Anadolu’nun muhtelif yörelerinde o coğrafyanın iklim şartlarına ve özelliklerine göre giysiler kullanılmaktadır.
Her yörenin kültüründen ipuçlarının bulunduğu giysiler geçmişin izlerini taşır.
Erzurum hanımlarının geçmişte sıkça, günümüzde nadiren kullandıkları yün ehram kültürümüzün en yaygın kullanılan giysilerinden biridir.
Erzurum’u türkülerinden tanırım diyen Nazım Hikmet, Kuva- ı-Milliye destanında” Erzurum güzelleri balam, giyer ak yünden ehramı” diyerek bu yöresel giysiye dikkat çeker.
Anadolu kültürünün zenginliklerinden haberi olmayan ve toplum gerçeklerinden uzak münasebetsizler zaman içerisinde bu giysiler üzerinden Erzurum’a göndermede bulunurlar.
Yıllar önce, Erzurum’da görev yapmış ünlü bir köşe yazarı, ehram ile gezen Erzurumlu hanımları çuval içerisinde tasvir etmiş ve dadaşlardan hak ettiği cevabı almıştı.
Ne yazık ki Erzurum’da bu haftanın gündem konusu Ehram oldu.
Çiftçi bayanların ehramlarıyla görüntülendiği fotoğraf üzerinden konu Erzurum’u ve ehramı karalamaya kadar götürüldü.
Dünya Kadın Çiftçiler Günü münasebetiyle Erzurumlu Hanım çiftçiler ile ilgili verilen fotoğrafın makul çerçeve içerisinde eleştirilecek yönleri elbette olabilir.
Bugün çiftçilik ile hayatlarını sürdüren aileler içerisinde yöresel kıyafetler dışında günlük kıyafetleriyle bağında, bahçesinde, tarlasında, çalışan hanımlarımızı yok sayamayız. Bu fotoğraf içerisinde ehramlılarla birlikte günlük kıyafetli hanımlarda olabilirdi.
Çuval içerisinde göstermek istedikleri Erzurumlu kadınların Aziziye tabyalarında Nene Hatun, Name Hatun, Topal Gülizar isimleri ile efsaneler yazdığını, Üsteğmen Kara Fatma namı ile Bursa ve İzmit’in kurtuluşunda 330 kişilik müfrezesiyle destanlaştığını, 1919 yılında İzmir’in işgalini protesto etmek için ABD başkanı Wilson’a telgraf çektiğini hatırlatmak isteriz.
23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresini hazırlayıp bağımsızlık meşalesini yakanların ehramlı anaların çocukları olduklarını iftiharla duyururuz.
Karadeniz ‘de, Ege’de, Güney Doğu’da yöresel kıyafetleri ile dolaşan hanımlar için ne düşünüyorsunuz diye sormak isteriz.
Milli kahramanı kadın olan tek şehrin Erzurum olduğunu vurgularken, çağdaş uygarlık seviyesini kendi kültürel mirasını reddetmeden hedefleyen dadaşları ve Erzurum’u karalamaya, imajını zedelemeye hiç kimsenin haddi olmadığını bildiririz.