GİRİŞ: İslamiyet ve şiir, İslamiyet ve edebiyat… bir bütün olarak ele alınmamış nâdir konulardan biridir. Oysa ki İslamî edebiyat, özellikte Türklerde çok gelişmiş ve geniş bir alana yayılmıştır. İslamî edebiyatın en güzel eserleri, İslamiyet’e en üstün hizmetleri gerçekleştiren Türkler tarafından Türk dili ile meydana getirilmiştir. Bu eserlerin en mükemmeli, şüphesiz ki Süleyman Çelebi’nin (1) 15. yüzyıl Türkçe’siyle yazdığı Mevlid’dir. Mevlid kelimesinin anlamını sözlükler; ‘doğmak’, ‘doğum yeri’ ve ‘doğum zamanı ‘ olarak veriyorlar. Istılahta ise; Peygamberimiz Hazret-i Muhammed Aleyhisselam Efendimizin doğumuna ve bunu anlatan Süleyman Çelebi’nin manzum eserine denilir. Süleyman Çelebi’nin eserinin, kendisi tarafından konulmuş asıl adı; Vesiletü’n-necât = Kurtuluş vesilesi’dir. Türkler arasında Mevlid kutlama törenleri; Eyyübîlerin, Erbil Atabegi Begteginli Muzafferüddin Kökböri zamanında, 1190-1233 yıllarında başlanmıştır. Törenlerde, Peygamber Efendimiz için yazılmış şiirler okunurdu. Bunların en çok bilineni; Kâb bin Züheyr’in Kasîdetü’l Bürde isimli şiiri idi. Ayrıca, mevlid kutlamalarında okunmak üzere Arapça yazılmış yüzlerce şiir vardır. Türkler tarafından yazılan ilk mevlidin, 1252 yılında Ahmed Fakih tarafından kaleme alındığı kayıtlarda belirtilmektedir. 1388 yılında bir başka Türk; Erzurumlu Mustafa Darîr, Tercüme-i Siyer-i Nebi isimli eserini kaleme almıştır. Türkçe’de kaleme alınan mevlidlerin sayısı 200 civârındadır. Süleyman Çelebi, 1409 yılında Vesiletü’n-necât’ı yazdıktan sonra, özellikle Türklerde, eskilerin hepsi zaman içerisinde unutuldu, yeniler de Süleyman Çelebi’nin eserinin önüne geçemedi. İki cihan serveri Peygamberimize, mevlid dışında pek çok şiirler yazıldı, bestelendi. Şöhreti bütün İslam dünyasına yayılan mevlidhanlar Türkler arasından yetişti. Mevlid, hattatların ve bestekârların çalışmalarına da konu olmuş, çok mükemmel eserler meydana getirilmiştir. Böylesine geniş bir alana yayılan ‘İslamiyet ve şiir’ konusunun derli toplu bir eserle ele alınamamış olmasının oluşturduğu boşluğu, bir nebze olsun doldurabilmek ve daha geniş kapsamlı çalışmalara vesile olmak ümidiyle, yazar ve şair Ahmet Mâhir Pekşen ile konuştuk. OĞUZ ÇETİNOĞLU |
Çetinoğlu: Şiir, kolay ezberlenen yazılı metinlerdendir. Şiir tarzında olmamasına rağmen Kur’an-ı Kerim de kolay ezberleniyor.
Kur’an-ı Kerim’in bu özelliğinin kaynağı araştırıldığında; ‘Şiir gibi veya şiir tadında-kıvamında’ olma özelliğinden başka nelerle karşılaşırız?
Pekşen: Kur’an-ı Kerim tabii ki şiir üstü bir ilahî ifâdedir. Şiir tadı gibi değil şiir tadının ötesinde bir lezzete sahip.
Bu lezzeti daha çok, kana kana yudumlayabilmek için Arapça’ya çok üst seviyede vâkıf olmak isterdim.
Ama Kur’an-ı Kerim bir konuyu, anlatılabilecek en üst ahenk kalıbı içinde ve en üst anlam seviyesinde anlatmaktadır.
Hepimizin bildiği İhlas, Nas ve Felak surelerinde bunu görebiliyoruz.
İhlas suresinde, bir iki satırlık metin içinde Cenab-ı Allah’ın sayfalarla zor anlatılabilecek özellikleri açıklanmaktadır.
Özellikle Nas suresi anlam ve ahenk özelliğinin çok güzel bir örneğidir. Bu surede şeytanın vesvesesinden, sinsiliğinden bahsedilir. Ve alçak sesle okuduğumuzda, ilahi metinde ki ‘S’lerin çokluğundan dolayı, bir fısıltı ve sanki bir vesvese sesi gelir kulağımıza.
Bu konuda fikir yürütmek de zorların zoru bir iş.
Çetinoğlu: Şiir ve İslamiyet konusunu derli-toplu ele alan bir eser (bildiğim kadarıyla) yok.
Sizin bu konu ile yakından ilgilendiğinizi biliyorum. Bilgilerinizi okuyucularımızla paylaşır mısınız?
Pekşen: Ben de derli toplu bir eser hatırlamıyorum. Sahâbenin hayatından bahsederken bir paragrafta şair olduğundan da bahsediliyor.
Mesela; Hazreti Ayşe Validemiz güçlü bir şairdir ve ancak bunu O’nun hayatını detaylı olarak incelediğimizde görüyoruz.
Ve aslınd
İnşallah bu konuda çok güzel bir eser verilir ve bu boşluk doldurulur.
Bu arada ‘Hadislerde Şiir’ konusun
Hazreti Muhammed Mustafa (S.A.V.)’in ‘Yarabbi Şair Hassan’ı Ruhül Kuds’le güçlendir.’ Hadis-i Şerifinden başka bir de cesâret verici beyanı vardır.
Hassan’a hitaben buyuruyor ki;
‘Onları hicvet. Onlara cevap ver. Korkma Cebrail seninle beraberdir.’
Demek ki, Cebrail güzel düşünen, İslam’ın lehine yazan şairlerle beraber. Ben buradaki İslam kelimesinde barıştan huzura güvene, esenliğe bütün güzellikleri anlıyorum. Yani toplumun birliğine bütünlüğüne, güzelliğine, barış ve huzur içinde yaşaması niyetiyle kaleme alınan her şiir sevaba vesile.
Peygamber Efendimiz Şair Abdullah İbn-i Revaha’nın beyitlerini dinledikten sonra; ‘Şüphesiz kardeşiniz batıl söz söylemez.’ buyurdu.
Buhari Hadislerinde Peygamberimizin;
‘Fasih ve beliğ olan sözde şiir, şiirde hikmetler ve menfaat vardır.’ buyurduğu yazılıdır. Amr İbn-i Şerid diyor ki;
‘Resul-ü Ekrem bir kere Ümeyye İbn-i Salt’ın şiirini okumamı istedi. Ben Ümeyye’nin şiirlerinden yüz kafiye okudum.’
Bir de şiirin aleyhinde gibi görünen hadis vardır.
‘Birinizin içi irin ile dolup harap olması, onun hakkında şiir ile dolmasından daha hayırlıdır.’
Büyük ulema kafilesi bu hadisin, müstehcen kelimeler ihtiva eden, ahlaka aykırı, dine karşı, gayrı ciddî şiirler olduğu hususunda birleşmişlerdir.
Çetinoğlu: Şiirin İslamiyet’teki yerinden söz eder misiniz?
Pekşen: ‘Şeytanın kime ineceğini size haber vereyim mi? Onlar her günahkâr yalancıya inerler. O yalancılar (şeytana) kulak verirler, çokları da yalan söylerler.
Şairlere ise ancak yozlaşmış azgınlar uyarlar. Baksana onlar her vadide avare, şaşkın dolaşırlar. Ve yapmadıklarını söyleyip dururlar.
Ancak iman edip iyi-yararlı amellerde bulunanlar; Allah’ı çokça ananlar ve zulme uğradıktan sonra kendilerini savunup, karşı koyanlar müstesna. O zulmedenler yakında nasıl bir inkılaba uğrayacaklarını, nereye dönüp kalacaklarını bilecekler.’ (Şuara/221-227)
Kur’an da şiir ve şairden bahseden âyet bu.
Çetinoğlu: Konuyu biraz açar mısınız?
Pekşen: Müşrikler (2) Peygamber Efendimize, şair, hatta ‘cinlenmiş şair’ Kur’an-ı Kerim’e de ‘peygamberin yazdığı şiir’ diyorlardı. Evet, şüphesiz ki ne Peygamber Efendimiz şairdi, ne de Kur’an-ı Kerim şiir.
İşte bu suçlamaların sürüp gittiği günlerde nâzil oldu şairlerle ilgili âyetler.
‘Şairlere gelince, onlar
‘Ya Resulallah. Allau Teala bu âyeti gönderdi. Allah bilir ki biz şairiz’ diye dertlerini yandılar.
Allah’ın Resulü;
‘Âyetin alt tarafını okuyun’ buyurdular.
Ve İslam’ın güçlü şairleri âyetin devamını okuyunca kalpleri mutmain (4) oldu. İslam’ın lehine ve tabii ki küfrün de aleyhine şiirler yazmaya ve okumay
Allah’ın, devamında;
‘Allah’ı çokça ananlar ve zulme uğradıktan sonra kendilerini savunup karşı koyanlar müstesna’ denilmekte idi.
Çetinoğlu: Genişçe bir şekilde ifâde etmek gerekirse…?
Peşkşen: Bu âyeti dikkatle incelediğimizde, satır aralarında, mân
Cenab-ı Alllah’ın yerdiği şairlerin özelliklerini dört maddede toplayabiliriz.
1- Günahkâr,
2- Şeytana kulak veren,
3- Yalan söyleyen,
4- Vadilerde şaşkın şaşkın dolaşan.
Bu özellikleri üzerinde taşıyanlar ilhamlarını şeytandan alan şairlerdir.
O halde Cenab-ı Allah’ın rızâsına tâlip olan şairlerin özellikleri de şunlardır;
1- Allah’a iman eden,
2- İyi işler yapan,
3- Allah’ı çokça anan,
4- Kendilerine zulmedildikten sonra üstün gelmeye çalışan…
Özetleyecek olursak; Şairlerin mücâdelesi insanlığa faydalı, bir başk
‘Müşriklerle mallarınız, canlarınız ve dillerinizle mücâdele ediniz.’ mealindeki âyet de, kabiliyeti olanların şiir söylemesi ve inanmayanlara karşı kalemle mücâdele etmeleri için emir niteliğinde olarak değerlendirilebilir.
Ve bu yönüyle şiir, dinimiz için gereklidir. Bu cümleden olarak şair de şerefli bir görev üstlenen dâvâ adamıdır.
Çetinoğlu: Bu söylediklerinizi birkaç örnekle destekler misiniz?
Pekşen: Peygamber efendimiz mescidindeki kürsüde Hassan İbn-i Sâbit’e şiir söyleme görevi verir. Yeni yazdığı şiiri sahâbeye buradan okunmasına izin verir. Bu ne güzel kürsüdür. Bu ne güzel bir görevdir.
Ve Hadis kitaplarında Sevgili Peygamberimizin bir duası vardır;
‘Allah’ım sen Şair Hassan’ı Ruhül Kuds’le (5) (Cerbaille) güçlendir.’
Bu duanın üstüne söylenecek söz olamaz.
Çetinoğlu: Şiir, çok geniş bir alana yayılıyor: Mesnevi, (6) naat, (7) münacat, (8) Mevlid, miraciye (9), bayramiyye (İydiyye) (10), gazel ve diğerleri… Bu konuda okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?
Pekşen: Edebiyatın estetik açıdan en güzel dalıdır şiir. Bunun için doğu ve batı edebiyatında en güzel, en ölümsüz kabul edilen eserleri şiir üslubuyla kaleme alınmıştır.
Sevgililere yazılan mektuplar nesir ols
Fuzûlî, Bâki, Nedim… Şiirin birçok türünde kalem oynatmış, harika şiirler ortaya koymuştur. Bu şiirlere bâzen gazel denmiş bazen mesnevi.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (S.A.V)’in sevgisiyle yanan şair gönüller okuyanlar
Dualar şiirleşince münacatlar meydana gelmiş ciltler dolusu.
Divan şairlerimizin hemen hepsi olmas
Kur’an-ı Kerimde, İsra Suresinde zikredilen Miraç hadisesi Miraciyelerle geçmiş edebiyatın altın sayfalarına.
Suya gazeller yazılmış.
Ve halkımız şiiri bağrına basmış. Ezberlemiş. Bir misal vermem gerekirse; Mevlid-i Şerif. Anadolu insanının okuma bilen bilmeyen her ferdi bu güzel eserden birkaç beyit okur.
Mevlidler, kasideler, na’atlar, münacatlar, M’i’raciyeler ve diğer eserler sâyesinde milletimiz şiirdeki sanatları öğrenmiş ve bunları hayatların
Tecahül-ü Ârif, Teşbih-i Beliğ, Mübâlağa satanları belki şeklen târif edilememiş ama en iyi şekilde kullanılmıştır.
Çetinoğlu: Evet… Mevlid-i Şerif çok önemli…
Pekşen: Evinde Mevlit okunmayan aile sayısı çok azdır.
Çetinğlu: Mevlid hakkında biraz daha geniş bilgi verebilir misiniz?
Pekşen: Yazarının verdiği isimle anmak gerekirse Vesiletü'n-Necat. Hazret-i Muhammed (sav) Efendimizin doğumunu ve hayatındaki önemli olayları konu alan eserdir. 730 beyitten oluşur. Hz. Muhammed'in üstün vasıflarını anlatan bölümlerin dışında açık bir dille yazılmış eserde, çeşitli aruz ölçüleri ustaca kullanılmıştır. Birçok dile çevrilen ve daha sonra çok sayıda Mevlid yazarını etkileyen Vesiletü'n-Necat’ın tamamı veya bâzı bölümleri 17. ve 18. yüzyıllarda bestelenmiş, ama bunlar neredeyse unutulmuştur. Eserin birbirinden farklı, beyit sayıları değişik birçok yazma ve basma nüshası vardır. İlk defa 1853'te Mevlid-i Şerif adıyla basılan eserin sonraki basımları arasında, 1954'te Ahmet Ateş'in; ‘Vesiletü'n-Necat, / Mevlid’, 1970'te Faruk Kadri Timurtaş'ın; ‘Süleyman Çelebi - Mevlid’ ve 1980'de de Necla Pekolcay'ın; ‘Süleyman Çelebi - Mevlid’ isimleri ile hazırladığı basımlar sayılabilir.
BAHADIR... Görmez misin milleti , umut sende, göz sende, Nefer mi istiyorsun, sahralar kadar dolu, DENİLİRSE İNANMA, "DAHA DUR, AZ DAHA DUR"... Şimdi dünya avcunda, nefes alsan duyan var, Yarın belki yok yiğit,sanki bu an son andır, NE MADALYA, NE ÜNVAN, HESAP SIRF ALLAH'ADIR. Anlayacaksın beni tarihi düşününce, KARANLIĞI TÜKETTİK,YÖNÜMÜZ SABAHADIR. AHMET MAHİR PEKŞEN LÜGATÇE: (1) Süleyman Çelebi: İlk Türkçe Mevlit’i yazan Osmanlı Şairi Süleyman Çelebi, 1351 yılında Bursa’d (2) müşrik: Sözlük anlamı, ‘bir şeye ortak olmak’ demektir. İslamiyet’te ise; Cenab-ı Allah’a; ilah, rab, mâ’bûd oluşunda, sıfat ve fiillerinde: eşi, benzeri ve ortağı olduğunu iddia eden kimselere denilir. (3) sahâbe: Hazret-i Muhammed (sav) döneminde yaşamış ve O’nun evresinde bulunmuş kişiler. ‘Sahâbî’ olarak da anılır. Bayan olursa, ‘sahâbiyye’ denilir. (4) mutmain: İnanmış, içi rahat, şüphesi olmayan. (5) Ruhül Kuds: Ruh, can ve canlılık, Kuds ise mukaddes, temiz, nezih ve emîn-güvenilir anlamındadır. Ruhül Kuds; mukaddes ruh, güvenilir ruh anlamındadır. Bu tâbir ile; vahiy meleği Cibril (as) kast edilmektedir. (6) mesnevi: Beyitleri kendi aralarında kafiyeli uzun manzûme. Bu nazım biçimi ile yazılan uzun manzum eserlerin genel adı. (7) naat: ‘Na’t’ olarak da yazılır. Hazret-i Peygamber için yazılan övgü şiirlerinin genel adıdır. (8) münacat: Cenab-ı Allah’a yakarma, yakarış. Divan edebiyatında Allah’ın yüceliklerini anlatan Allah’ı öven, ondan niyazda-istekte bulunan şiir şekli. (9) mî’râciye: Hazret-i Muhammed (sav) Efendimizin; Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksâ’ya, Oradan da Burak adlı binitle semâya götürülüşü olan Mî’rac olayını anlatan şiirler. (10) bayramiyye / iydiyye: Edebî bir dille yazılan bayram tebriki. OĞUZ ÇETİNOĞLU
|