Akkuyu NGS Birinci ünitesi2023’de Devrede…

12 Mayıs 2010’da Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye’nin güney kıyısındaki Mersin ilinde VVER-1200 reaktörlü dört güç ünitesine sahip, toplam 4800 MW kurulu güç kapasiteli Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa edilmesini öngören işbirliği anlaşması imzalanmıştı.

Beynimizdeki Virüs Programları

Ana- babalar çocuklarına genellikle kendi görüş açılarını aşılarlar. Onlara her şeyin nasıl olması gerektiğini öğretirler. Tıpkı bilgisayara program yüklemek gibi, çocuklarının beyinlerini kendi dünya görüşleri doğrultusunda oluştururlar.

Dünyanın Hiçbir Yanında Hukuksuz Devlet Devletsiz Hukuk Olmaz

Hukuk gelenekleri sağlam olmayan devletlerin, yönetim gelenekleri güçlü olmaz. Hukuk toplumun, toplum yönetimin güç kaynağıdır. Hukukun olmadığı toplumlarda, uyumsuzluk ve düzensizlik vardır. Uyumun yerine uyumsuzluğun, düzenin yerine düzensizliğin geçtiği bir toplumda, kurumlar ve kuruluşlar hiçbir alanda başarılı çalışmalar yapamazlar.

Yağmur İçin Yakarış

Biz Türklerin kültür kökleri çok derindir ve çok çok uzak geçmişe dayanmaktadır. Ne yazık ki; savaşlar, göçler, başka ülkelere ve uluslara Ulu Tanrı adına hükmetme konularına kendimizi çok kaptırmışız.

Oğuz Kağan Destanı

Oğuznâme olarak da adlandırılan Oğuz Kağan Destanı’ nın günümüze ulaşan en eski nüshası, Uygur harfleriyle 13. yüzyılda yazılmıştır. Bu metin, Paris’teki Fransız Millî Kütüphanesi’ndedir.

Hangi İslam?

Şanlı Türk Ordusu’nun 2229. yaşını gururla ve şerefle tebrik ediyor, kurucusu METE HAN’ı rahmetle anarak birkaç konuya değinmek istiyorum.

Sukunet - Sabır mı, Öfke ve Dominantlık mı?

Hanım efendi mutfakta yemek telaşı ile uğraşıyordu: Salonda tv seyreden kocasına kibar bir şekilde seslendi: "Hayatııım, salata yapmaya yardım edebilir misin? Yemeğim yanacak...

Bu Davayı Ancak Türkiye Bitirir…

Korona gerçekleri dünyayı öylesine alt üst etti, ülkelerin gündemi sadece bu salgına o kadar çok odaklandı ki!

İstanbul Sevgisi

İstanbul bir felsefe, İstanbul bir tarih, İstanbul bir efsane,

Türkiye'yi Türkoloji Merkezi Haline Getiren Alim: Mehmet Fuad Köprülü

Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa'nın soyundan gelen Mehmet Fuad Köprülü 1890'da İstanbul'da doğdu. Ziya Gökalp'in etkisiyle Milli Edebiyat akımını benimsedi. 1913'te 23 yaşında  İstanbul Darülfünunda Türk Edebiyatı Tarihi Müderrisi oldu.

28 Haziran 1914: Birinci Dünya Savaşı Başladı

Savaşın başlama sebepleri çok ve karmaşıktır: Şu sebepler ön plânda yer alır:

Milli Eğitimde Korona Endişesi

Korona virüsü toplumun tüm kesiminin hayatını olumsuz etkiledi. Pandemi sürecinde en büyük sıkıntı çekenlerin arasında öğrencilerimiz ve velileri oldu. 23 Mart tarihi itibariyle uzaktan eğitime geçen öğrenciler, bahar dönemini verimsiz geçirmek zorunda kaldılar. LGS ve YKS sınavına girecek öğrenciler ve velileri endişeli, vaka sayılarının arttığı bu günlerde sınavlar neden ertelenmedi tartışması yaşanıyor.

Muğlak Uyaranlara Farklı Tepkiler

Muğlak, açık ve net olmayan, anlaşılmaz, karışık, çapraşık demektir. İnsan beyni  muğlaklıktan istifade etmeye  eğilimlidir. Uyaranların çoğu muğlaktır,  yani birden fazla anlama sahiptir.

Dünyaya Yunus'un Şiirleriyle Gitmek Sinan'ın Kubbeleriyle Kalmak

Hayatın yaşanır kılınmasında, her düşünce ve eylemin bir ötesi, bir maverası, bir görünmeyen yüzü vardır. Her düşünce, bir eylemi maverasıyla, ya zenginleştirir ya da yoksullaştırır. İyilik arayanlar, bir eylemin maverasında olumluluk, kötülük arayanlar  olumsuzluk görürler. Toplumları zenginleştirenler, her eylemin ötesindeki çirkinliklerden daha çok, güzellikleri görecek göze sahip olanlardır. Bilgelik görülende değil, görendedir.

Aziz Dostum Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya’nın Vefatı Üzerine (1)

13 Mayıs 2020 tarihinde tarafıma gönderilen e –mailde, İst. Tek. Ünv. İnş. Fak. Bölüm Başkanı,İSKİ Yön. Kur. Üyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı görevlerinde bulunan merhum  Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya Hocamızın  hatırasına ,Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama- Araştırma Merkezi  (MEM – TEK)  tarafından yayınlanacak olan MEM –TEK Bülteninde yer almak üzere, özel bir sayı hazırlanmakta olduğundan bahisle, en geç 18 Mayıs 2020 tarihine kadar gönderilmek üzere, mesai arkadaşlarından bir hatıra yazısı talep edilmekte olduğunu gördüm.

Halen Kıbrıs’ta Yaşanan Durum Nedir?

Kıbrıs’ta Korona sürecinden etkilenmiş adanın güneyinde yaşayan Rumlar bu salgında daha çok kayıp vermiş, adanın kuzeyinde yaşayan Türkler ise Anavatan Türkiye’nin de desteği ile bu süreci en az kayıpla atlatmıştır.

Türk Dünyasında Ortak Dil – Ortak Alfabe

Türkiye ile on iki milyon kilometrekarelik alana yayılmış Türk Cumhuriyetleri, aynı dilin çeşitli lehçelerini konuşuyorlar. Gelenekleri, kültürleri, destanları, masalları, atasözleri, mânileri, bilmeceleri, tekerlemeleri aynıdır. 

Olağanüstü Aykırı Bir Proje

İsteyen beğenmeyebilir, ama biz yazmaya devam edeceğiz.

“Erzurum Nafiz Bey Havalimanı” İsmi Neden Olmasın?

İnsanlığa ve ülkesine karşı kendisini sorumlu hissedip, bu uğurda her türlü fedakârlığa katlanarak, üstün hizmetlerde bulunan şahsiyetlerin isimleri, onlara karşı vefa borcunu ödemek ve gelecek nesillere hatırlatmak düşüncesiyle; cadde, bulvar, okul, hastane, havaalanı vb. yerlere verilerek yaşatılmaya çalışılır.

Türklerin Dini İnanç Kökleri

Günümüzde bütün inançların, sanat dallarının, hatta bilimin dahi kendisine taban olarak aldığı bir kök inanç sistemi vardır. Mevcut  temel inanç sistemleri iki ayrı kutup olarak şekillenmiştir. Bunlar şöyle özetlenebilir: