Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Sosyal Bağların Sağlığa Etkisi

Mutlu insanlar mutsuzlara nazaran daha iyi sosyal ilişkilere sahiptir. İyilik yapmak ve sosyal ilişkiler kurmak çok önemli iki mutluluk ve sağlık etkinliğidir.

Kronik olarak kendini dışlanmış ve yalnız hissetmek gibi stresli deneyimlerin sağlığımıza etkisi büyüktür.

Yapılan araştırmalar, güçlü bir sosyal destek ağından yoksun olmak günde on beşten fazla sigara içmek kadar büyük bir ölüm riski faktörü olduğunu gösteriyor. Bu durum aşırı miktarda alkol tüketmekten, egzersiz yapmamaktan, obez olmaktan ve hava kirliliğinin fazla olduğu bir şehirde yaşamaktan da yüksek bir ölüm riski faktörüdür.

İÇ SESİMİZ HEM BİR GÜÇ HEM DE ZAYIFLIK OLABİLİR

Hipotalamus beynin diğer bölgelerinden gelen bir tehdit mesajı aldığında damarlarımıza adrenalin salınmasına sebep olan bir dizi kimyasal tepkimeyi başlatır. Hipotalamus, vücut ısısını düzenleyen, susama-acıkma gibi hisleri ayarlayan, tansiyonu yöneten, kalp atış hızını dengeleyen, hipofiz bezi gibi birçok bezin salınımını yapan ve cinsel dürtüleri uyaran vücudun temel ve akıllı kontrol merkezi olarak görev yapar.

Adrenalin kalbinizin daha hızlı atmasını, kan basıncınızın ve enerji düzeyinizin artmasını ve duyularınızın keskinleşmesini sağlar.

Bütün bunlar olurken haberci görevi gören kimyasallar tehdide anında karşılık verebilmemiz için elzem olmayan diğer bütün bedensel sistemlerin, örneğin sindirin ve üreme sistemlerinin işleyişlerini baskılar. Bu kriz anında iştahınızın ve keyif veren isteklerinizin yok olduğunu fark ettiyseniz sebebi bu kimyasal habercilerdir (Ethan Kross, Geveze, s. 41-42).