Mevlânâ ne güzel söylüyor: "Anlamayana anlatmak zulümdür; anlayana anlatmamak da zulümdür."
İnsanların çoğu egosuna önem vererek büyük bir enerji harcar. İç referansı egosu olan bu kişiler, diğer insanlar üzerinde kontrol ve güç sağlamaya çalışırlar. Sürekli başkalarından onay beklerler. İç referansı ruhu olan kimseler ise, eleştirilere açık olurlar, sorunlardan korkmazlar, enerjileri, bolluk, bereket ve olgunlaşmak için kullanırlar. Enerjimizin çoğunu kendimizi önemsemeye harcıyoruz. Eğer şu an’la mücadele ediyorsanız evrenle mücadele ediyorsunuz demektir.
Egosunun etkisinde olan pek çok insan zamanlarının %95’ini kendi fikirlerini savunmakla geçiriyor. Oysa kendi fikirlerimizi gereğinden fazla savunmaktan vazgeçtiğimizde daha önce boşa harcadığımız çok büyük bir enerjiyi geri kazanmış oluruz. Savunmaya geçip, başkalarını suçlarsak hayatımız büyük bir dirençle karşılaşır. Dirençle her karşılaştığınızda durumu zorlarsak direnç daha da artar. Fırtınada çatlayan ve yıkılan meşe ağacı gibi sert olmak yerine, saz gibi esnek olmayı tercih etmemizde büyük fayda vardır (Chopra, 2011, s.62-65).
Yargılamak iç gücümüzü azaltır. Yargılamak; her şeyi, iyi kötü, doğru, yanlış şeklinde değerlendirmektir. Bu tür yargılama bedenimiz deki enerji akışını azaltır. “Bu böyle olsun, şu şöyle olsun” şeklindeki ölçüsüz istekler bizi çıkmaz sokaklara götürür ve bunalıma düşürür. Yargılamayı bir kenara bırakarak içimizdeki sınırsız gücü açığı çıkarma çabası içinde olmamız daha hayırlıdır (Özkan, s. 81).
Bir yumurta içeriden kırılırsa hayat başlar, eğer yumurta dışarıdan kırılırsa hayat sona erer. Tüm başarılı değişimler içeriden dışarıya doğru hareket eder. İçeriden gelen hareket, her zaman dışarıdan gelenlerden güçlüdür.
Bir söz vardır: “Başkalarıyla doluysanız, boşsunuz.” demektir. Bu sebeple kişi her zaman kendini iyileştirmeye ve güçlendirmeye yoğunlaştırmalıdır. İyileşmeye odaklanmak da öğrenilebilecek bir davranıştır.
Kaynaklar
• Deapak CHOPRA, Başarının 7 Spiritüel Yasası, Çev. Dilek Öner, Pozitif Yayınları, İstanbul, 2011.
• Zülfikar Özkan, Beynin Mutluluğa Ayarlanması, Pozitif Yayınları, İstanbul, 2021.