Şefkat, birisine yardım etmek amacıyla sevecenlikle yaklaşmadır. Başka bir ifadeyle şefkat, birisini korumaya çalışırken hissedilen sevgi ve merhamet, acıma duygusudur.
Şefkatli olmanın, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Ayrıca şefkatli olma beyinde serotonin salgılanmasını etkiler. Serotonin, bilindiği gibi, daha rahat, huzurlu ve hatta mutlu hissetmemizi sağlayan bir hormondur.
Antidepresan ilaçlar, depresyonu azaltmak için serotoninin kimyasal olarak salgılanmasını harekete geçirir. Yapılan araştırmalar, insanın karşısındakine yönelik en basit bir şefkat gösterisinin bağışıklık sisteminin işler hale gelmesini sağladığını göstermektedir. Şefkat gösterme hem bu davranışta bulunan kişiyi hem muhatabını ve hem de bu durumu uzaktan izleyen kişiyi serotonin salgılamaları için uyarmaktadır.
Çok önemli… İyi davranmak hem bu davranışta bulunanı hem muhatabı ve hem de üçüncü kişiyi duygusal ve fiziksel açıdan olumlu etkiliyor. Yani bu durumdan içinde bulunan herkes etkileniyor.
Karşımızdaki insana kötü davrandığımızda şefkatin iyileştirici gücünden mahrum kalırız. Kötü niyetli düşünceleri zayıflatıp, olumlu düşünceleri güçlendirirsek ruhumuzun ve Yüce Tanrı’nın gücüyle bağlantımızı kuvvetlendiririz.
“İyi başkalarına ne kadar aktarılırsa o kadar çoğalır” diyor John Milton Kayıp Cennet kitabında. Şefkat hangi tür canlıya gösterilirse gösterilsin hep iyileştirici etkisini gösteriyor. Onun için Koca Yunus Emre “Yaratılanı severiz Yaratandan ötürü.” dizeleriyle sesleniyor insanlığa.
Deapak Chopra’ın sözleriyle açıklayacak olursak, “Bir kez bütünün bir parçası olduğumuzu, bütüne ait olduğumuzu ve bütün dünyanın de size ait olduğunu hissederseniz, bu duygu sevmenizi sağlar ve de iyileşmeyi getirir beraberinde. Evrensel sevgi kadar iyileştirici bir ilaç yoktur. Sadece bir birey olmadığınızı, tüm evrenin bir parçası olduğunuzu anladığınızda, kimseden korkmazsınız. Korkusuz bir insan hiçbir zaman ölmez, korkan bir insansa her gün ölür.” Faydalanılan Kaynaklar
• Deepak CHOPRA. Sağlığı Yaratma, çev. Mehmet Çatak, İnkilap Kitapevi, İstanbul, 1990, s. 187. • Zülfikar ÖZKAN, Beynin Mutluluğa Ayarlanması, Pozitif Yayınları, İstanbul, 2021, s. 203.
• Wayne W. DYER. Niyet Etmenin Gücü, Çev. Mehmet Gürsel, Dharma Yayınları, İstanbul, 2005, s. 40.