Kıbrıs neden önemli?
Kıbrıs adasına hakim olanlar Akdeniz’e sahip olur. Tarih boyu Kıbrıs dünya gündeminde olmuş, uğruna savaşlar yapılmış, mücadeleler verilmiş. Bugün bile bir çok ülke Kıbrıs adası çevresinde doğalgaz arıyor. Akdeniz’de Sicilya ve Sardunya adalarından sonra üçüncü büyük ada olan Kıbrıs, İslam Medeniyeti ve Hıristiyan Dünyası arasında gerginlik konusu olması, Kıbrıs’ın Kutsal Bölgelere giden Haç Yolları üzerinde olmasından kaynaklanmakta.
Yıllarca Kıbrıs’a hakim olan Katolikler, şövalyelerle sadece Hac vazifesi için kutsal topraklara giden Müslümanlara zulüm yapmamış, aynı zamanda Kudüs’e giden Ortodoks Hıristiyan mezhebine mensup kendi dindaşlarını bile soymuşlardı. 1571 yılında Osmanlı Katolik Hristiyanların zulmünden kurtulmak için, Osmanlı’nın adayı fethetmesine yardımcı olmuştu.
TARİHİ LARNAKA ŞEHRİNDEYİZ
Peygamberimizin Halasının türbesinin bulunduğu Larnaka, her bakımdan stratejik öneme sahip bugün. Rum Kesiminde çok önemli yerler var. İngilizler, Akdeniz ve Ortadoğu’yu Kıbrıs’taki askeri üslerinden kontrol ediyor. Birinci Dünya Harbine kadar Larnaka açıklarından geçen Osmanlı gemileri, Hala Sultan türbesine saygı için Top atışları ile Hala Sultan’ı selamlıyordu.
Bugün Kıbrıs Barışına katkı sunması için İsveç Büyükelçiliği’nin öncülüğünde Hala Sultan türbesinin yılda üç kez de olsa ziyarete açılması, Kıbrıs Türkleri arasında büyük sevinç yaşatmıştı.
KKTC Diyanet İşleri Başkanı Talip bey, “Türklerin Hala Sultan’ı ziyareti karşılığında, Kıbrıs’taki Rumlar’ın Türk tarafında bulunan Karpaz’daki Kilise’yi ziyaret etmelerine izin veriliyor.” dedi
Hala Sultan dergah ve camisi İmam Hatibi Şakir Alemdar bizlere Hala Sultan külliyesini gezdirerek, Cuma günleri Camide namaz kılındığını, cemaate yemek ikram ettiklerini açıkladı..
RUM KESİMİNDEN HALA SULTAN TÜRBESİNE VEDA VAKTİ
Buradan ayrılırken binlerce yıllık Kıbrıs tarihini hatırlıyor, Ada’daki Türk İslam medeniyeti döneminde yaşanan güzel günleri düşünüyorum. Osmanlı Ada’da kaldığı süre içinde, 2000’den fazla Vakıf kurup, karşılıksız bölge halkına hizmet etmişti. Bugün Türkiye’nin Toros dağlarından Ada’ya Hayat verecek su getirerek ayni vakıf misyonu yaparken, Yunanistan, Amerika ve İngiltere Adayı sömürüyor.
Larnaka’dan Kuzey Kıbrıs’a geldiğimiz yol üzerinden dönmek üzere otobüslerle yola çıkıyor, sınırda hiç bir kontrol yapılmadan geçerken, Gönlümüz İslam’ın Kızıl Elma’sı Larnaka’daki Hala Sultan türbesinde kalıyor…
LARNAKA ŞEHRİ VE ÖNEMLİ ESERLERİ
Asurlular, Mısır, Persler, Büyük İskender, Romalılar ve Bizanslıların eline geçen şehir, Bizans yönetimindeyken bir çok kez Müslümanlar tarafından ele geçirildi. İngiliz Kralı Arslan Yürekli Richard’ın sonra da Tempelier’lerin ve Lusignan’ların yönetimine geçti. Lusignanlar zamanında Memlüklüler tarafından alınarak vergiye bağlandıktan sonra 1489’da yeniden Venediklilere verildi. Şehir, Osmanlılar tarafından 3 Temmuz 1570’den alındı. Bundan sonra ticaret gemilerinin uğradığı, yabancı konsoloslukların bulunduğu önemli bir şehir oldu. 1878’de İngiliz egemenliğine girdi. Kıbrıs Cumhuriyetim kuruluncaya kadar İngiltere’de kaldı. Şehirde Osmanlı döneminden kalma bir çok yapı bulunmaktadır.
Hala Sultan Tekkesi, Larnaka’nın yakınında ki Tuz Gölü’nün batı kıyısında Hz. Muhammed’in halası Ümmül Haram b. Milhan Ensari’nin şehit olup, düştüğü yerde(649) yaptırıldı. Daha sonra da mezarın yanına Kıbrıs Valiliği’nde bulunan Seyyid Emin Efendi tarafından bir cami yaptırıldı.
Seyyid Ahmet Cami, Kıbrıs muhassıllarından Seyyid Ahmet Ağa tarafından yaptırılmış, 1959’da onarılmıştır. Limasol Kalesi, 1625 yılında yaptırılmıştır. Larnaka Müzesi olarak kullanılmaktadır. Şehirde yukarıda ki yapılardan başka Ebubekir paşa tarafından 1745 yılında yaptırılan su kemerleri, Türabi tekkesi ve Seyyid Ahmed Camii de bulunmaktadır. Larnaka bugün Kıbrıs’ın güneydoğu kıyısında bir liman şehridir.