İsmi ile müsemma bir kişiliğe sahip olan Veli Velioğlu Hoca, Erzurum’un en saygın dini otoritelerinden biridir.
Bazı kimseler diyorlar ki, "Dünya hayatı bir ağacın gölgesinde dinlenme kadardır". Bazıları da: "Yolculuk esnasında bir handa konaklama süresi kadardır". Elbette bu sözleri söyleyenlerin bir ard niyetleri yoktur. İyi niyetle dünya hayatının geçici olduğunu, asıl önemli olan hayatın ahiret hayatı olduğunu vurgulamak maksadıyla söylediklerini varsayarız.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın geçen haftaki Türkiye ziyareti, iki ülke arasında beş yıldır yapılmayan üst düzey görüşmelere yeniden başlanması açısından önemli bir adımdı. İki ülkenin dışişleri mensupları arasında bir süredir yapılmakta olan “istikşafi” (çözüm arayıcı) görüşmelerin bakanlar arasında devamı, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina’da Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmesi kararlaştırılmıştı. Böylelikle sorunlara tam olarak çözüm bulunmasa bile, giderek yoğunlaşan, hatta bir ara Doğu Akdeniz’de savaş gemileri arasında sıcak çatışma ihtimaline dönüşen gerilimin dondurulması bekleniyordu.
Türk dilinin korunması ile alâkalı ilk çalışmayı Kaşgarlı Mahmud ‘ DîvânuLugati’t-Türk ’ isimli eseri ile başlattı. 1072 yılında tamamladığı eserinde Türkçenin o dönemde en gelişmiş dil olduğu iddia edilen Arapçadan üstün ve zengin olduğunu belirtiyor ve ispat ediyordu.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Biontech/Pfizer aşısı için randevu alanların aşı olmaya gitmemesi sonucu o dozların ziyan olduğunu söyledi. Tükek, vatandaşlarımızdan ricamız, bu aşılar çok kıymetli, boşa gitmemesi için aşı randevusunu aldığınız zaman mutlaka randevunuza gidin ve aşınızı yaptırın dedi.
Sahabiler soruyor: - Yâ Resullelah, kendimizi Cehennem ateşinden korumamız kolaydır. Zirâ Allah'ın Kur'ân'da bizler için çizmiş olduğu hayât çizgisinde özrümüzü tüketmekle bu sağlanmış olur. Ya âile efradımızı nasıl koruyalım?
Dünyadaki bütün kitapları okumuş olsanız bile bu kitaplarda yazılı bilgiler sizin zeki olmanıza yetmez. Zeki insan, durmadan öğrenen kimsedir. Ancak zihnin çalışma yolunu ve yordamını anladığımız zaman zekâ ortaya çıkar. Zihninizi tanımak istiyorsanız onu her hangi bir filozofun veya öğretmenin yazdıklarına, anlattıklarına göre değil, kendi gözlemlerinizle tanıyarak öğrenmelisiniz.
Yazının başlığını her ne kadar, muhalefetin olanca gücüyle karşı çıktığı Kanal İstanbul olarak koydu isem de bu yazımda kanalın faydalı mı, yoksa lüzumsuz bir yatırım mı olduğu meselesine girmeyeceğim. Sadece şu kadarını ifade edeyim ki, bu memleket de hiçbir yatırım lüzumsuz değildir. Hiçbir eser çalakalem yapılmamaktadır.
‘’Allah için oruç tutmak, içi temizlemektir. Allah 'ın sevgisini gönülde gizlemektir.’’ Şerafettin Yaltkaya
Pandemi vakalarının yüksekliği yönünden Avrupa’da birinci, dünyada ilk üç arasında olan ilk üçe giren Türkiye’de bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı, okulları öğretime açma, öğretmenleri aşılama ve eğitime ulaşamayan öğrenciler konusunda başarılı olamamıştır.
Cenâb-ı Allah’a şükürler olsun, yeni bir Ramazan ayına eriştik. Ramazan ayları, sosyal yardımlaşma faaliyetlerinin en çok olduğu zaman dilimidir.
On bir ayın sultanı ramazan başladı. Diğer on bir ayda olduğu gibi ramazanda da spor yapabiliriz. Spor kültürüne sahip olan insanlar, spora yeni başlayanlar, ramazanda gönül rahatlığıyla spora devam edebilirler.
İster ekonomik, ister siyasal, isterse de kültürel olsun, hayatın her alanında savurganlık gösterişten, derinlik yalınlıktan kaynaklanır. Tüketimde gösteriş savurganlığı, üretimde yalınlık tasarrufu özendirir. Hayatın hangi alanında olursa olsun, açgözlülük savurganlığın, tokgözlülük yalınlığın kapılarını sonuna kadar açar. Tokgözlü toplumlar, gösteriş harcamalarından kaçınırken, açgözlüler gösteriş harcamalarında yarışırlar.
Sosyoloji kürsüsü başkanı Profesör, yüksek lisans öğrencilerine, "yalnızlık" konusunu uygulamalı işlemek üzere, bir dönem ödevi verdi. İki öğrenci bir ödev hazırlayıp, yazılı ve görsel olarak dönem sonunda sınıfa sunulacaktı.
Mustafa Kemal Atatürk “Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp’tir” der.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Süyün Bike gemi hareket ederken, pencereden baktı ve hıçkırıklar arasında sevdiği şehre seslendi: Sen kanlı kaygılı şehir ! Senin başından tacın düştü. Sen şimdi dul kadın gibi kaldın. Ruslara kul oldun.
I. Dünya Savaşı'nın son yıllarında Yozgat mutasarrıfı ve Boğazlıyan Kaymakamı olan Mehmed Kemal Bey, işgalci devletlerin baskısı ve Damat Ferit Paşa Hükümeti’nin kararıyla, tehcir sırasında Ermeni ahalinin ölümünden sorumlu tutularak Divan-ı Harb-i Örfi'de yargılanmış ve idama mahkûm edilmiştir. Dönemin padişahı Vahdettin idam kararını ülkede olaylar çıkabileceğini gerekçe göstererek onaylamaz ve dönemin şeyhülislamından fetva ister. Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi'nin verdiği fetva ile infaza karar verilmiştir.
Türkiye’de son verilere göre günlük vaka sayıları 55 bine ulaşınca hastanelerin yoğun bakımlarında yer kalmadı. Türkiye Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel; yoğun bakım ünitelerindeki yoğunluğun hızla arttığını söyleyerek, böyle giderse birkaç güne kalmaz yoğun bakımda yer bulmak imkânsız hale gelecek dedi.
İnsan olarak iki otoriteye karşı sorumluluğumuz vardır. Yani iki otoriteye karşı hesap vermek durumundayız. Bunlardan biri, kendi vicdanımız, diğeri dış otoritelerdir. Dış otorite, aile, toplum ve resmi kuruluşlardır.
Son yüzyıllarda Batı dünyasında seküler kültür, kutsal kültürün yerini almıştır. İki yüzyıl boyunca, bütün dünyada sekülerleşme rüzgarları estirilmiştir, estirilmeye devam edilmektedir. Seküler kültürün para ticaretine dayanan, faiz odaklı, paradan para kazanma yöntemleri, New York'un Wall Street'tinden, bulaşıcı bir hastalık gibi, bütün dünyaya yayılmıştır. İrlanda'dan İzlanda'ya, Singapur'dan Dubai'ye kadar, büyük küçük bütün ülkelerin şehirleri, küresel bankalar tarafından baştan sona işgal edilmiştir.