Emekli Din Görevlisi AHMET YÜTER Gençlere Sesleniyor: GENÇLER! SÖZÜM SİZLERE!
Peygamber Efendimiz (sav) ‘İlim öğrenmek erkek-kadın her Müslümanın üzerine farzdır.’ hadisiyle her Müslümanın, inancımızın temel değerlerini öğrenmesinin ehemmiyetine dikkatimizi çekmiş; tertemiz bir zihin ve hâfızaya malik olan gençlerimizin bu bilgilerle teçhiz edilmelerinin lüzumunu ifâde buyurmuştur.
Yazarın farklı bir üslup ve şiirlerle nakışlanmış mükemmel bir dille kaleme aldığı, titiz ve yorucu çalışmayla meydana gelen faydalı bir eserden söz ediyorum: Yaşanacak hayat boyunca lâzım olacak temel inançları, prensipleri ve insanlık değerleri kısa ve öz olarak sıralanmış; verimli ve feyizli bir İslâmî hayatın üzerinde yükseleceği dinî ve ahlâkî vazifeler özetlenmiştir.
Arka kapaktaki bu yazı, ilaç laboratuvarı terâzisi gibi, -ne bir miligram eksik ne bir miligram fazla- kitabın değerini tam ve âdil olarak belirtmektedir.
***
İlmihâl kelimesinin sözlükteki açıklaması; ‘davranış bilgisi’ şeklindedir. Terim olarak; ‘inanç ibâdet, günlük yaşayış ve ahlâk konuları ve Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) Efedimiz’in yaşayışına dâir bilgileri ihtiva eden el kitabı’ şeklinde târif edilmektedir. İlmihal kitaplarında; iman, namaz, oruç, helâl ve haram, temel bilgiler yer almaktadır. İlk ilmihâl kitapları 10. yüzyılda yayımlanmıştır. Önceleri bu kitaplar İslâm âlimleri tarafından din görevlilerine hitap edecek şekilde hazırlanıyordu. Müslüman halk topluluklarına hitap eden ilmihal kitapları Osmanlı Cihan Devleti döneminde yazılmıştır. Anadolu’da yayınlanan ilk ilmihal kitabının adı ‘seçilmiş, seçkin, seçme’ demek olan Güzide idi. Adı sıkça geçen ilmihal ise ‘Mızraklı İlmihal’ isimli kitaptı.
Ahmet Yüter’in hazırladığı 13,5 X 21 santim Gençler Sözüm Sizlere isimli 248 sayfalık eser de ‘Ahmet Yüter İlmihali’ olarak anılacak değerdedir.
Mehmet Dikmen’in ‘Takdim’, Prof. Dr. Cihan Okuyucu’nun ‘Takriz Niyetine’, Prof. Dr. Zeki Tan’ın ‘Sunuş’. Ahmet Ali Gencel’in ‘Tavsiye Niyetine’ ve Ahmet Yüter’in ‘Ön Söz’ başlıklı yazılarıyla başlayan kitapta ele alınan konuların başlıklarından seçmeler:
Birinci bölüm Besmele ve Bed-i Besmele ile Osmanlı’da Bed-i Besmele töreni ve törenin duâsı hakkında verilen bilgilerle başlıyor.
İkinci bölümün başlığı: ‘İnsana Dâir’. ‘İnsanın niçin yaratıldığı, insanın yaratılışı hakkında Kur’ânî bilgiler’ başlıklı alt bölümler var,
Üçüncü Bölümün başlığı ‘Kulluk ve İbâdet’tir. Bu bölümde; Kur’ân Nedir? Kurana Göre Dünyâ Hayatı Nedir?, Sünnete Göre Dünya Hayatı Nedir? , Allah Dostları Nazarında Dünya Hayatı Nedir? Aşk Nedir, Tasavvuf Nedir? ‘Hiç Olmak’ Nedir?, Üç Aylar Nedir?, Receb-İ Şerif Nedir? Reğaib Gecesi Nedir? Mi’raç Gecesi Nedir?, Şaban-ı Şerif Nedir?, Berat Gecesi Nedir? , Ramazan-ı Şerif Nedir?, Kadir Gecesi Nedir?, Orucuyla Sahuruyla Ramazan Nedir?, Üç Aylar'da Neler Yapılmalıdır? Hac Nedir? Kurban Nedir?, Duâ Nedir, Beddua Nedir? Beddua Etmek Doğru Mudur? Sorularının cevabı veriliyor. Üçüncü bölümdeki diğer başlıklar ise şöyledir:
Ramazana Hazırlanırken 30 Altın Kural, Nefsime Sesleniyorum, Bayram Ve Duâ, Bayramda Duâ, Bayram, Haccın Ruh İklimi, İş- Hareket ve Bereket Duası , Ders ve Sohbet Sonunda Yapılacak Duâ, Aşkın Kapısı Kudüs, Mescid-İ Aksa, Ey Güzel Allah’ım, Musibetlerden Allaha Sığınma Duâsı.
Dördüncü Bölüm Güzel Ahlak Rehberi ana başlığı ile 111. Sayfada 4. Bölüm başlıyor. Bu bölümde cevaplandırılan sorular:
Beşinci Bölümde çevre ile alâkalı meseleler ele alınıyor:
174-185. sayfalar arasındaki Altıncı Bölüm, Çalışma, İş Hayatı ve Şahsî Gelişim konuları ile alâkalıdır.
Yedinci Bölüm, Bağımlılık başlığı altında insanlığın felâketi olan Bağımlılık konusuna tahsis edilmiş. Alt başlıklar şöyle sıralanıyor: Bağımlılığın Çeşitleri, Sigara Bağımlılığı, Sigarayı Bırakmanın Faydaları, Sigarayı Bırakabilmenin 24 Altın Kuralı. Bu bölümün dikkat çeken başlıklarıdır.
Evimiz, Ailemiz, Memleketimiz başlıklı sekizinci bölümde ele alınan konular: Ev, Evlilik, Nikâh, Anne, baba, Çocuk ve Çocuk yetiştirmenin 50 altın kuralı, komşuluk, Çay içme alışkanlığı,
***
Din görevlileri, adı üstünde: ‘Hoca’dır. Aynı zamanda öğretmendir, eğiticidir. GENÇLER! SÖZÜM SİZLERE! İsimli eserin yazarı emekli din görevlisi Ahmet Yüter de tecrübeli bir öğretmendir, sözlerinden istifâde edilecek eğitimcidir. O halde ‘Varoluş Sevdamız: Eğitim’ başlığı altındaki sözlerini aklımızın bir kenarında tutmak, zaman zaman uygulayıp faydalanmak üzere okuyanlar memnun kalacak.
AHMET YÜTER:
1963 yılında Merzifon'da doğdu. 1982'de Merzifon İmam-Hatip Lisesi ve 2008'de İlahiyat Ön Lisans mezunudur.
1983-2017 yılları arasında Diyânet İşleri Başkanlığı bünyesinde Amasya-Merzifon, İstanbul Zeytinburnu ve Güngören ilçe Müftülüklerine bağlı camilerde İmam-Hatip olarak vazife yapmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tâyini ile Hac ve Umre, Almanya ve Hollanda'da Yurt dışı vazifelerinde bulunmuştur.
Topkapı Teknik Oto Sanayi Sitesi Çinili Camii’inde vazifeli olduğu yıllarda cami kürsüsünden farklı branşlarda, alanında uzman 850 ilim insanına (Cuma namazı öncesi) konferanslar verdirmesi ve cami cemaatini aydın ilim insanlarıyla buluşturması sebebiyle 2004’te Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından "Camii bir üniversite gibi uzman ilim adamları ile cemaate konferanslar düzenleyerek eğitime açmak" başlıklı takdimiyle "Fair Play Ödülü" verilmiştir.
2017 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Camii’nden emekli olmuştur.
Yazar ayrıca 2022 yılında İşletme Fakültesi Konaklama İşletmeciliği bölümünden mezun olup, hâlen yazı hayatına ve kitap çalışmalarına devam etmektedir.
Yazar evli ve üç çocuk babasıdır.
Yayınlanan eserleri:
*Haberin Var mı? (Şiir-1990). *Çocuklara İslam Dersi (Çocuk İlmihali-1993). *Çocuk Yetiştirmede Altın Kurallar (1999). *Aydınlar Camide (Kürsüden Akademik Sohbetler, 4 Cilt, 2007). *Hayatı Kolaylaştıran Kurallar (2002). *Görgü ve Nez”aket Kuralları (2002). *Günümüzde Komşu Olmak (2006). *Medine İkliminden Esintiler Ali Ulvi Kurucu (2014). *Gül Efendim (Şiir- 2008)