Lumiere kardeşlerin 28 Aralık 1895 tarihinde Paris 'teki Grand Cafe 'de bir izleyici topluluğuna ücret karşılığı yaptığı film gösterimleriyle insanoğlu sinema ile tanıştı.10 Mart 1910 tarihinde ABD’nin California eyaletinde çekilen“ In Old California” filmiyle Hollywood efsanesi ortaya çıktı. O tarihten günümüze Hollywood sinema sektörünü yönlendiren dev bir marka olarak günümüze kadar geldi. Hollywood aynı zamanda Amerikan emperyalizminin en önemli silahı oldu. Yıllarca dünyaya sinema ile kendi kültürlerini ve politikalarını empoze ettiler etmeye de devam ediyorlar.
Bazen yaptıkları filmler ile farklı ülkeleri kötüleyerek, kara propaganda yaptılar. Bu nedenle tepkilere neden oldular protesto edildiler. Bunlardan bir tanesi de Türkiye’yi kötüleyen “ Geceyarısı Ekspresi” filmiydi. Yayınlandığı dönemde ülkemizde ciddi tepkilere neden olmuştu. Bu film yüzünden iki ülke arasında ciddi problemler yaşanmış uzun yıllar gündemden düşmemişti.
Netflix Hollywood’un tahtına oturur mu ?
Hollywood sinema endüstrisine yine California merkezli bir rakip çıktı. 1997 yılında kurulan Netflix, 190’dan fazla ülkede 130 milyon üyesinin farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği dünyanın lider internet eğlence merkezi haline geldi.Her ülkeye özel diziler çekiyorlar, girdikleri ülkenin tarihini, kültürünü ön plana çıkaracak senaryolar ve pahalı prodüksiyonlar hazırlıyorlar.
Hollywood kültür emperyalizmi uygulayarak kendi kültürünü empoze ederken, bazı ülkeleri kötüleyerek dünyada kara propaganda uygulayabiliyor. Kendine bağımlı ülkeler oluşturmak için sinema sektörünü adeta bir silah gibi kullanıyor. Hollywood bunu yaparken, Netflix enteresan bir taktik uyguluyor. Her ülkenin kendi kültürüne özel diziler, sinema filmleri çekiyor ve yayınlıyor. O ülkenin yerli prodüksiyon ajanslarına kapısını açıyor, çok kaliteli, yüksek bütçeli Türk dizilerini, sinema filmlerini bünyesinde yayınlıyor.
“Hakan Muhafız” bunlardan bir tanesi başrollerinde Çağatay Ulusoy, Ayça Ayşin Turan ve Hazar Ergüçlü’nün oynadığı dizi kısa sürede izlenme rekoru kırdı. Netflix şimdilerde Türkiye’de büyük bir prodüksiyonunyayınına hazırlanıyor. Osmanlı Devleti’nin yükselme dönemini ve Fatih Sultan Mehmet’in hayatını konu alan OttomanRising (Osmanlı Yükseliyor) isimli 6 bölümdenoluşacak dizi yakında yayına girecek.
Los Angeles merkezli Karga Seven Pictures’ın yapımcılığını üstlendiği dizinin yönetmenliğini yapım şirketinin kurucu ortaklarından Emre Şahin yapıyor. Emre Şahin;Netflix’in dünyada en çok tanınan imparatorlukları öğrenmek için bir araştırma yaptırdığını ve bu araştırma neticesinde Osmanlı ve Roma imparatorlukları başı çekince Osmanlı ile ilgili bir dizi çekmek için kendileri ileiletişime geçtiklerini söylüyor. Bu bağlamda; Fatih Sultan Mehmet’in hayatını konu alan “ Ottoman Rising “ projesinin ortaya çıktığını belirtiyor.
6 bölümden oluşacak dizide Osmanlı devletinin yükselme dönemi ve Fatih Sultan Mehmet’in hayatı konu edilecek. Ana hikaye ise İstanbul’un fethi olacak ancak hikayede oradan farklı yerlere açılarak flashbackler ve ileriye gidişler olacak. Netflix için hazırlanacak bu dizi uluslararası bir izleyici kitlesine hitap edecek olmasından dolayı İngilizce olarak yayınlanacak. Ayrıca Çin’de gösterimi yapılması içinde firma ile Netflix arasında bir anlaşma imzalanmış.
Ottoman Rising genç, dinamik ve uluslararası bir dilde olacağı için uluslararası oyuncu kadrosu ile çalışılacak. Dizi yayına girdiğinde bizim kültürümüzü yansıtacak ama her anlamıyla uluslararası bir proje gibi izleyiciyle buluşacak. Ottoman Rising’in senaryosunu Karga Seven Pictures’taki ortakları Kelly McPherson ve Elizabeth Lake ile birlikte kaleme aldıklarını söyleyen Şahin; ortaya iddialı, çok iyi bir hikaye üzerine kurulu ve cüretkâr bir senaryonun çıktığını belirtiyor.
Peki nereden çıktı bu Netflix her geçen gün abone sayısı artıyor ülkemizde inanılmaz bir talep oluştu. Televizyon izleyicisi Netflix’e geçiş yapıyor, sinema izleyicisi artık Netflix’i tercih eder oldu. Ben henüz tam anlamıyla Netflix ile tanışmadım sadece dünyanın merakla izlediği La Casa de Papel dizisini bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine takip etmiştim. Ancak etrafımda birçok kişiden duyuyorum her geçen gün Netflix’e ilginin arttığını görünce bir araştırma yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim.
Özellikle her ülkeye o ülkenin tarihi dokusunu, kültürünü, milli ve manevi değerlerini gözeterek girmesinin altında ne var merak ediyorum. Ne de olsa bir Amerikan şirketi dikkatli olmak lazım diyorum. Ancak bir taraftan da Amerikan Sineması ve eğlence (Entertainment) dünyasının tüm dünyayı nasıl etkisi altına aldığını hayranlıkla izliyorum. Büyük ülke olmak böyle bir şey demek ki eskiden tankla, tüfekle, uçaksavarla verilen güç mücadelesi çağımızda böyle oluyor adamlar işlerini çok iyi yapıyor.
Netflix’in tarihçesi…
Netflix 1997 yılında Reed Hastings ve yazılım yöneticisi Marc Randolph tarafından internet üzerinden film kiralama hizmeti sunmak için kuruldu. 1998 yılında Netflix ilk DVD kiralama ve satış sitesi netflix.com’u kullanıma sundu. 1999 yılında Netflix, düşük tek bir aylık fiyatla sınırsız DVD kiralama olanağı sağlayan bir abonelik hizmeti başlattı.
2000 yılında Netflix, kişiselleştirilmiş film önerileri sistemini kullanmaya başladı. Bu sistem, tüm Netflix üyeleri için isabetli seçimler yapmak amacıyla Netflix üyelerinin puanlamalarını kullanıyordu. 2002 – Netflix ilk defa halka açıldı (A.B.D.’deki 600.000 üyesiyle, Nasdaq’de “NFLX” ticker’ı altında ilk defa halka açıldı.)
2005 yılında Netflix üyelerinin sayısı 4,2 milyona yükseldi.2007 – Netflix, üyelerin televizyon dizilerini ve filmleri anında kişisel bilgisayarlarında izlemelerini sağlayan yayın özelliğini kullanıma sundu.2008 – Netflix, Xbox 360 oyun konsolu, Blu-ray disk çalarlar ve TV set üstü kutularında yayın yapmak için tüketici elektroniği şirketleriyle ortaklık kurdu.
2009 yılında Netflix, PS3 oyun konsolu, İnternet bağlantılı televizyonlar ve İnternet bağlantılı diğer cihazlarda yayın yapmak için tüketici elektroniği şirketleriyle ortaklık kurdu.2010 – Netflix, Apple iPad, iPhone ve iPod Touch, Nintendo Wii ve İnternet bağlantılı diğer cihazlarda kullanıma sunuldu. Netflix Kanada’da hizmet vermeye başladı.
2011 yılında Netflix, tüm Latin Amerika’da ve Karayipler’de hizmet sunmaya başladı. 2012 yılında Netflix; Birleşik Krallık, İrlanda ve Kuzey Ülkeleri dahil olmak üzere Avrupa’da kullanıma sunuldu. Netflix ilk PrimetimeEmmy Mühendislik Ödülünü kazandı.
2013 yılında Netflix Hollanda’da faaliyete geçti. Netflix 31 primetime Emmy adaylığı elde etti. Bunlar arasında en iyi dram dizisi, komedi dizisi ve belgesel veya kurgu olmayan yapımlardan sırasıyla “House of Cards”, “Orange is thenewblack” ve “TheSquare” vardı. House of Cards üç PrimetimeEmmy Ödülü kazandı. Netflix primetime Emmy ödülleri için aday gösterilen ilk internet televizyon ağı oldu.2014’te Netflix Avrupa’da 6 ülkede daha faaliyete geçti (Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve İsviçre). Netflix, House of Cards ve Orange is the New Black’le 7 yaratıcı Emmy Ödülü aldı. Netflix tüm dünyada 50 milyon üyeye ulaştı.
2015 yılında Netflix, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya’ya uzanırken bir yandan da İtalya, İspanya ve Portekiz’le Avrupa’daki genişlemesini sürdürdü. İlk Netflix orijinal filmi “Beasts of No Nation” yayınlandı. 2016 ‘da Netflix tüm dünyada yayına başladı.