Oğuz ÇETİNOĞLU

Ekonomist, Araştırmacı-Yazar

ocetinoglu1@gmail.com

Kutlu Doğum Haftası (11 – 17 Kasım 2018)

 

Peygamberimiz Hazret-i Muhammed (sav) Efendimiz, herhangi bir doğum günü kutlaması yapmadığı gibi kendi doğum gününü de kutlamamıştır. Mevlit; yâni Doğum Kandili, Hz. Peygamber'in uygulaması olmadığına göre sünnet değildir. Kitapta da yeri yoktur. Kitap ve sünnette yeri olmayan, sonradan eklenen din uygulamalarına bid'at denilir. Peygamber'i anmaya, Cenab-ı Allah'ı zikretmeye ve belki de fazladan ibâdete vesile olduğu, dînî hayata zaman zaman canlılık verdiği için Kutlu Doğum Haftası, ‘bid'at-i hasene-güzel ve faydalı bid'at’  olarak değerlendirilmektedir.

Hz. Peygamber'in doğum gecesi kesin olarak bilinmiyor. Fakat ay takvimine göre 12 Rebiülevvel gecesi genel kabul görmüştür. Miladî takvimde 20 Nisan'a denk gelir. Fakat önemli olan, net doğum gecesi değil, dînî bir heyecanın yaşanmasıdır. Bin yıldan beri devam ede-gelen bir uygulama var: 12 Rebiülevvel, Suudi Arabistan hâriç İslam âleminin çoğunda bu gece Mevlid Kandili olarak kutlanır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 20 Nisan’ı esas alarak bir Kutlu Doğum Haftası ihdas etti. Kutlu Doğum Haftası’nda, konferanslar, açık oturumlar, bilgi şölenleri yapılıyor. Halkımız İslamiyet konusunda aydınlatılıyor.

İşin gerçeğine bakılırsa; 12 Rebiülevvel 0570 târihi, Kamerî takvim ile Miladî takvim arasındaki fark sebebiyle Miladî takvimde her yıl aynı güne denk gelmez. Bunun uygulamasını kandil gecelerinde, Ramazan ve Kurban bayramlarında görmekteyiz.  1980’li yılların sonlarında veya 1990’lı yılların başlarında, Kutlu Doğum Haftası, Mayıs ayında kutlanmakta idi. Yapılan değişiklikle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının mutlaka mâkul bir gerekçesi vardır. Karara mesnet teşkil eden gerekçeyi, teşkilatın yetkili kişilerinden birine sordum. Ya ben anlayamadım veya muhatabım anlatamadı. ‘Birincisi doğrudur.’ diye düşündüm ve işin üzerine gitmedim.  

Çünkü yukarıda da belirtmeye çalıştığım gibi çok da önemli bir teferruat değil.

Alman şairi Goethe tarafından peygamber Efendimiz’e yazılmış bir şiir ile konuyu tatlıya bağlayalım…

 

DAĞ PINARI

Sevinç sevinç berraklık

Yıldız yıldız parlaklık

O ki bir dağ pınarı

Bulutlar üstü aklık

 

Yücelikler eşiği.

Yamaçlar, loş kuytular.

Melek sallar beşiği,

Nur içinde uyuklar...

 

Semâda bir coşkunluk

 Dar geçitler vâdiler...

Her pınar oluk oluk,

O pınar'a erdiler.

 

Nefesiyle yeşermiş,

Çimenler ve çiçekler.

Gümüş ışıklar sermiş,

O’nun yolunu bekler.

 

Pınarlar haykırıyor:

"Sakın bırakma bizi!

Çöller kızgın, akmak zor.

Kum yutar hepimizi."

 

Peki, der Dağ pınar'ı

Toplayıp pınarları.

Kabarır, coşar, taşar

Yeni ülkeler aşar.

 

Doğar geçtiği yerde

Şehirler, mâmureler

Nakışlar mermerlerde,

Alev uçlu kuleler.

 

Bağlılarını taşır.

Eteğin Rahma’a...

Yürür, gider, karışır

O ilahi Ummana.

 

Kutlu Doğum Haftası’nın hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Akça Koca Kültür Platformu tâkipçilerinin; 9 Kasım 2018 Pazartesi günü idrak edeceğimiz Mevlid Kandili’ni şimdiden tebrik ediyorum.

 

Not: Mevlid Kandili hakkındaki yazım, Akçakoca Kültür Platformu internet sitesinin, 29 Kasım 2017 târihli bölümünde yayınlanmıştı.