Dünya çapında tanınan, yaptığı yüzlerce cami, medrese, köprü, çeşme, kütüphane, su yolu, türbe gibi bir birinden ihtişamlı sanat eserleri ile kültür ve medeniyet tarihimize hizmet eden Mimar Sinan, ne yazık ki unutulmaya terk edildi…
Mimar Sinan Nereli?
Mimar Sinan’ın dünyaya geldiği Kayseri’nin Ağırnas beldesi büyükşehir yasası ile kapatılarak mahalle haline getirildi. Tarihi eserleri ve manzarası ile yer altı şehirlerine sahip Ağırnas, tamamen unutulmaya terk edildi. Uzun yıllar Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak etkin ve yetkin bir çok görevde bulunan, AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Özhaseki’nin Mimar Sinan’a ve onun dünyaya geldiği Ağırnas’a sahip çıkmaması tepki ve eleştirilere neden oluyor.
Mimar Sinan Kimdir?
Birçok kaynak Mimar Sinan’ı Rum ve Hıristiyan aileye mensup bir devşirme olarak gösterirken, yeni belgeler Mimar Sinan’ın Müslüman Türk bir aileye mensup olduğunu ortaya koymakta. Müslüman ailelerden de zeki, akıllı, devşirme çocuklar toplanıp eğitildiği bilinmekte. Mimar Sinan’la ilgili kesin doğum tarihini ortaya koyamayan biyografi yazarları her nedense kasıtlı olarak Mimar Sinan’ın kesin hıristiyan çocuğu olduğunu yazarak, Rum lobisi etkisi ile yanlış bilgiler vermesi tepkilere neden olmakta. İşte o kaynaklardan birisi: http://www.biyografya.com/biyografi/9388
Ağırnas eski Belediye Başkanı ile Söyleşi
Devri Alem Belgesel TV program ekibi olarak 20 yıl önce değerli arkadaşım, eğitimci, kendisi de Ağırnaslı olan İsmail Bocal’ın daveti ile ilk kez Ağırnas’a gidip, beldede on yıl belediye başkanlığı görevini yapan Mehmet Osmanbaşoğlu ile görüşüp araştırma yapmıştım. Başkan Osmanbaşoğlu 17 Eylül 2018 günü Gebze’de bizleri ziyaret ederek önemli bilgiler verdi. Geçtiğimiz yıl Kayseri Gazeteciler Cemiyeti başkanı Veli Altınkaya’nın misafiri olarak Ağırnas’ı gezip, araştırma yapma ve belgesel çekme imkanım olmuştu. Kayserili yetkili yönetici ve bakanların sahip çıkmaması gerçekten üzücü. Sayın Mehmet Osmanbaşoğlu, Mimar Sinan ve Ağırnas için şu ifadeleri kullandı:
“Ağırnas, Kayseri’ye 23 kilometre uzaklıkta, Büyükşehir yasasından sonra Melikgazi ilçesine bağlandı. Biz görev süremizde Mimar Sinan’ın dünyaya geldiği evi onarıp, ziyarete açtık. Devri Alem belgesel programına buradan teşekkür ediyoruz. Çünkü devri Alem dünyanın her tarafına da Mimar Sinan’ın eserlerini tanıtıyor. Ağırnas’ın 5 bin yıllık tarihi var, Bizans dönemine ait eserler var. 20 yıl görev süremizde akademisyenler araştırmalar gerçekleştirdi. Bu dokuyu yaşayıp da Mimar Sinan olmamak elde değil. Akademisyenler sürekli olarak bu bölgede çalışmalar yapıyor. Kayseri nüfusu 40 bin iken, 60 bin kişinin Ağırnas ve çevresinde yaşadığını biliyoruz. Geçmişi bilmeden geleceği bilemeyiz. Burada Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eserlerinden Mustafa Paşa Cami’ni iki yıl sonra tekrar Gebze’de gördük ve çok mutlu olduk, o pisuvarların kaldırılmasından dolayı çok memnun kaldık.
Gebze Çoban Mustafapaşa Vakfına Tarihi Görev
Eski Başkan Mehmet Osmanbaşoğlu Gebze ziyaretinde Mustafa paşa Cami’ni ziyaret ettiğini belirterek, böylesine önemli bir eseri bir kez daha görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İlk kez 2 sene önce Mustafa Paşa’ya gittiğini vurgulayan Osmanbaşoğlu, gazetemizin duyurduğu ve büyük tepkilere yol açan pisuvar rezaletinin ortadan kalkmasıyla da Mustafa Paşa Cami’nin adına yakışır hal aldığını söyledi. Mimar Sinan’ın Kalfalık Eserleri arasında yer alan Gebze Çoban Mustafapaşa Külliyesinde faaliyet gösteren Çoban Mustafapaşa Vakfı Mimar Sinan’la ilgili kültürel etkinlikler yaparak, Mimar Sinan’a vefa borcunu ödemeli.