İlhan KARAÇAY

İş Adamı - Yazar

Hollanda’daki Türk Çocuklarının 20 Yıldır Çözülemeyen Türkçe Eğitim Problemi- 3

(ÜÇÜNCÜ BÖLÜM)

Konu ile alâkadar olanların söyledikleri:  

HİKMET GÜRCÜOĞLU

‘Hollanda Türk İş adamları Derneği HOTİAD*’ın başkanı olarak, bu konuda söyleyeceklerim azdır ama, bu konuda yaptıklarım çoktur. Yaptıklarım tabîi ki maddî destektir. Bu konuda faaliyet gösteren pek çok kuruluş ve gönüllü insana ulaşmayı vazife addettik.

Her Türk yurttaşının istediği gibi, ben ve arkadaşlarım, haklarımızı alana kadar mücâdele edenlere destek olacağız.

FARUK HALICI

Yapılan araştırmalarda, ana dilini iyi bilen öğrenciler, eğitim hayatında daha başarılı oluyor. Hollanda Kraliyeti’nin gelini Kraliçe MAXİMA hanımefendi, çocuklarının anadilleri İspanyolcayı (Arjantin) öğrenmeleri gerektiğini söylemiş ve bunu gerçekleştirmiştir.

Organize ettiğim, geçlerle girişimcilik motivasyon konferanslarında şunu fark ettim. Çok eğitimli gençler kendilerini Türkçe ifâde edemiyorlar ve hatta her toplantı ve özel görüşmeleri Türkçe yapmıyorlar. Hollandacadan sonra ikinci dil olarak İngilizcede daha rahatlar.

Bu kadar eğitimli olan gençlerin, aslında Türkçeyi çok iyi konuşabilmeleri onların kariyerlerine büyük katkı sağlayacaktır.

Bu konuda gençlerimizi eleştiremeyiz. Zira, vermediğiniz bir şeyi onlardan isteyemezsiniz

Ama malesef okullarda Türkçe dersi olmayınca, evde de düzgün Türkçe konuşulmayınca, geriye sadece TV ve sosyal medyada öğrendikleriyle kalıyorlar.

Bu konu, köklü bir çözüm maksadıyla masaya yatırılmalı

MUSTAFA AYRANCI

HTİB* Başkanı olan Mustafa Ayrancı ile görüşebilme imkânı yakalayamadığım için, bu konudaki savaşından kısaca söz edeyim.

‘Savaşı’ dedim, zira Ayrancı bu konuda gerçekten büyük mücâdeleler verdi ve defalarca mahkemeye baş vurdu.

Bakınız, Mustafa Ayrancı, son olarak organize ettiği, 60 yıllık göçün ve HTİB*’nin 50’nci yıl kutlama resepsiyonunda bu konuda ne demişti:

‘Sanmayın ki eşit haklar mücâdelemiz sâdece sokaklarda, meydanlarda, toplantı salonlarında cereyan ediyor. Mücâdelenin bir boyutu da hukukîdir ve mahkeme salonlarında geçmektedir.

Anadilde eğitim ile ilgili hukukî mücâdelemiz istediğimiz gibi neticelenmese de geçmişte açtığımız ve kazandığımız dâvâların yanı sıra son dönemde PVV lideri Wilders’a karşı açtığımız dâvâ neticesinde mahkeme kendisinin ırkçı ve ayrımcı olduğuna kanaat getirerek bu duruşumuzu teyit etti.  Fakat ne yazık ki bu kişi hâlâ bizim ülkemizin yönetiminde söz sâhibi. Bu mücâdelede bize destek olan avukat arkadaşlarımıza huzurunuzda içtenlikle teşekkür etmek istiyorum.

Mücâdelemiz her alanda ve her boyutta devam ediyor ve devam edecek. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da haksızlıklara karşı direneceğiz ve haklarımızı söke söke alacağız. Bunun böylece bilinmesini istiyoruz.

Yaşasın eşit haklar ve demokrasi mücadelemiz!

 CEZMİ DOĞANER

Anadili derslerinin kaldırılması konusunda hakukî çalışmalar 1995 yılında başlamıştı. 1995’den sonra Eğitim Bakanı ile görüştük. Türkler İçin Danışma Kurulu İOT*’e üye fedarasyonlar beni sözcü seçmişlerdi.

Eğitim Bakanı ile İşçi Partisi PvdA* kongresinde konuştuk. ‘Türk toplum kuruluşları ile birlikte hareket ediyoruz. Anadili derslerinin kaldırılmasına karşıyız’ dedim.

Biz sizin kuruluşlarınızla anlaştık. Anadili derslerini onlar organize edecekler’ denildi.

Hangi kuruluşları kastettiklerini anlamadık. Kaldı ki biz, dünyâda görülmemiş bir şekilde, sağcısı, solcusu, dindarı, seküleri 9 Federasyon bir araya gelmiştik.

2004 yılında Türkçe dersler Hollanda okullarından kaldırıldığı zaman, ‘Paramız yok, siz veya devletiniz para bulsun’ demişlerdi.

Yıllar sonra duyduğuma göre, Hollanda’da ZAMAN’cıların temsilcisi, Bakanlıkla görüşmüşler ve ‘Biz bu konudaki kursları organize öderiz. Siz bize sadece bu masrafları verin yeter’ demişler.

ZAMAN’cılar önce kurslar, sonra da okullar açmaya başladılar.

Bakanlıktan birisi bana, ‘Bu kişiler başından beri, Türkçe eğitim konusunu baltaladılar ve bu eğitimin organizasyonunu kendilerine vermemizi istediler’ demişti.

TÜRKÇE EĞİTİM KONUSUNDA FAAL OLAN KURULUŞLAR:

DEVLETİMİZ

‘Türkçe eğitime destek’ denildiği zaman, tabii ki en başta, devletimizin yurt dışında başlatmış olduğu bir destekten söz etmek gerekiyor.

Öğretmen görevlendirilemeyen ülkelerde yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızın çocuklarına yönelik, 2022 yılında başlatılan ‘Çevrim içi Türkçe ve Türk Kültürü’ dersleri, 2024-2025 ders yılında da devam ediyor.

2022 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde başlatılan ve pek çok ülkeye yayılan Türkçe dersleri, daha sonra İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Bulgaristan ve Çin gibi ülkelerde de başlamıştı.

Hollanda’da ilk kez bu yılın şubat ayında başlatılan dersler, Eğitim Bakanlığı bünyesinde görevli, alanında uzman öğretmenler tarafından, hafta sonları uzaktan eğitim yoluyla verilmekte olan Türkçe derslere çocuklarını kaydetmek isteyen veliler, belirtilen karekodları okutarak kaydolmuşlardı.

Ücretsiz olan derslere, vatandaş ve soydaşlarımız, Türkçe öğrenmek isteyen 5-16 yaş aralığındaki çocukları için başvuruda bulundular.

Köklerden geleceğe köprüler, ‘dil’ ile kurulur. Türkçemize ship çıkmak isteyen veliler, çocuklarımızın Türkçe ve Türk Kültürünü öğrenmesi için sunulan bu fırsatı kaçırmadılar.

(DEVAM EDECEK)