Birçok insan, mutluluğun kişinin ancak iyi şeylerle karşılaşması sonucunda elde edilecek bir duygu olduğuna inanıyor. Bu kişiler mutluluğun insanın kontrolünde olmadığını düşünüyor. Onlara göre kişi başına gelecekleri kontrol edemeyeceği için mutluluk için genel geçer kurallar da olamaz.
Günümüzde artık mutluluğun çalışılarak elde edilecek bir duygu olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Hayatta mutluluk gibi, değerli olan her şey çalışılarak elde edilir. Aristoteles ”Mutluluk, bir eylemin sonucudur” diye sesleniyor. Ona göre, mutluluk tesadüflerin veya Allah’ın bir hediyesi değildir, aksine imkânlarını en uygun şekilde değerlendirenlere bahşedilir.”
Antik çağın filozoflarına göre, mutluluğun genel geçer kuralları olmalıdır. Çünkü insanlar birbirine benzer. Bu kurallar izlenerek mutlu olunabilir. Çevremize veya ruh halimize teslim olmadan mutlu olma sürecine girebiliriz.
Mutluluğa ulaşmak için öncelikle bireylerin ve toplumun bir mutluluk kültürü oluşturması gerekir. Bilgeler 2000 yıl önce, mutluluğu artırmanın mümkün olduğunu ileri sürmüşlerdi.
Bugün artık nöro bilimlerin ışığı altında mutluluğun öğrenilebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Her şeyden önce mutluluk ahlaki bir yükümlülüktür. Sadece kişisel sebeplerle değil toplumsal sebeplerle de ciddiye alınmalıdır. Öncelikle yakın çevremizdekiler için olmak üzere hayatımıza giren her kişi için mutlu olmak zorundayız.
Gerçek başarıya ancak mutluluk için çalışarak, çaba göstererek ulaşabiliriz. Üstün zekalı veya dahi olmamız bize mutluluğun kapısını açmayabilir. Dahiler pek mutlu insanlar da değildir. Çünkü pek çoğu zekalarını mutluluk için kullanmamaktadırlar. İnsanlar mutlu olacak kadar zeki ve yeteneklidirler. Ancak akıllarını ve zekalarını kendilerini mutlu edecek bilince ulaşmak için kullanıp kullanmadıkları mutluluk oranlarını belirler.
Mutluluk için öncelikle mutlu olmaya kesin karar vermemiz gerekir. Daha sonra mutluluk sürecine girebiliriz. Bu mutluluk kararı çok önemlidir, çünkü ancak bu karardan sonra genel geçer mutluluk kurallarını izleyerek yolculuğumuza devam edebiliriz.
Mutlu olmaya karar verdiğimiz zaman beynimiz mutlu olacak şeyleri bulur. Bize doğru yolu gösterir. Biz fark etmesek bile beyin devrelerimiz kararımız doğrultusunda çalışmaya başlar.
Örneğin mutluluk kararımız doğrultusunda beynimiz, mutluluk hormonlarını harekete geçirir. Serotonin, endorfin, dopamin, oksitosin gibi mutluluk kimyasalları, beynimiz hayatta kalmamıza ve mutlu olmamıza yarayan bir şey gördüğü zaman salgılanır. Bir müddet sonra salgılanma durur. Sonra iyi bir şey yolumuza çıktığı zaman yeniden salgılanmak üzere beklerler.
Mutluluk hissi bu dört beyin kimyasalından gelir. Mutluluğa karar veren kişi bu beyin kimyasallarını yönetmesini çok iyi bilir. Bu hormonların hayatlarındaki yerinin farkındadırlar. Bu hormonları isteyen herkes doğal yöntemlerle salgılatabilir. Ayrıca yine isteyen herkes stres hormonu kortizolün salgısını azaltabilir.
Mutluluk için yapılacak en önemli iş, beynin nasıl çalıştığını öğrenmektir. Beynimizi anlayarak ve onu iyi yöneterek mutluluğa ulaşabiliriz.
Beynimiz, bizim kendi iyiliğimize odaklanır. Bizi neyin mutlu ettiğini arar. Yapacağımız iş iyinin ne olduğunu ve bizi neyin mutlu ettiğini beynimize öğretmektir. Başka bir deyişle beynimize yardımcı olmaktır.
Mutluluk kararınız hayırlı olsun.