Değerler, toplumun genetik kodları hükmündedir. Bir nevi şifre niteliğinde olan değerlerin yozlaştırılması, hafife alınması ve içinin boşaltılması kültürel erozyonun somut göstergesidir.
İletişim ağlarının yaygınlaşması, kapitalizm rüzgârının dünyayı etkilemesi, seküler yaşam hevesi, para kazanma hırsı gibi faktörler ne yazık ki değerlerin önemsizleştirilmesini tetiklemektedir.
Toplum tarafından çok anlam ifade eden bu mirasın hovardaca harcanıyor olmasını hayatın akışı içerisinde sıkça görmekteyiz.
Üç beş kuruş para kazanmak uğruna kutsalların kullanılması, toplumun beslendiği ana kaynağın kirletilmesi demektir.
Tesettürü ifade eden, edep, iffet, masumluk gibi kavramları hatırlatan başörtüsünün bugün alışkanlık haline dönüştürülmesi, siyasi malzeme olarak kullanılması, vücut hatlarını gösteren giysiler üzerine takılması bir değerin nasıl yozlaştırıldığını göstermektedir.
Manevi değerler üzerinde yapılan bu yozlaşma, toplumu bir arada tutan tuğlaların yerinden çıkarılması demektir.
Artık, paraya tahvil edilmeyen bir değer kaldı mı? diye endişe etmekteyiz.
Bu şeytani tuzağın son göstergesi “Şehit Kokusu” ismi altındaki parfümün piyasada duyulmasıyla oldu. İşe, helâl gıda sertifikaları ile başlayan sermaye gurupları artık bu alanı sonuna kadar istismar etmeye devam etmekteler.
Helâl kazancı olmayanın, helâl gıda yazılı ürünlere yönelmesi ne yaman çelişkidir.
Yanmayan kefen, kaymaz terlik, helâl tatil, misvaklı diş macunu, alkolsüz kevser şarabı, beş yıldızlı otellerde iftar menüleri, şaşaalı mevlit törenleri, tesettür kavramından uzaklaştırılan ve aksesuar olarak kullanılan türban, Kâbe manzaralı otellerde umre ziyaretleri, Kisra saraylarını aratmayan ortamlarda görkemli sünnet düğünleri, paraya ve mevkiye ulaşan görmemişlerin çocuklarına ad koyma merasimleri, bir yaşındaki çocuğa takılan tek taş yüzüklü yaş günü partileri, amacından saptırılmış semazen gösterileri, market açılışına dahi gönderilen mehter takımları, siyasetçilerin ağzından düşmeyen vatan, bayrak, ezan, din, iman gibi söylemler bu yozlaşmanın en çarpıcı örnekleridir.
Suyu, havayı, çevreyi kirlettik yetmedi. Şimdi değerleri yörüngesinden çıkarıyoruz.
Bu kirlenmenin toplumu nereye sürüklediğinin farkındayız.
Yakın zamanda berberlerin kapısında “Sünnete Uygun Helal Tıraş” levhasını görürseniz şaşmayın.