İsmail KAHRAMAN

Belgeselci - Gazeteci

belgeselciismail@gmail.com

Destan Yazılan Şehitliklerimiz Tanıtılmalı

Anadolu'daki Yunan işgaline son veren büyük taarruz ve başkomutanlık meydan muharebesi Afyon, Kütahya illerinde Dumlupınar bölgesi Kocatepe, Çiğiltepe, Tınaztepe bölgelerinde gerçekleşti.

Büyük taarruz ve başkomutanlık meydan muharebesinin önemli cephelerinden Çiğiltepe’de, belgesel çekimleri yaparak tarihe not düşüp zamana noterlik yaptık.

AFYONLU BİR ANNENİN FERYADI

Afyon Kanal 3 TV yönetim kurulu üyesi Muammer Türker beyin rehberliğinde Afyon Çiğiltepe’yi ziyaret edip, belgesel çekimleri yaparken şehitliği ilk kez ziyaret eden Afyonlu Necla Gümüş Uysal www.devrialem.tv ve www.gebzegazetesi.com canlı yayınına katılarak yetkililer ve medya mensuplarına sitem ederek bu bölgelerin tanıtılmasını ve ziyaret turları düzenlenmesini istedi. Başta Afyon ve Kütahyalılar olmak üzere herkesi şehitlikleri ziyaret etmeye davet etti. Afyon ve Kütahya illerinin Vali ve Belediye başkanlarından Başkomutanlık Meydan muharebelerinin yapıldığı alanlara ilgi göstermelerini istedi.

BÜYÜK TAARRUZ NEDİR?

Türk ordusunun, Kurtuluş Savaşı esnasında işgalci Yunan birliklerine karşı başlattığı Büyük Taarruz Türkiye cumhuriyeti devletinin kuruluşun gerçekleştiği kader anıdır. Türk orduları, 26 Ağustos 1922 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı esnasında taarruza geçerek Yunan kuvvetlerine karşı genel bir saldırı başlattı. Peki Büyük Taarruz nedir? 26 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muhaberesi için yıl dönümleri kutlanmasına rağmen bölgeye ziyaret turları fazla düzenlenmez.

BÜYÜK TAARRUZ NEREDE VE NASIL GERÇEKLEŞTİ

Türk ordusu, 26 Ağustos 1922 gecesi Ahır Dağları üzerinde yer alan Yunanların geceleri savunmadığı Ballıkaya mevkiisine ilerledi ve buradan sızarak Yunan hatlarının gerisine intikal etmeye başladı.

Sabaha kadar süren intikalin ardından Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile birlikte muharebeyi idare etmek üzere Kocatepe'deki yerini aldı.

Sabah 04:30'da topçuların taciz ateşi ile birlikte harekat başladı. Saat 05:00'te kritik noktalara topçu ateşi yapıldı ve 06:00'da Türk piyadeleri, Tınaztepe'ye yaklaşarak tel örgüleri aştı. Yunan askerini süngü hücumu ile temizleyen ordu, Tınaztepe'yi kontrol altına aldı.

09:00'da Belentepe, ardından da Kalecik - Sivsiri düşman işgalinden kurtarıldı. Taarruzun ilk günü 1. Ordu Birlikleri, Büyük Kaleciktepe'den Çiğiltepe'ye kadar 15 kilometrelik bir bölgede düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi.

27 Ağustos Pazar sabahı, Türk ordusu tüm cephelerde yeniden genel bir taarruza başladı. Taarruzlarda genellikle süngü hücumu yapıldı ve insanüstü bir çaba gösterildi. Yoğun bir çaba sonrasında Afyonkarahisar ele geçirildi ve Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı Afyonkarahisar'a taşındı.

28 Ağustos Pazartesi ve 29 Ağustos Salı günleri başarılı geçen taarruz harekâtı, 5. Yunan Tümeni'nin çevrilmesi ile sonuçlandı. Düşmanın çekilme yollarının kesilmesi ve düşmanı savaşa zorlayarak tamamen teslim olmalarını sağlayacak karar, durum değerlendirmesi yapan komutanlar tarafından alındı.

30 Ağustos 1922 Çarşamba günü, Türk ordusu bu taarruzu kesin zaferle sonlandırdı ve Büyük Taarruz'un son safhası da Türk askeri tarihine Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak geçti.

Büyük Taarruz'un ardından düşman ordusunun büyük kısmı dört bir yandan sarıldı. Ateş hatları arasında kalan düşman birlikleri tamamen yok edildi veya esir olarak ele geçirildi. Türk birlikleri, böylece Kütahya'yı ele geçirmiş oldu.

Anadolu'daki Yunan birliklerinin yarısı imha veya esir edildi. Kalan Yunan birlikleri de üç grup halinde geri çekildi ve bu gelişme üzerine toplanan Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa, Yunan ordusunun kalan kısmının imha etmek için Türk ordusunun büyük kısmının İzmir istikametine yol almasını kararlaştırdı.

Alınan bu karar ile birlikte, Mustafa Kemal Paşa "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emrini verdi. 1 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusunun Yunan ordusunu takip etme harekatı başladı. Muharebelerden kaçan Yunan birlikleri İzmir'e, Dikili'ye ve Mudanya'ya doğru geri çekilmeye başladı.

Yunan ordusu Başkomutanı General Nikolaos Trikupis ve kurmayları ile 6.000 asker, 2 Eylül de Uşak'ta Türk birliklerine esir düştüler. Türk ordusu, 15 günde 450 kilometre mesafe kat ederek 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e giriş yaptı.

Yüzbaşı Şerafettin Bey Hükûmet Konağına, 5. Süvari Tümenin öncüsü Yüzbaşı Zeki Bey Kumandanlık Dairesine, 4. Alay Komutanı Reşat Bey de Kadifekale'ye Türk bayrağını çekerek. 29 Ağustos’da başlayan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi 9 Eylül'de İzmir’den Yunanlıların denize dökülmesi ile başarı ile sonuçlanır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyon Bölge Müdürlüğü tarafından Cepheyi geç aldığı için intihar eden komutan adına yapılıp düzenlenen Afyon. Çiğiltepe. Şehitliğinden fotoğraflar. Şehitlikteki mezar taşlarında. Hakkari'den Edirne'ye, Halep’ten Kars'a şehit mehmetçiğin ismi yer alıyor.