Türkler için kullanılmıştır. 10. Yüzyıldan itibâren de genel bir adlandırma olarak yerleşik hayata geçmiş Türkler için kullanılmaya başlanılmıştır.
27 Mayıs1960 İhtilali’nin Milli Birlik Komitesi başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 4’üncü Cumhurbaşkanı olan 0rgeneral Cemal Gürsel Erzurum’un yetiştirdiği ünlü simalardan biridir.
Korona virüsü salgını nedeniyle evlerimize kapandık. 18 Mart’tan bu yana evden çalışıyorum. 35 gündür iş, spor, sinema, kitap okuma hepsini eve sığdırdım hayat evde devam ediyor. Yeni misafirimiz Sultan Papağanı evimize renk kattı, zaman bir şekilde geçiyor.
Işık: Cenab-ı Allah’ın emirlerine kayıtsız, şartsız itaat etmektir. İman edip Allah’ın emir ve yasaklarına uyarak O’na karşı gelmekten sakınmak, dünya veya âhirette insana zarar verecek, ilahî azaba sebep olabilecek hareketlerden kaçınmaktır. Çok zor, anlaşılmayan bir şey değil. O takvâ hareketi de, iman sevgiye dönüştükten sonra başlar.
Ömrümü "Vatan-millet-Sakarya" diyerek, bazılarının müstehzi tebessümleri arasında geçirdim. Hâlâ aynı yerdeyim. Bu yazıyı, bir ömrü uğruna tükettiğim, "vatan" ne imiş acaba sorusuna cevap olur diye yazıyorum. Vatan, elbette belirli anlaşmalar çerçevesinde çizilen sınırlar içinde kalan toprak parçasından ibaret değil.
18 Mart 1915’te kazanılan Çanakkale Zaferi, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan “Ya istiklâl, ya ölüm!” iradesinin ön sözüdür. 19 Mayıs 1919’da ortaya konulan millî kurtuluş iradesi, 1921’de başlayan ve 9 Eylül 1922’de düşmanın denize dökülmesi ile sonuçlanan İstiklâl Harbi’nin ön sözüdür. 23 Nisan 1920’de Ankara’da millî egemenliğin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, 29 Ekim 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ön sözüdür.