Ata sözleri çok önemli… Boşuna söylenmeyen, her birinin ayrı ve önemi olan sözler. Birini uyarmak için söylenen “Hanya’yı Konya’yı Görürsün” sözünün söylendiği Alanya kalesindeyiz.
Alanya’ya ilk kez 25 yıl önce gitmiştim. Daha sonra bir kaç kez daha gidip www.devrialem.tv olarak belgesel çekmiş, Avrasya Gazeteciler Derneği www.agrt.net olarak bir çok TV kanalına gönderip yayınlatmıştık.
Bu kez değerli gazeteci arkadaşım Dim Medya Gurup yönetim kurulu başkanı TGF Genel Başkanvekili Mehmet Ali Dim’in daveti ile Alanya’dayım. Yeni Alanya Gazetesi’nin kuruluşunun 51. Yıl dönümü etkinliklerine katılıyoruz.
Türkiye’nin birçok ilinden gelen Gazeteciler Cemiyetleri Başkanı ile Alanya’yı gezmeye Alanya Kalesinden başlıyoruz. Teleferikle Alanya kalesine çıkarken Alanya’nın muhteşem manzarası, Toros Dağları’nın ihtişamı, Akdeniz’in masmavi suyu insana göz ve gönül ziyafeti sunuyor.
ALANYA KALESİ GÖRÜLMEYE DEĞER
Tarihi eserler devlet ve milletimizin tapu senedi ve varlık nedenidir. Alanya Kalesinde evler, çok büyük yatırım yapmış, her şey elden geçmiş, daha önce harabe ve yıkılmaya terk edilen binalar ve tarihi eserler onarılıp, kale eski kimliğine kavuşmuş. Alanya Kalesinde bir çok uygarlığın izi var. İslam Medeniyeti Alanya’ya 7. Yüzyılda gelmiş. Selçuklular 1200’lü yıllarda Alanya’yı Kışlık başkent yapmış, Karamanoğulları Alanya’ya sahip çıkmış ve Memlüklülere satmışlar. Osmanlı Alanya’yı alıp korumuş, Atatürk 1934 yılında yüksek yer anlamına gelen Alaiye adını değiştirip Alanya yapmış. Bu gün Alanya Alman ve Rus turistler başta olmak üzere yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi halinde.
HANYA’YI KONYA’YI GÖRÜRSÜN SÖZÜ ALANYA’DA SÖYLENMİŞ
Bu atasözü ile ilgili birçok rivayet var ancak en akla yatanı. Osmanlı Girit’i fethedince buraları şenlendirmek ve Türkleştirmek için Karamanoğlu Beyliği’ne mensup insanları Konya’dan Girit’e göndermek ister. Bu duruma Konyalılar kızar. “Biz Konya bozkırlarında ve serin yaylalarda yaşarız, bizim Akdeniz’in ortasındaki Girit adasında ne işimiz var? Biz orada yaşayamayız.” derler ve gitmek istemezler.
Bu kez Osmanlı devlet yöneticileri onları ikna etmek için; “Girit’te çok güzel yerler var. Girit’in Hanya diye bir şehri var. Size Konya’yı aratmaz” diyerek ikna edip Konyalıları Girit’e göndermek üzere Alanya limanındaki gemilere bindirip, Alanya’dan yola çıkardıktan sonra gemiler Alanya limanından uzaklaşırken, Osmanlı devlet yöneticileri arkalarından seslenerek, “Girit’e gidin.. Gidinde Hanya’yı Konya’yı Görün” diye seslenirler.
2004 yılında Devri Alem Belgesel TV program Ekibi olarak, Girit’e gidip Hanya sahilinde oturmuş, Osmanlı’nın 250 yıl kaldığı Girit’in Hanya, Resmo ve Kandiye kentlerinde belgesel çekimi yaparak tarihe not düşüp, zamana noterlik yapmıştım. Osmanlı’nın kültür ve medeniyet merkezlerinden olan Girit’i görmek ve gezmek gerekiyor.
ALANYA TARİHİNİ DOYA DOYA YAŞIYORUZ
Kaleler ve tarihi eserlere sahip çıkmıyoruz. Türkiye’nin en büyük sanayi şehir Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki 3000 yıllık tarihi Eskihisar kalesi perişan ve sahipsiz. Bir süre değerli kültür adamı Oğuz Aydemir buraya sahip çıkmış, bilimsel kazılar yapmıştı. Bu gün kale kapalı ve ilgiye muhtaç. Kocaelili ilgili ve yetkililer Hanya’yı Konya’yı görmek üzere değil, ders ve ibret alıp Eskihisar Kalesine sahip çıkıp korumak üzere, Alanya’ya gelip Alanya Kalesini görsünler
ALANYA TANITIM VAKFI
Vakıf medeniyeti önemli. Alanyalılar şehirlerini tanıtmak İçin vakıflar kuruyorlar. Bir çok il ve ilçemiz Alanyalılardan örnek alıp yaşadıkları şehirleri tanıtmak korumak ve tarihi değerlerini ortaya çıkarmak için vakıf kurup vefa borçlarını öderler.