İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

TRT’den Kafkas Cephesi 100. Yılı Belgeseli

Birinci Dünya Harbi, Kafkas Cephesi’nin 100. Yılı anısına TRT’den 6 Bölümlük Tarihi Belgesel’in çekim ve yayınlanmasında az da olsa katkımın olmasının mutluluğunu siz değerli arkadaşlarımla paylaşıyorum. Danışmanlığını yaptığım Kafkas Cephesi Beyaz Savaş TRT Avaz’da 15 Aralık Cumartesi günü yayınlanmaya başlıyor. KAFKAS CEPHESİ BEYAZ SAVAŞ BELGESELİ İLE İLGİLİ BASIN BİLDİRİSİ

Doğu Karadeniz’den  Güneydoğu Anadolu Bölgesine Kafkas Cephesinin geçtiği tüm bölgeler ilk kez Kafkas Cephesi Beyaz Savaş Belgeselinin de TRT Avaz Ekranlarına geliyor. Kafkas cephesinin yapıldığı tüm bölgeler ilk kez bu belgeselde ekranlara geliyor.

TRT’DEN TARİHİ HİZMET

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in yakın ilgisi ile TRT İç Yapımlar Koordinatörlüğü tarafından Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Ayhan Arabacı’nın yapımcılığı ve İsmail Kahraman’ın danışmanlığında çekilen "KAFKAS CEPHESİ BEYAZ SAVAŞ" belgeselinin ilk yayını 15 Aralık 2018 tarihinde TRT AVAZ kanalında başlıyor... "Kafkas Cephesi Beyaz Savaş" belgeseli 15 Aralık 2018 Cumartesi'den itibaren, altı hafta boyunca her hafta. Cumartesi Günleri saat 14.15 ve aynı gün 21.00'da TRT Avaz kanalında yayınlanacak

KAFKAS CEPHESİ BEYAZ SAVAŞ BELGESEL ÇEKİM SÜRECİ NASIL BAŞLADI

Belgesel programının projesi Temmuz 2017’deAaraştırmacı Gazeteci ve Avrasya Gazeteciler Derneği Genel Başkanı İsmail Kahraman tarafından TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren’e sunuldu. Projeyi uygun bulan TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, projenin yapımcılığını ve yönetmenliğini TRT iç yapımı olarak TRT yapımcılarından Ayhan Arabacı’ya tevdi ederek belgesel çekimi için start verildi. Belgesel çekim süreci ile ilgili kısa bir açıklama yapan proje danışmanı İsmail Kahraman, Birinci Dünya Harbi Kafkas Cephesi’nin geçtiği alanlardaki Şehitlikler ve Sibirya Esir kamplarında 18 yıldır saha araştırması yaptığını açıklayarak, bu bilgilerin Kocaeli milletvekili sayın Mehmet Akif Yılmaz tarafından TRT Genel Müdürü sayın İbrahim Eren beye intikal ettirilmesinden sonra belgesel çekimlerinin başladığını Milletvekili Yılmaz ve Genel Müdür Eren’e teşekkürlerini ifade etti

TRT YAPIMCISI AYHAN ARABACI’DAN AÇIKLAMA

Programın ön araştırmasının yapılması, önerisinin hazırlanması, önerinin TRT komisyonlarından geçmesi ve program bütçesinin onaylanmasının ardından programın kaynak metin ve metin yazım çalışmalarına başlandı. Program metni, Genel Kurmay Başkanlığı ATASE Dairesi Başkanlığı’nın “1. Dünya Harbinde Türk Harbi” adlı iki ciltlik kitabı esas olmak üzere pek çok kitap ve hatırattan faydalanılarak tarafımca yazıldı.

KAFKAS CEPHESİ’NİN UZUNLUĞU 500 KM

Kafkas Cephesi bir ucu Karadeniz diğer ucu Van Gölü’nün güneyine kadar uzanan geniş bir alanı kapsarken, bu büyük cephenin en can alıcı çarpışmaları Erzurum ve Sarıkamış bölgesinde yaşanmıştır. Bu nedenle program metin yazımının ardından ilk keşif gezimizi 2017 Kasım ayında Erzurum ve Sarıkamış bölgelerine gerçekleştirdik.

Kafkas Cephesi’ndeki çarpışmaların daha çok kış aylarında geçmesi ve savaşın en dramatik bölümü olan Sarıkamış Faciasında Türk Ordusu’nun Ruslardan çok yoksulluğa ve olumsuz hava şartlarına yenilmesi nedeniyle program çekimlerinin başlaması için mevsimin kışa dönmesini beklemek zorundaydık. Maalesef istediğimiz kar yağışının gerçekleşmemesi ve gerçekleşecek gibi görünmemesi nedeniyle, program çekimlerine Şubat 2018’in ilk haftasında başlamak zorunda kaldık. Dokuz gün süren ilk periyotta, Erzurum şehir merkezi, Erzurum’un ilçe ve köyleri ile Sarıkamış ilçe ve köylerinde sunucu Erdal Küçükkömürcü ile bu bölgelere ait anons çekimlerini gerçekleştirdik.

BELGESEL BİR ÇOK İLDE ÇEKİLDİ

Şubat ayının ortalarında yeniden Erzurum’a giderek, bu kez Erzurum Tabyalarına kurduğumuz platoda 40 kişilik figürasyon ekibi ile canlandırma çekimlerini gerçekleştirdik.

İkinci Erzurum çekimlerinin ardından, bir sonraki çekim güzergâhımız, cephenin kuzey kanadını oluşturan Karadeniz bölgesi oldu. Ardahan’dan başladığımız bu çekimlerde sırası ile Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Rize Trabzon ve Giresun’un pek çok ilçe ve köylerinde çekimler gerçekleştirdik. Savaşın Kronolojisine uygun olarak, Erzurum’un işgalinden sonra Rus Kafkas Ordusu’nun adım adım ilerlemesi buna karşılık 3. Ordu’nun ise adım adım geri çekilmesinin hikâyesini çekmek üzere bir sonraki çekim yerimizi Erzurum’un batısı ve Erzincan olarak belirledik.

BELGESEL ÇEKİMLERİ İSTANBUL’DA DEVAM ETTİ

Kafkas Cephesi Beyaz Savaş Belgeselinin Mart 2018’de anons çekimi için İstanbul’a gittik. Savaş bölgesindeki son çekimlerimiz ise Nisan 2018 tarihinde cephenin güney kanadını oluşturan Van, Muş, Bitlis, Ağrı illeri ilçeleri ve köyleriydi. Bölgedeki bu son çekimlerin ardından savaşın yaz aylarında gerçekleşen bölümlerine ait canlandırma çekimlerini Haziran 2018 tarihinde Ankara’nın Elmadağ ve Bâla ilçeleri kırsalında gerçekleştirdik.

BELGESEL ÇEKİM TEKNİĞİ

Belgesel Program çekimleri Sony F55 cine kamera ile yerden; dron kamera ile de havadan Full HD olarak gerçekleştirilmiştir.

Çekimlerin bitmesinin ardından İzmir’de Devlet Tiyatroları sanatçısı Tomris Çetinel tarafından metin seslendirmesi yapıldı. Kafkas Cephesi Beyaz Savaş programının Haziran 2018’de başlanan montaj çalışmaları Aralık 2018 itibari ile tamamlanmış olup program, 26 dakikalık 6 bölüm halinde yayına hazır hale getirilmiştir.