Misyonerlik

Başlık; Yazar Oğuz Çetinoğlu’nun son kitabının adıdır. Çetinoğlu; ciddiyetle ve samimiyetle, çok önemli bir konuya neşter vurmakta, tespitler yapmakta ve ilgililere çareler sunarak onları uyarmaktadır.

Misyoner nedir?

“F(ı)ransızca “mission/misyon” (Vazife/özel vazife)’dan gelen “missionnaire/misyoner” kelimesi, “Ülkesi içinde veya dışında Hıristiyanlığı yaymaya çalışan ve kendini bu işe adayan rahip, papaz gibi din adamı” (Bknz. Misalli Büyük Türkçe Sözlük, İlhan Ayverdi, Kubbealtı Lugatı, İstanbul 2011, Sf. 829) demektir.

Tabiîdir ki; misyonerlik de misyoner’in yaptığı iş’tir.

Bu târifte; “kendini bu işe adayan” ifadesi çok mühimdir. Burada; mutlak surette, karşısındakini ‘iknâ’nın ötesine geçme düşüncesi bulunmaktadır ki, bu, dinî bir faaliyetten ziyâde siyâsî bir hâl’in de tatbiki demektir.

Oğuz Çetinoğlu; Bilgeoğuz Yayınları arasında çıkan 246 sayfalık eseri hakkında şu kısa bilgiyi verir:

“Değerli okuyucularım anlayacaktır: Bu kitap, telif eser değildir. Çok sayıda değişik eserler taranarak hazırlanmış, yorumlarla ve ilâvelerle meydana getirilmiştir.” (Sf.9)

“TAKDİM”inde ise, Dr. Ahmet Uçar, şöyle demektedir: “Otuzdan fazla kitaba, yüzlerce makaleye ve röportaja imza atan Oğuz Çetinoğlu Ağabey, son olarak misyonerlik hakkında; özellikle esas mefhumları, ortaya çıkışı, metotları, çeşitleri, eğitim başta olmak üzere her türlü faaliyetleri, akıl almaz ve iz’ana sığmaz oyunları ile alâkalı ‘MİSYONERLİK’ adı atında çok mühim bir kitap daha kaleme almıştır. Misyonerlerin, 1928’de Bursa Amerikan Koleji’ndeki tanassur (Hıristiyanlaşma) hâdisesini ortaya çıkaran orta mektep ve liseli 12 genç kızımız, birçok Türk mualliminin vurdumduymaz tavrına karşılık kendilerine “Uyanık Yavrular’(UY) ismini vererek harekete geçmiş, misyonerlerin Türk târihine, İslâm inancına yönelik operasyonlarını topladıkları notlar ve hâtıra defterleri ile ortaya çıkarmışlardır. Onların Bursa’da dalgalandırdığı meşale Türk Ocaklı gençler sâyesinde başta Tıbbîye olmak üzere üniversite öğrencileri, üniversite hocaları, aydınlar ve basın mensupları tarafından, bir hars buhranından korkan bir neslin uyanmasına, Türk münevverlerinin kendilerini sorgulamalarına sebep olmuştur.” (Sf.11)

 “MİSYONERLİK” kitabındaki ana başlıklar şöyledir:

“ Giriş, Din Nedir?, Dinler, Misyon Misyoner ve Misyonerlik, Misyonerliğin Ortaya Çıkışı ve Gelişmesi, Hıristiyanlığın Misyonerler Tarafından Dünyâya Yayılması, Misyonerlik ve Tebliğ, Misyoner dinler, Misyonerlerin Çalışma metodu, Misyonerlerin Hedefleri, Günümüz Hıristiyan Misyonerliği ve Çalışma Metodu, Ülkelerine ve Yurdumuza  Yönelik Misyonerlik Faaliyetlerinde Kullanılan Usûller, Misyonerlik Projesinin Asıl Hedefi Siyâsîdir, İslâm Ülkelerine Yönelik Misyonerlik Faaliyetleri, Hindistan’da Misyonerlik, Misyonerlerin Osmanlı Topraklarına Geliş Gayeleri, Osmanlı Cihan Devleti’nde Misyonerlik, Misyonerlik Faaliyetlerine Karşı Alınacak tedbirler, Misyonerlik ve Türkler, Orta Asya Türk Toplumlarında Misyonerlik Faaliyetleri, Misyonerlik Açısından Osmanlı-Amerika Münâsebetleri, İslâmiyet’e Karşı Zararlı Dini Akımlar, Misyonerlerin Eğitim Alanındaki  Çalışmaları, Misyonerlerin Yalanları, Osmanlı Devleti’nde Misyoner Okulları, İstanbul Robert Koleji/1863, Tarsus Amerikan Koleji:Mersin/1876, Fırat Koleji:Harput/1878, Anadolu Koleji: Merzifon/1886, Okulların ve Misyonerlerin Maddî Kaynakları, Günümüzde Misyonerlik Faaliyetleri, Adentistler, Bahailer, Baptistler ve Baptizm, Barış Gönüllüleri, Diyalog Misyonerliği, Dominikenler, Evanjilizm, Lüteryenler, Metodistler, Mooncular, Mormonlar, Oryantalistler/Oryantalizm Misyonerliği, Ortodokslar, Ortodoks Misyonerliği, Pontusçular, Presbiteryenler, Radyo Televizyon ve İnternette Misyonerlik, Misyonerlik ve Sekülerizm, Dil Meselemiz ve Yerli Misyonerler, Soros Vakfı, Yehova Şâhitleri, Misyoner Faaliyetlerinin Neticeleri, Amerikalaların Ortadoğu’daki Faaliyetleri ve Okulları, Umûmi Olarak Netice, Bitirirken…

SEÇİLMİŞ MAKALELER: Sâmiha Ayverdi (Misyonerlik Karşısında Türkiye), Ayten Sezer Arığ (Misyonerlik Faaliyetleri), İbrahim Hakan Göver (Misyoner Okullarına Sosyolojik Bir Bakış), Rauf Tamer (Hıristiyan Casuslar), Açıklamalar.”

Oğuz Çetinoğlu’nun, târihî ve sosyolojik bir bakışla ele aldığı Misyonerlik meselesi, muhakkaktır ki, üzerinde çok düşünülecek bir husustur. Çetinoğlu’nun dikkat çektiği asıl mesele, ‘bir fikrin tebliğinden ziyâde, kişilerin siyasî kabule zorlanması’dır ki, bu tespit, geçerliliğini hâlâ muhafaza etmektedir!..