Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Evlilikler Ya Gelişir Ya da Geriler; Asla Oldukları Yerde Durmaz

Temel doğa yasalarından biri olan termodinamiğin ikinci prensibine göre, kendi haline bırakılmış her kapalı sistem bir gün bozulur. Termodinamikte düzensizliğe entropi denir. Entropi devamlı artar. Dağılma kendiliğinden gerçekleşir. Gayret etmenize gerek yoktur. Düzen sağlayabilmemiz için gayret ve enerji gereklidir.

Bir akarsu kendi ağırlığıyla bir tepeden aşağı doğru akmaktadır. Suyu tersine çevirmek için enerji ve çalışma gereklidir. Bu enerji başka bir yerden gelmelidir.

İnsanlar arası ilişkileri de ayakta tutmak için zaman ve enerji harcanmadığı sürece zayıflayıp yok olur. Yürütmeye çalıştığımız ilişkimizi güçlendirmek için çok az şey yaptığımızda veya hiçbir şey yapmadığımızda ilişkilerimiz bozulur.

Termodinamiğin ikince yasasına göre, milyarlarca yıl sonra evren tamamıyla yavaşlayacak ve en alt noktasına erişerek, şekilsiz, düzensiz ve hiçbir farklılık taşımayan bir yumak halini alacaktır.

Tekâmül yasası, termodinamiğin ikinci yasasına ters düşmektedir. Tekâmül süreci bir mucizedir. Tekâmül, organizmaların düşük karmaşıklık ve düzen halinden daha yüksek düzen haline doğru gelişmesidir. Tekâmül giderek artan bir düzen ve farklılaşmadır. Tekâmül olgunlaşmaya, entropi dağılmaya götürür. Bu sebeple tekâmül doğa yasalarına aykırı düşmekte, ona zıt gitmektedir. Bu yüzden normal olarak bizlerin var olmaması gerekirdi (Peck s. 276).

Tekâmül doğal dirence karşı sürdürülür. Ruhsal tekamülde mucize, entropi kuvvetinin yenilmesidir. Direnen her şeye karşı mücadele ederek iyi insanlar oluruz. Önemli sayıda insan tekâmül ederek, kendisini ve kültürünü geliştirmeyi başarır. Kişisel olarak tekâmül ederek toplumumuzun da tekamülüne sebep oluruz. Böylece tekâmül ederek ulaştığımız düzeyin nimetlerinden yararlanır ve bu nimetleri bütün dünyaya sunarız.

Evlilikler de bu yasanın kapsamına girer. Evlilikler ya gelişir ya da geriler; asla oldukları yerde saymazlar. Evliliğin gelişmesini sağlayın. Çoğu evlilik birdenbire sönmez. Eşlerin gerçekten sevinebildiği eğlence, heyecan ve coşku ağır ağır söner.

Kaynaklar

* Scott PECK, Scott. Az Seçilen Yol, çev. Rengin Özer, Akaşa Yayınları, İstanbul, 1998.

* Zülfikar ÖZKAN Beynin Mutluluğa Ayarlanması, Pozitif Yayınları, İstanbul, 1921.