Prof. Dr. Sadık Kemal TURAL

Müzisyen Özgen Gürbüz Sohbeti - 1

        BİRİNCİ BÖLÜM

Prof. Dr. Sâdık Tural: Özgen Hoca, nasılsınız? İnşaallah dedeliğin tadını çıkarıyorsunuz...

Sizden istirhamımdır: Sorularıma birer cümle ile cevap verir misiniz?

Özgen Gürbüz: Sevgili Sâdık Hocam, sorularınıza birer cümle ile cevap vermem çok yetersiz kalabilecektir noktayı nazarından hareketle ve izninizle, kullanabileceğim en kısa ve en az sayıdaki cümlelerle cevap vermeye çalışacağım.  

Prof. Tural: Ses nedir? havanın olmadığı yerde ses olur mu? ses su altında yayılabiliyor? bunun açıklamasını nasıl yapardınız?

Gürbüz Sesin hem çıkarılabilmesi, hem de yayılabilmesi için gerekli ortamlar; yayılma hızına göre, katı, sıvı ve gaz şeklinde sıralanabilir. Bu ortamlar tanecikli cisimlerden oluştuğu için, ses yayılabilmektedir. Söz gelimi, su tanecikli madde olduğu için ses yayılabiliyorken, uzayda tanecikli madde ortamı olmadığından, sesin duyulması ve yayılması mümkün değildir.

 

Prof. Dr. SADIK KEMAL TURAL

1946 yılında Kırıkkale’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini aynı şehirde tamamlayıp fark derslerinin imtihanını vererek İlk öğretmen okulu diploması aldı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.   Meslek hayatına Kırıkkale’de Ortaokul Türkçe öğretmeni olarak başladı. 1972’de, Hacettepe Üniversitesi’nde Türkçe dersleri öğretim görevlisi, 1973’de asistan, 1978’de Edebiyat Doktoru, 1982’de Yardımcı Doçent’, 1983’de Doçent, 1988’de Profesör oldu.

Kadrosu üniversitede kalmak kaydıyla Devlet Plânlama Müsteşarlığı’nda daha sonra Almanya’da ‘Türk Çocuklarında Kültürel Kimlik ve Eğitim Meseleleri Projesi’nin, Gazi Üniversitesi’nde Sanat Târihi ve Felsefe bölümleri ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı Gazi/TÖMER’in kurucu başkanlığı yaptı. Kültür Bakanlığı yayın komisyonlarında görev aldı.

Hacettepe, Selçuk Üniversitesi, Gazi ve Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde Yüksek Lisans ve doktora dersleri verdi. 

1989’da Atatürk Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Bilim Kurulu Üyeliğine; Bilim Kurulunca da Yürütme Kurulu Üyeliğine seçildi. Kadrosu üniversitede kalmak şartı ile Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Kültür Dil ve Târih Yüksek Kurumu’na Başkan olarak tâyin edildi. 3 Ocak 2002 târihine kadar Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ‘Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kültür Komitesi Başkanlığı yaptı.

Türkiye’de ve yurt dışında, yüzü aşkın millî ve milletlerarası paneller, sempozyumlar, kongre ve bilgi şölenleri düzenledi, bildiri verdi, tartışmacı olarak yer aldı, dergi yöneticiliği yaptı, toplantıların kitaplarını hazırladı.

Eserleri ve çalışmaları sebebiyle kendisine Türkiye Millî Kültür Vakfı, Kayseri Sanatçılar Derneği, Türk Ocakları Genel Merkezi, Kazakistan Bilimler Akademisi, Motif Halk Oyunları Eğitim Derneği/Vakfı, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu, Kazakistan Bilimler Akademisi, Kırgızistan Devleti Millî Devlet Üniversitesi, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Dağıstan Bilimler Akademisi tarafından armağanlar, unvanlar verildi. Kırgızistan Devlet Ödülü’ne lâyık görüldü. İLESAM’ın yedi kurucusundan biridir. Pekçok dernek ve vakıfta kurucu, üye ve başkan olarak hizmet verdi.

16.650 kitap, 11.100 adet süreli yayından oluşan kütüphanesini, Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne, Eski Harfli Türkçe 1450 kitap ile 250’ye yakın sözlük ve ansiklopedik sözlük gibi eserlerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphânesi’ne bağışladı. 

Atatürk Yüksek Kurumu Başkanlığı kuruluşundan 2011 yılında emekli oldu. 300’ü aşkın makale, deneme, takriz/sunuş, konuşma ve söyleşi metni, iki düzine kitabı yayınlandı. 

YARIN DEVAM EDECEK