Korona Sonrası Dünyada Eğitim Seviyelerini Büyütemeyen Ülkeler Üretim Seviyelerini Büyütemezler

Dünyanın bütün ülkelerinde, üniversiteler toplumlarının eğitim ve kültür dünyasına katkıda bulunan kurumların başında gelirler. Ülkelerin gelecekteki başarıları, bugünden eğitime yaptıkları yatırımlardan kaynaklanır. Eğitime yapılan yatırımlar, uzun dönemde getirisi, en büyük olan yatırımlardır. Dünyanın hiçbir yerinde eğitim seviyesi küçük, üretim seviyesi  büyük  ülke yoktur. Ekonomiyi geliştirmede eğitim sermayesi, finansal sermayeden daha önemlidir.

İstanbul Sözleşmesine Birde Bu Pencereden Bakalım...

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Tarhan, kaleme aldığı yazıda İstanbul sözleşmesinin satır aralarını okuyalım tavsiyesinde bulundu. İşte Tarhan’ın kaleme aldığı yazı;

Türk Milleti’nin Evlâtlarını Doğru Bilgiler Işığı İle Aydınlatmak

(ÜÇÜNCÜ BÖLÜM) “Türk Milleti’nin evlâtlarını doğru bilgiler ışığı ile aydınlatma hareketi”ni, YÛNUS EMRE ve ESERİ ile başlatmayı uygun gördük. Bu karârımızın, pek mühim ve pek çok gerekçeleri var. Cümleden birkaçını sayalım:

16 - 18 Ağustos Hacı Bektaş Veli’yi Anma Haftası

Hacı Bektâş-ı Velî Hazretleri (1210-1273) Uluğ Türkistan’dan Anadolu’ya gelen, içlerinde Yunus Emre ve Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî Hazretleri’nin de bulunduğu, sayısı binleri aşan diğer Horasan  Erenleri gibi bir Türkmen’dir. Tasavvuf ehlidir ve İslâm dışı kabul edilebilecek Hurûfi ve Batînî görüşlere sâhip değildir. Onun, aşağıdaki paragrafta özetlenen şu görüşü, Müslüman Türkler arasında çok yaygın olarak bilinir.

Mavi Vatanı Elbette Savunacağız

Akdeniz jeopolitiğinin önemi, bu yüzyılın başlarında denizin altında ekonomik değeri yüksek petrol ve doğalgaz yatakları olduğunun anlaşılmasıyla birlikte daha da arttı. Doğu Akdeniz’de kıyısı bulunan ülkeler bir yandan bu rezervleri kullanılır hale getirmeye çalışırken diğer yandan alandaki haklarını uluslararası hukuka uygun tarzda güçlendirmek için girişim başlattılar.

2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı 21 Eylül’de Başlayacak

Türkiye’de son günlerde Kovit-19 vakaları artınca herkes bu soruyu sormaya başladı. Okullar açılsın mı, açılmasın mı? Geçen gün bir eğitimci arkadaşım sosyal medya üzerinden konuyla ilgili iki ayrı anket yayınlamış.

Genç Kalmanın Sırrı: Her Gün Yeni Bir Şey Öğrenmek

Atinalı  Filozof Salon’a sormuşlar: “Genç kalmanın sırrı, hikmeti  nedir?” Filozof,  “Her gün yeni bir şey öğrenmek” cevabını vermiş.

Fetih Ruhu Ne Demektir?

Bugün size, 41 yıl önce, 08.08.1979'da Sayın Hicran Göze'nin Tercüman gazetesindeki bir sunacağım. Orta yaş grubunun çok iyi tanıdığı merhum Ergun GÖZE  ağabeyimizin hanımının kaleminden, birlikte okuyalım istedim. Düşünenler için anlamlı bir yazı!

Ak Saçlı Türk Milliyetçileri

Onlar, 1980 yılı öncesinin ateş çemberlerinden geçen Anadolu’nun saf ve masum çocuklarıydılar.

Kurtuluş Savaşı Şehidi Yahya Kaptan ve Tavşancıl’da Yok Olan Tarihi Binalar

  Vali, Milletvekili ve Belediye Başkanlarına Tarihi Görev Gazeteci ve belgeselci olarak 4 Temmuz 2020 günü bir kez daha Tavşancıl’da belgesel çekip araştırma yaptık. Tarihin canlı şahidi binaların perişan hali bizi üzdü.

TFF Harcama Limitlerini Nasıl Belirliyor?

Türkiye Futbol Federasyonu ( TFF) Kulüp Lisans Kurulu, 2020-2021 Sezonu Süper Lig takım harcama limitlerini belirledi. TFF'den yapılan açıklamaya göre, Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play talimatının 89. maddesi kapsamında belirlenen Süper Lig takım harcama limitleri hesaplandı.

Osmanlı Ekonomisinin Çöküşü

1820’li yıllarda Osmanlı ihraç mallarının yabancı tüccarlar tarafından ucuza kapatılmasını önlemek ve iktisâdî kalkınmayı gerçekleştirmek için Sultan İkinci Mahmud Han, Yed-i Vâhid Himâye Usulü  adı verilen bir sistemi yürürlüğe koydu. Bu sistem sebebiyle çıkarları zedelenen İngilizler, Osmanlı Devleti’nin 1828 – 1829 Osmanlı – Rusya Savaşı’na girmesini sağladılar.

Sohbet Medeniyetinde Bilgiler Bilgeliklere Düşünceler Eylemlere Dönüştürülür

Sohbet ustalarının oluşturduğu manyetik alan içinde, daha önce hiç görüşmemiş olan insanlar, kısa zamanda, birbirlerinin kardeşleri olduklarının bilincine varırlar. Onlar nerede olurlarsa olsunlar, çevrelerinde, gizemli bir çekim alanı oluştururlar.

Vakit Namazlarından Sonra Çekilen Tespih

Bilindiği üzere, bundan bir süre önce Diyanet İşleri Başkanlığı yayımlamış olduğu bir genelge ile Cuma Namazının iki rekat farzından sonra Cumanın 4 rekat son sünneti dahil tespih çekilmesini de yasaklamıştı.

İtalya'nın En Yaşlı Öğrencisi 96 Yaşında Üniversiteden Mezun Oldu

"Bu yaştan sonra, ne yapacak üniversite diplomasını" dediğinizi duyar gibiyim. Diplomanın hiç bir önemi yok elbette.

Bir Zamanlar Akdeniz’in Las Vegasıydı…

Evet, gerçekten de bir zamanlar Akdeniz’in Las Vegas’ıydı… Kıbrıs adasında bulunan bu bölge ünlü turizm merkezlerini kıskandıracak kadar güzel, inanılmaz zenginlikleri ile göz kamaştıran bir bölgeydi…

Türk Destanlarından / Dede Korkut Destanı

Dede Korkut kitabında 12 adet hikâye vardır. İsimleri:

O Maskeyi Koluna Değil, Ağzına Takacaksın!!!

Korona virüs salgınında vaka sayıları yeniden artmaya başladı. Yeni yasakların gelmesi bekleniyor. Özellikle Kurban Bayramı sonrası ortaya çıkan tablo salgının yayılmasına adeta davetiye çıkardı. Dört günlük bayram tatilinde memleketine, tatil beldelerine giden bazı vatandaşların sorumsuz davranışları endişeye neden oldu.

Türk Milleti’nin Evlâtlarını Doğru Bilgiler Işığı İle Aydınlatmak

İnsan bünyesinin diğer unsuru olan rûh unsurunun da bir gözü bulunduğunu söylemiştik. Bunu; rûh gözü, bâtın gözü, ma’nâ gözü, akıl gözü, kalb gözü, gönül gözü,… gibi deyimlerle ifâde edebiliriz. Bu noktada iyi bilinmesi gereken husûs şu:

Gençlik ve İhtiyarlık

“Gençlik ve ihtiyarlık” derken takvim yaşını kastetmiyorum. Takvim yaşı büyük olduğu halde genç olanlar olduğu gibi, takvim yaşı küçük olduğu halde ihtiyar olanlar da vardır. Genel olarak, okumaktan, düşünmekten, çalışmaktan keyif alanlar genç, keyif almayanlar yaşlı kabul edilir. Çok erken yaşlarından itibaren zihinlerine ihtiyarlık tohumları telkin edenler yaşlı, telkin etmeyenler gençtir.