Bağımsız ve Bağlantısız Muhabbetler
Yeni bir Dünya ve bölge Savaşı, komşu ülkelerin biri birlerini işgali, ilhakı, taptaze ve henüz ismi bile konulmamış bir hastalık salgını, hayat pahalılığı, işsizlik. Cehalet ya da hızlı bir enflasyon yahut devalüasyon, teknolojik ilerlemede toplu bir zarar, yapay zekada iflas çıkar mı? Akıllı telefonlarda sıfır saniyede ses ve görüntünün geçildiği günümüzde insanlar da seyahat etmeden, uçaksız istedikleri yere gidebilecekler mi?
Sonra aileler çözülüyor, ahlak algısı değişiyor, akademik dünyada ve medyada, yayında fikri hırsızlık nasıl seyrediyor? Kahvaltı ve yemekler artık bir hap mı olacak? Politikacılara güven hızla aşağı mı iniyor? Silah üretimi neden bu kadar hız kazandı?
Bir dönemin aşırı gazete, dergi yayıncılığı sevdası niçin kayboldu?
Ne dersiniz?
Üsküdar Kemah Kafe’de her konuyu müzakere ediyor ve tartışıyoruz. Sanal konular da dahil buna. Her hafta pazartesi günleri Üsküdar Kemah Kafede öğleden sonraları her sektörden, her kesimden aydınlarımızın (gazeteci mühendis, avukat, mimar, tarihçi, sosyolog, psikolog, teolog, akademisyen, iş adamı, emekli askerler, kanaat önderi vs) iştiraki ile dünyamızı, bölgemizi, ülkemizi, toplumumuzu, insanımızı ve sorunlarını konu ediyoruz. Herkes hür fikrini belirtiyor. Ufuk gösteriyor. İtiraz eden de olabiliyor, kabullenen de yahut kararsız olma hakkını kullanabilen de. Kimse kimseye görüşünden dolayı darılmıyor, iteleyip kakmıyor yahut iltifatlara boğmuyor. Kendi seyrine bırakıyor.
Peki sonuç?
Batılı emperyalist ülkelerin ne şişi yaktığı ne kebabı, ancak hep kendi midesine indirdiği iki örgüt IMF ve Dünya Bankası’na rakip olacağı düşünülen ve Brezilya, Rusya, Hindistan Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu uluslararası yeni bir kalkınma bankası BRİCS yeni dünya için bir umut mu? Ekim 20024’de Kazan’daki BRİCS Zirvesine Türkiye müracaat etti, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri sıraya girdi. Çünkü dünya çok kötü idare ediliyor. Dünya Liderleri dünya barıyı açısında başarılı değil.
Bir grup arkadaşımız Putin'in Kuzey Kore ziyaretiyle dayanışmasını pekiştirdiğini, zaten Şam yönetimi ile de flört ettiğini, Çin'in ise her kıtada sessizce güçlendiğini anlatırken, Şanghay ittifakının da gücünün göz ardı edilmeyeceğini savundu.
Diğer grup arkadaşlarımız ise ABD Başkanlık seçiminde Donalt Trump'un Biden’den sonra yardımcısı Kadın Başkan aday Kamala Harris ile aday olmasıyla şansların eşitlendiğini anlattılar. Ancak her ikisi de Amerikan lobilerinin gerek silah satışı ve gerekse Filistin'i kan gölüne, çocuk mezarlığına çeviren hem İsrail'e destek veriyorlar ve hem de Rusya'yı ötekileştirip Ukrayna'ya destek oluyorlar. Bölgeyi her ikisi de kaşımayı sürdürüyor. Böylesi bir resim karşısında emperyalist gücün kanka seçtiği İslam Coğrafyası sükût ediyor. Özellikle Mısır ve Suudi Arabistan'ın kararsızlığı, iktidarlarını koruma politikaları yeni bir Dünya ve bölge Savaşı için bir yeterli referans olabilir mi?
Bu dip notun bir başka örneği de İsrail'den savaş karşıtlarından bir milyon yahudinin de Amerika'ya taşınması, Telaviv’de soykırımcı Netahyahu Hükümetine karşı yürüyüşler bir ciddi referans. İsrail'de Yahudi nüfus %17'e düşmüş.
Yeni bir dünya veya bölge Dünya Savaşı konusunda Türkiye'nin tutumuna gelince, gerçekten Savunma Sanayii ve Türk Ordusu güven veriyor.
Dur bakalım ne olacak(?) ama; netice toplantımızda %50-%50 paylaşıldı. Savaş hem çıkabilir hem de çıkmaz eşitlendi müzakeremizde. Dünyayı kötü idare eden 4-5 lidere bağlı barış, savaş ve çoğu şey. Üstelik öylesine dünya kötü yönetiliyor. Çünkü Filistin halkına yaklaşık bir senedir atılan bombalar, katledilen mağdur ve mazlum insanların sayısı Amerika'nın Japonya'ya attığı Horojima bombardımanını çoktan aştı, can kaybı ve insan hakları yerle bir edildi?
Allah dünyanın sonunu hayr etsin, hayra yorsun. Aydınlarımız henüz yeni tartışmaya başladı konuyu!
Peki kimler katılıyor toplantımıza?
Tarihçi Can Alpgüvenç, Ahiret Tahsildarı Reşat Şen, Gazeteci Yazar Recep Aslan, İşadamı Muhammet Sungur, Özbekistan'dan Müteşebbis Ahmet Mir Aziz, Öğretmen Mehmet Cemal Öztürk, Sosyolog Haldun Sönmezer, Sanatçı öğretmen İsmail Yazıcı, Gazeteci Atilla Şahiner, Mimar Mehmet Tuna Somay, Makina Mühendisi Adnan Babuna, Gönül adamı ve iş insanı Gündoğan Üçer, Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Prof. Dr. Yahya Doğan, Doç. Dr. Ali Kayhan, Yazar Dursun Gürlek, Turizmci Murat Gayalı, Arşivci Ebubekir Subaşı, Sosyolog Hüsamettin Piras, Emekli Albay Mehmet Şadi Polat genelde her toplantıya iştirak ediyorlar.
Analitik düşünceye endeksli tartışmalı toplantımıza akıllı telefondaki teknolojiyi kullanan bazı dostlarımız da Doç Dr Hasan Lök ve Gazeteci Kemal Aslan gibi selam ve sevgilerini gönderiyorlar.
Birkaç seneden beri devam eden; artık bir kültür mahvili olarak da değerlendirilen pazartesi sohbetlerimizde yazın en hararetli gününde taze ve yeni fikirler esiyor, eleştiri ve analizler dolaşıyor hep Kemah Kafe’de.
İntihaller de konu ediyoruz. Sosyal medyada Ekrem Kaftan'ın "Çanakkale Mahşeri-Mehmet Niyazi" kitabının tanıtımında hatırlandı; bu eserden nereden bakarsanız bakınız onlarca intihal edilerek değişik kitapları yayınlandı. Hatta bir utanmaz da Merhum Mehmet Niyazi'den çaldığı esere önsöz bile yazmasını rica etti!
Başka? Gazeteci Hüseyin T. Mehmet Cemal Çiftçigüzeli'nin Uzakdoğu Asya notlarını kendisi yapmış gibi, alıp yayınladı. Kenan A'da Muhterem Başkan'dan kopyalama yaptı. Sonra bunu ikrar etti, dürüstlük gösterdi. Sosyal ahlak hocası Prof. Dr. Cahit T'nin de Fransızca bir eserden intihalini üniversite senatosu ortaya çıkardı. Bir başka intihalci akademisyen de Hukuk hocasıydı.
Daha geniş bilgi ise Prof. Dr. Ali Birinci'nin bu konudaki yayınlanmış eserinde geniş geniş anlatılıyor. Öyle ki İslam Ansiklopedisi'nden Ahmet T de İslam Peygamberi bölümünün bütün yazılarını kendisi yayınlamış gibi kitaplaştırmış.
Bir arkadaşımız sohbette ülkücü günlük Millet Gazetesinin daha sonra Yeni Asya olarak nasıl yayına başladığını, Adapazarlı müteşebbis Muzaffer Avcı'nın yayın hayatına nasıl katkı verdiği anlattı. Artık her cemaatin bir gazetesi var ancak istikrar sorunu yaşanıyor günümüzde. Gazeteler 3-4 milyon tirajdan 400 bine düştü. Babıali’nin amiral gemisi bile sıkıntıda. Kamu ilanları olmasa seyreyleyin gümbürtüyü.
Toplantımızın yeni misafiri Özbekistan’ın milli şairi, edibi ve mütercimi benim aziz dostum Mir Aziz Azam'ın oğlu Ahmet Mir Aziz oldu. Sağlığına kavuştuğunda yakında İstanbul'a gelecek olan Mir Aziz Azam Türkiye'deki onlarca yazarın eserlerini Özbek Türkçesine çevirmiştir. 1992 yılında bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetlerine bir grup yazar arkadaşımızla gerçekleştirdiğimiz seyahatte Mir Aziz Azam heyetimizi evinde konuk etmiş, Özbekistan Yazıcılar İcad Evi sosyal tesislerinden istifade etmemizi sağlamış ve Taşkent'i sokak sokak tanımamıza, düğün dernek, gelenek ve görenekleri yaşamamıza vesile olmuştu. Rabbim sağlığını daim etsin.
Toplantımızda tarihçi sayısı fazla olunca "Gök Sultan" da elbette konu edildi. Hep TRT'de filmi yayınlanacak değil ya? Ancak noktayı Haldun Sönmezer koydu; "Kemalistlerin Mustafa Kemal'e yaptıklarını Siz Abdülhamid'e yapmayın" diye kaleme aldığı yazsından örnekler verdi. Ayrıca Haber Vakti adlı sosyal medyadaki köşe yazısıyla "Kadir Mısıroğlu'nun Nefret ile İmtihanı" başlıkla değerlendirmesi de gerçekten okumaya ve öğrenmeye layık bir analizdi.
Son tartışma konusu benden oldu Avrupa Futbol Şampiyonasını takip ediyor muyuz? Açık farkla mağlup olduk. Çünkü maçları sadece ben ve Atila Şahiner izliyormuşuz. Olsun! Hele bir galip gelirsek eğer, Türkiye'yi ve Türk Dünyasının tut bakalım tutabilirsen!