Kafkas Cephesi Sarıkamış Dağları’ndan Sakarya Meydan Muharebesine tüm şehitlerimizi ve ecdadımızı rahmet minnet ve Şükran’la anıyor, Türkiye’nin 81 İlinde Şehitler Hatıra Ormanı kurularak, şehitler fidanda yaşasın kampanyası başlatılmasını, Şehit ve Gaziler için fidan dikilmesini öneriyorum. Unutulan şehit ve gazilerimizin bu fidanlarda isimlerinin yaşatılıp vefa borcumuzu ödemenin önemli olduğuna inanıyorum.
Balkan Savaşları Birinci Dünya Harbi Kafkas Cephesi Sarıkamış - Allahuekber Dağları, Kop Dağı Savunması, Harşit müdafaasına katılıp, düşmanı bozguna uğratan Kurtuluş Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesine gönüllü Giresun alayları ile katılıp, Haymana Mangal dağında Şehit olan Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan ve gönüllü alaylar için, Haymana Mangal Dağına 1200 fidan dikilmesine vesile olduk.
KAFKAS CEPHESİ GENİŞ ÇAPLI ARAŞTIRILMALI
Bugün 1. Dünya Savaşı Kafkas Cephesi denilince akıllara sadece Sarıkamış geliyor. 90 bin Mehmetçiğimiz düşmana tek bir kurşun atamadan zorlu iklim koşulları nedeniyle Sarıkamış ve Allahuekber dağlarında şehadete yürüdüler. Ancak unutulmaması gereken bir şey var ki, Kafkas Cephesi sadece Sarıkamış’dan ibaret değildi. Harşit Vadisi - Kop Dağı Savunması da Kafkas Cephesi’nin en önemli ayaklarından birisi konumunda. Rusların Doğu Karadeniz’de ilerleyişi Kop Savunmasında durdurulmuş ve düşmana geçit verilmemişti. Tarihimizin ikinci Çanakkale’si olan Kop Dağı savunmasında da binlerce Mehmetçik şehit olmuştu. Biz Devri Alem Belgesel Program ekibi olarak tarihimize karşı vefa borcumuzu ödemek için Kop Dağı-Harşit savunmasını gündeme taşımak için belgesel ve araştırma yazılarımızla geçtiğimiz yıllarda harekete geçerek çok önemli bir araştırmayı kamuoyunun bilgisine sunduk. Doğu Karadeniz bölgesinde yaptığımız araştırmalar, Mehmetçiğin Kop Dağı-Harşit savunmasında yazdığı destanı gözler önüne serdi.
Sarıkamış-Allahuekber Dağları’nın da bugün Türkiye gündemine taşınmasında Devri Alem belgesel ekibi önemli bir rol üstlendi. Yine tarihimize vefa borcumuzu ödemek için 2000’li yılların başında Devri Alem Belgesel ekibi olarak Sarıkamış Belgeseli hazırlamış, Sarıkamış’da yaşananlarla ilgili hazırladığımız dosyayı dönemin Orman bakanı sayın Osman Pepe ve Milli Savunma Bakanı sayın Vecdi Gönül’e takdim etmiş, geçmiş dönem Bakanlarımız konuyla yakından ilgilenerek Sarıkamış anma Programları, Milli Park ilan edilmesi süreçleri başlamıştı.
SARIKAMIŞ BOZGUNUNDAN HARŞİT SAVUNMASINA
Birinci Cihan Harbinin Kafkas Cephesi’nin Sarıkamış bozgunundan sonra son savunma hattı Harşit Vadisidir. Sarıkamış Cephesi’nin bozulmasından sonra Rus orduları doğudan Erzincan ve kuzeyden Doğu Karadeniz bölgesini işgal ederek Harşit Vadisi ve Tirebolu’ya kadar gelmişlerdir. Tirebolu’dan Gümüşhane’ye kadar Harşit vadisinde 16 aya yakın bir mücadele olmuş ve çok ciddi çarpışmalar yaşanmış. Harşit Savunması’nın karargah merkezi Espiye Arpacık köyüdür. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin vilayet merkezi olan Trabzon işgal edildiği için vilayet merkezi Ordu’ya taşınmıştır.
Sarıkamış Harekatı ve Sarıkamış Şehitleri anılırken, bu bölgelerde verilen Mücadele, Kafkasya Cephesi çok iyi araştırılmalı. Gençler, tarih ve kültür bilincine sahip olmalı. Başta devletin ilgili ve yetkili kurumları olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş Sarıkamış Şehitlerini anma toplantısı için çok büyük etkinlikler organize ediyor. Bu etkinlikler çerçevesinde çok önemli çalışmalar yapıyor. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Hiç olmazsa bu yıl Kafkasya Cephesi genel olarak ele alınmalı, Kafkasya Cephesiyle ilgili önemli araştırmalar yapılarak Kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
ESİR KAMPLARINI ARAŞTIRDIK
Sarıkamış Harekatı’nın 99. Yıldönümünde Sarıkamış Şehitleri için Kur’an hatmi okuma kampanyası başlatmıştık. 22 Aralık 1914’te başlayıp 5 Ocak 1915’te sona eren ve 90 bin askerin şehit olduğu on binlerce askerin Sibirya esir kamplarına düştüğü Sarıkamış Şehitleri ile ilgili tüm okurlarımızı Kur’an hatmi okumaya ve Fatiha ile şehitlerimizi anmaya davet ediyoruz. Sarıkamış Şehitleri ile ilgili ilk ve en kapsamlı belgeseli, 2003 yılında Devri Alem Belgesel TV programı hazırladı. 2013 yılında da Sibirya bölgesine giderek Rusya’daki esir kampları ile ilgili araştırmalar yaptık.
Sarıkamış Harekatı’nın sebep ve sonuçları çok iyi araştırılıp, gençlerimize anlatılmalıdır. Sarıkamış Harekatı’nın yıl dönümünde, Sarıkamış’ta esir düşüp, Sibirya’da on sene esir kalan anamın rahmetli babası Gazi Mustafa Şagar’ın şahsında tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.