Şehrimizin sağlık hizmetlerinin bilinmesi amaçlı yazılan bu makalemde de bir sağlık kuruluşumuza gelip muayenehane de açarak hekimlik yapan bir meslektaşımızın özel hastaneye uzanan hikayesini okuyacaksınız.
Dr. Kürşat Çağın, 1988'de Gölcük Deniz Hastanesi'ne tabip asteğmen olarak gelmiş olan bir göz uzmanıdır. 1960 Edremit doğumludur. Babası subay olup; annesi 93 harbinde Kafkaslardan Siirt'e göçle gelmiş bir ailedendir. Ankara Tıp Fakültesi'nden hekim ve Ankara Numune Hastanesi'nden göz uzmanlığını almıştır. Askerlik gereği geldiği Gölcük'te Begüm İzgün ile tanışıp evlenmiş ve tam Kocaelili olmuştur. Bu arada Gölcük'te muayenehanesini de açmıştır. Askerlik sonrası 1990'da açılan Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi'ne atanmış, hastanenin ilk göz uzmanı olmuştur. Hastanenin imkansızlıklarına rağmen çalışkanlığı, katarakt ameliyatları ve kornea nakil ameliyatlarındaki başarıları onun tanınmasını artırmış; güvenilip aranılan bir göz hekimi olmasını sağlamıştır. Bu arada, satın aldığı portatif mikroskop ile muayenehanesinde ve hastanede yaptığı ameliyatlardan güzel sonuçlar alması tanınmışlığını daha da artırmıştır. 1991’de yüksek miyopilerde yapılan kornea çizme tedavisini de şehrimizde ilk yapan hekimdir. 1994’te getirdiği excimer laser tekniğini İstanbul ve Bursa'dan sonra şehrimizde uygulayandır. Bu yenilikçi teknik ile yaptığı 1000’den fazla vakasını Ukrayna Odesa'daki göz kongresinde sunmuş ve bu çalışması en iyi tebliğ ödülünü almıştır. 1996'da fako teknolojisini şehrimize getirmiştir. Bugün hastanesinde bunun robotik versiyonları uygulanmaktadır.
Gölcükteki bu çalışmaları devam eder iken İzmit merkezde de göz lazer merkezinin kurucu ortağıdır. E-5 üzerinde, Kuryapı İş merkezindeki bu göz lazer merkezinin diğer ortakları Dr. Neslihan Özgen, Dr. Neşe Şenol, Dr. Akın Yılmaz, Dr. Asaf Savaş ve Dr. Caner Karadenizlidir. Bu hekimlerimiz o yıllarda Kocaeli Devlet ve Sigorta Hastanesinin göz hekimleridir. Bu merkez 1999 depreminden sonra tasfiye olmuştur.
Dr. Kürşat Çağın, 1998 yılında Gölcük Devlet Hastanesinden istifa etmiş ve tam zamanlı muayenehanesinde çalışmaya devam etmiştir. Bu arada muayenehanesini daha geniş imkanlı ve büyük bir mekâna taşıyarak göz kliniği haline getirmiştir.1999 depreminde burasının kullanılamaz hale gelmesi üzerine göz kliniğini İzmit merkezde, Fethiye Caddesi Ekmel iş hanında açarak hastalarını burada kabul etmeye devam etmiştir. 2004 yılında ise yine İzmit merkezde Naci Girginsoy Sokak No: 5’te Göz Cerrahi Merkezini kurmuştur. Böylece Dr. Bekir Koç, Dr. Fehmi Aydoğan ve Dr. Burak Yener ile birlikte ekip çalışması şeklinde daha fazla insana sağlık hizmeti veren bir çalışma düzenine geçmiştir.
Çağın Göz Hastanesine geçiş: Cerrahi Göz merkezinin iş yapma gücünü zorlayan bir hasta akışı göz hastanesi ihtiyacını düşündürmüş ve bunun için Yahya Kaptan E-5 kavşağındaki arsayı satın almıştır. Bu arsaya mimarisi dahil her imkânı ile bu maksada uygun olan modern bir göz hastanesi yaptırarak 2011 yılında hizmete sokmuştur. Bu hastane 4000 metrekare kapalı alanı, 26 yatak kapasitesi, her türlü gelişmiş teknik imkanlara sahiptir. 8 göz uzmanı,1 anestezi uzmanı, 3 pratisyen hekimi ve deneyimli personeli ile 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Ülkemizin her yerinden ve yurt dışından gelen insanlara hizmet veren bu hastanemiz şehrimizin marka değerlerindendir.
Dr. Kürşat Çağın hekimliği yanında sosyal ve kültürel konulara da önem veren birisidir.1989 da başladığı göz uzmanlığının 35. yılında olup bunun anısına sınırlı sayıda hatıra pulu bastırmıştır. Hastanesinin enerji ihtiyacını Uşak’ta kurduğu güneş enerji santrali ile karşılayan iyi bir çevrecidir. Bu yıl 13. yapıldığı ve göz alabildiğine mavi, yeşil, sarı ...gibi renkler ile duyurulan fotoğraf yarışmaları Türk Fotoğraf Federasyonundan ödül almıştır.23 Nisan tarihinde yapılan çocuk fotoğrafları sergisi, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle yapılan hekim ressamlar sergisini gelenekselleştirme düşüncesindedir. Başarılı ve uygun bulunan tıp öğrencilerine karşılıksız burs vermesi diğer bir hizmetidir. Her 6 ayda bir yayınlanan ve bu sene 35. sayısının basıldığı Gözden dergisi de takdire değer özelliktedir. “Her Kitap Bir Dünya” sloganı ile ihtiyacı olan okullara verilmek üzere hastane girişindeki kitap bağış kutusu çok anlamlıdır. “Göz Göze Ritimler” konserleri diğer bir çalışmasıdır.
Bu ve bunun gibi kurum ve insanlarımızın daha çok olması; yönetimlerimizin ise bunlara daha çok destek vermesi dilek ve temennilerimle...
NOT:
İstanbul’daki bebek yoğun bakımlarında olan kabul edilemez feci olayların yanında önemli sağlık hizmeti veren pek çok kurumumuz ve güzel hekimlerimizin olduğunu unutmamalıyız. Bu çürük elmalara bakıp hekimliğe ve sağlık kurumlarımıza kötü gözle bakmamalıyız.