Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Kendini Değerli Hisseden İnsanların Özellikleri

• Kendini değerli hisseden insanlar, bir amaç keşfedip kendilerini o amaca adarlar. Benjamin Franklin, Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Rahibe Terasa, Nelson Mandela, Büyük önder Atatürk, Peygamberimiz ve daha niceleri bir işe baş koydular. Bu amaca hem zihinleri hem de yürekleriyle (duygularıyla) bağlandıkları için enerjileri, güçleri akıl almaz şekilde arttı.

• Kendilerini değerli hisseden insanların gözlerine bakın. Gözleri ışıl ışıldır. Kendilerini değersiz hissedenlerin ise gözleri donuktur. İnsanların gözlerindeki ışıltı, iç dünyalarında ne kadar var olduklarını gösterir (Doğan Cüceloğlu, Geliştiren Anne- Baba, s. 58).

• Bu insanlar, başkalarıyla sıcak, tatmin edici, yakın temas kurarlar. Bir anne duygularını bastıran, içtenlik ve sıcaklıktan yoksun bir tipse, çocuklarına ihtiyaç duyulduğu ölçüde dokunmayacaktır. Bu annenin çocuklarının öz değeri de düşük olacaktır. Sıcak temas bize dışarda güvenebileceğimiz bir insanın olduğunu gösterir (John Bradshaw, Ailenizi Keşfedin s. 179).

• Canlılık, yüksek öz değerin göstergesidir. Yüksek öz değeri olan insanların gözleri parlar. Ruhları çekici ve canlıdır. Açık yürekli ve neşelidirler. Hayatı saygıyla ve coşkuyla karşılarlar (Virginia Satir, İnsan Yaratmak, s. 372).

• Öz değeri yüksek insanlar kendileriyle ve diğerleriyle sohbet içine girerler. Bir insanın insan olmasına hizmet etmenin yolu onunla sohbet etmekten geçer. Hayatlarında bir kere bile sohbet içerisine girmemiş insanlar vardır. Çoğu insan sohbeti nasihat etmek veya bağırıp çağırmak olarak anlıyor.

• Bu insanlar, mutluluğun dışsal değil, içsel bir konu olduğuna inanırlar. Onlara göre mesele bir serveti kovalamak değil, öz değerini artırmaktır. Onlar için hayatta daha fazla para sahibi olmak değil, daha fazla anlam bulan ve kalıcı değerler yaratan insan olmak önemli.

• Kendilerini değerli hisseden kişiler kendileriyle ve toplumla barışıktırlar. Kendilerini işe yarar konuma getirerek üretici olurlar. Boş durmadıkları için olumsuz şeyler düşünmezler. Eleştirileri kabul ederek bilgeliklerini daha da geliştirirler (Zülfikar Özkan, Kendinle Barışmak, s.240-242).

• Öz değeri yüksek insanların ego ihtiyaçları doyurulmuştur. Egonun en önemli ihtiyaçları, kendini değerli ve önemli hissetme, takdir edilme, sevilme, onaylanma ve yüreklendirmedir.