Spor Sağlık ve Mutluluktur…

Düzenli spor yapmanın insan sağlığına fiziksel ve ruhsal açıdan birçok faydası olduğunu biliyoruz. Düzenli spor yapmak, büyük bir özveri, sağlam irade ve disiplin gerektiren bir durumdur. Bu nedenle spora başlarken zihinsel olarak kendimizi hazırlamalıyız. Bahaneleri bir kenara bırakıp spor yapmanın keyfine varmamız gerekiyor. Spor yapmayı bir hayat biçimi haline getirmemiz gerekiyor.

Allahuekber Şehitleri ve Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)

Tarihimizin en hüzünlü sayalarından biri şüphesiz ki on binlerce vatan evladımızı şehit verdiğimiz Sarıkamış Harekâtıdır.

Kaliteli Yaşamda Sorgulamak mı? Yoksa, Anlamak mı?

Eğitim sistemimizde birçok eğitimci, sorgulayıcı bir yaklaşımı öğretirler. Yani size sunulan bir bilgiye körü körüne inanmayın. Şüpheci yaklaşın, doğru olup olmadığını araştırın, inceleyin yani sorgulayın.

Türkçe Hassasiyeti

Türkçemiz kelime zenginliğine sâhip bir dildir.

Sudan Ucuz

Bugün alacak olduğunuz sudan ucuz, yarın sudan başka her şey ucuz.

Kur'ân Nedir?

Bizim ifâde etmek istediğimiz husus, hiçbir münâsebet ve alâkası yokken, Kur'ân'ın, sâdece ölülerin ruhuna okunmak için gelmiş gibi bir anlayış ve tatbikat içint düşünülmesi hususudur.

Emrihak Vâki Oldu mu?

Hoş geldin Corona, seni iyi karşıladık, mesajın alındı,  hadi şimdi güle güle. Hz. Mevlana’nın buyurduğu gibi,

Dünyada Entellektüel Sermayenin Ülkesi Olmaz İlkesi Olur

Yirminci yüzyılda ülkelerin zenginliği, finansal sermayeden kaynaklanmıştır. Yirmi birinci yüzyılda, entelektüel sermayeden kaynaklanacaktır. Geçen yüzyılın simge kuruluşu Ford’dur. Yeni yüzyılın simge kuruluşu da Facebook’tur. Biri elle tutulur, gözle görülür, ürünler üretirken, biri elle alınmayan ve gözle görünmeyen hizmetler üretmektedir. Birinin üretiminde görünen, birinin üretiminde görünmeyen varlıklar önemlidir.

16 Aralık 1925: Musul Irak’a Verildi

Lozan Antlaşması'nın 3. Maddesinde belirtildiği üzere Türkiye ile Irak arasındaki sınır anlaşmazlığı ile alakalı olarak yapılan ve 19 Mayıs 1924'te başlayan görüşmelerden netice alınamadı. İngiltere Türkiye’yi sıkıştırmak maksadıyla Türk-Irak sınırında karışıklık çıkardı, Şeyh Sait isyanını başlattı. Türkiye bu gailelerin sona ermesi için meselenin sonradan adı Birleşmiş Milletler Teşkilâtı olarak değiştirilen ve üyesi olmadığı Milletler Cemiyeti’nde görüşülmesine ve oradan çıkacak kararı kabul edeceğini beyan etmeye mecbur kaldı. Oluşturulan komisyon, Türk toprağı Musul için kararını açıkladı:    

Akdeniz Fırtınası Avokado ile Çoşuyor…

Alanyaspor hafta sonu Beşiktaş’ı evinde 2-1 mağlup ederek haftayı lider tamamladı. Akdeniz ekibi evinde kaybetmiyor. Alanyaspor havasından mı suyundan mı bilinmez ama kendi evindeki maçlarda bir başka oynuyor. Bir takımın başarısında kazanma alışkanlığı elde etmesi çok önemli. 2020-2021 sezonunun 12. haftası geride kaldı Alanyaspor kendi evinde oynadığı 6 maçın 5’ini kazandı bir tek Trabzonspor ile 1-1 berabere kaldı.

“Bir Başkadır” Benim Memleketim

Ülkemizi, toplumumuzu, şehirlerimizi, insanlarımızı, kültürümüzü, sorunlarımızı ve hatta kendimizi konuşmaya, düşünmeye, sorgulamaya, muhasebe yapmaya, eleştirel aklı eyleme sevk etmeye, ötekileştirilmeye savrulmuşları yeniden algılamaya bir dizi filmle yeni fırsat doğdu; Bir Başkadır. Üstelik hukuk devleti ve insan haklarının yeniden gündeme taşındığı, çalışmalara acilen başlandığı ve yerimizin Avrupa olduğu açıklamasının yapıldığı bir günde.

Yarının Güneşi ile Bugünün Çamaşırı Kurumaz mı?

Merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL'in, hepimizin çok sevdiği bir sözü vardı ya; "Doğmamış çocuğa don biçilmez". Bazı zaman dilimleri vardır ki, çok uzundur. Bazıları da vardır ki, çok kısadır.  

Okumak, Yazmak ve Konuşmak…

Ülkemizde, az sayıda da olsa, çok kitap okuyan, ‘ kitap tiryakisi ’ diyebileceğimiz insanlar var. Esasen okumak bir yönüyle kültür ve tiryakilik meselesidir. Kitap tiryakileri ellerinde, ceplerinde çantalarında devamlı olarak okuyacak bir kitap bulundururlar. Yolculuklarda, otelde, parkta, hattâ durakta beklerken kitap okurlar. Şimdi elektronik kitaplar var. Şehir içinde veya şehirlerarasında araba kullanırken bile, otomobilin radyosundan kitapta yazılanlar dinlenebiliyor.  

65 Yaş Üstü Vatandaşların Mağduriyetleri Artarak Devam Ediyor

Değerli okuyucularım, bu gün mühim bir mesele olarak gördüğüm iki husustan bahsetmek istiyorum. Onlar da şudur,

Taşlamalar

‘ Oldukça ’ Kelimesi... ‘ Oldukça fazla ’ da denilebilir, ‘ oldukça az ’ da. ‘ Oldukça ’ şişman mısınız, ‘ Oldukça ’ zayıf mı? ‘ Oldukça yoğun ’ da diyebilirsiniz, ‘ Olduka tenha ’ da...

Çin Aşısı Ülkemizde…

Beklenen Çin aşısı Türkiye’ye giriş yaptı. Koronavirüs salgınına karşı Çin tarafından üretilen İnaktif aşıdan Türkiye 50 milyon doz sipariş vermişti. 11 Aralık Cuma (bugün) ülkemize giriş yapan aşının önümüzdeki haftadan itibaren vatandaşlara yapılmaya başlanacağı açıklandı. Çin aşısı, kademeli bir şekilde belirlenen öncelikli gruplara yapılacak.

Ahraz Dillerin Tercümanı Reyhani

Türk halk âşıklığı geleneğinin en büyük ustalarından olan hemşerimiz Reyhani, Anadolu’nun garip köyünden mazlum kulların tercümanı olarak dünyaya gelmişti.

Yaratılmışların En Şereflisi

Tek bir hayat hakkımız vardır. Onu dolu dolu yaşayıp  olabilecek en az  pişmanlıkla tamamlamalıyız. Anda kalmalı ve anı yaşamalıyız. Neredeysek orada olalım. “Şimdi  ve burada olma” çerçevesine odaklanalım. Duygusal problemlerimizi fazla düşünerek çözemeyiz. Kendi üzerimizde çalışarak alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. Kaygılarımızı, mutluluğa dönüştürelim.

Kriz Dönemlerinde Ayakları Yorganlara Göre Uzatmasını Bilmek

Bilişim dünyasındaki gelişmelerle, dünyanın ekonomik ve kültürel yapısındaki dönüşümler, bütün ülkeleri hem ekonomik hem kültürel alanlarda, küresel kuruluşlarla birbirlerine bağımlı hale getirmişlerdir. Dünyanın bütün ülkelerinde üretim ve tüketim alanları açan küresel kuruluşlar, girdileriyle olduğu kadar çıktılarıyla hayatı kolaylaştırıyorlar. Onlar ülkeler arasında çok boyutlu bağlar kurarak, dünyanın dönüşmesine katkıda bulunuyorlar.

Batı Dünyası ile İlişkilerimiz Kritik Bir Dönemde

27 Avrupa Birliği üyesi ülke liderlerinin, 10-11 Aralık’ta yapacakları toplantıda Türkiye ile ilgili alacakları karar, her iki taraf açısından büyük önem taşıyor. Fransa, Yunanistan ve GKRY Türkiye’ye “yaptırım uygulanması” amacıyla aylardan beri yoğun bir kulis çalışması yürütüyorlar. Hafta sonundaki Dışişleri Bakanları toplantısında da bu girişimlerini sürdürdüler.