*Öğrendim ki… Gönül işlerinin tenkide tahammülü yoktur.
*İnsanın huyunu saklayabilmesi, kendisini aldatması kadar zordur.
*Öğrendim ki… Kendi kendine söylenmemeli. Muhataba söylemeli.
*Memlekete hizmet edenlere gösterilen hürmet, hürmet edilenlerden ziyâde hürmet edenleri yüceltir. (İbnülemin Mahmud Kemâl İnal’dan)
*Öğrendim ki… Sevinç gözyaşları çabuk kurur.
*Bu dünyâya kendi isteğimiz ve irâdemiz dışında ve sınırlı bir süre için geldik. Peki, bu sınırlı süreyi nasıl geçireceğiz? Bu sorunun cevabını verebilmek için bu dünyâya neden getirildiğimizi veya gönderildiğimizi öğrenmemiz şarttır.
*Öğrendim ki… Affeden, affedilir.
*Aşksız geçen ömrü hiç hesaba katma, yaşadım sanma. Aşk âb-ı hayattır, onu canla gönülle kabul et… (Hz. Mevlâna’dan.)
*Öğrendim ki… İğreti kavuk başta durmaz.
*Tabiat, bize bırakılan bir mîras değildir. Gelecek nesillere teslim etmek mecbûriyetinde olduğumuz emânettir.
İKTİBAS
IQ’MUZ* GİDEREK DÜŞÜYOR!
İkinci Dünya Savaşı’ndan (01 Eylül 1939 – 2 Eylül 1945) sonra dünyâya gelen nesillerin 1975 yılına kadar zekâ seviyesinin artış gösterdiğini belirten uzmanlar, 1975 yılından itibâren bu durumun tersine döndüğünü belirtiyor. Araştırmacılar genç nesillerin zekâ seviyesinin 1975'ten bu yana git gide düştüğüne dikkat çekti. 1975 yılına kadar ise on yıllar boyunca insanlarda yılda ortalama 3 puan IQ gelişimi kaydedildiğini söyledi. ‘Flynn etkisi’* olarak bilinen zekâ seviyesindeki artış döneminin sona ermesinde birçok etken rol oynuyor. Matematik ve dil öğreniminde değişen tekniklerin düşüşe sebep olabileceği belirtilirken, insanların kitap okumak yerine teknolojik cihazlarla daha çok vakit geçirmesinin buna yol açtığı da belirtiliyor. Ayrıca 730.000 kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; yaşları 7 ile 9 arasında değişen çocuklardan haftada en az 1 defa balık yiyenlerin, nâdiren yiyenlere göre seviyelerinin ortalama 5 puan daha yüksek olduğu görüldü. Araştırmaya katılan çocukların ailelerinin eğitim durumları, meslekleri, medenî durumları gibi faktörlerin sonuçlar da etkili olsa da balık yemenin IQ seviyesini yükselttiği belirtildi.
HÜRRİYET GAZETESİ DIŞ HABERLER
IQ: Zekâ katsayısı veya zekâ seviyesidir. Zekâyı ölçme maksadıyla birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan değer.
Flynn etkisi: Her neslin IQ testlerinde bir önceki kuşağa artış ve düşüşler ilk olarak James Flynn tarafından tespit edilmiştir. IQ skorları zaman geçtikçe artmakta ve genel nüfusta bu artış belli bir sabitlikte yükselmektedir.
20. yüzyılda dünyânın birçok yerinde ölçülen ‘akışkan zekâ’ ve ‘kristal zekâ’ testi puanlarında önemli ve uzun süreli artış olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan ilk IQ testinde toplumu temsil eden örnek grup üzerindeki test sonuçlarının ortalaması 100 ve standart sapmaları 15 veya 16 IQ puanı olarak kabul edilmiştir. Bu kabulün sâbit kalması için, IQ testleri yeni topluma göre revize edilirken, genellikle bir önceki nesilden sonra yakın zamanda doğmuş yeni nesil test katılımcıları örneği kullanılarak aynı ölçüler (ortalama değer 100 ve standart sapma 15 veya 16 IQ puanı olarak) standart hâle getirilmektedir. Ancak, toplumu temsil eden yeni test katılımcıları daha önce kullanılan eski IQ testlerine girdiklerinde, ortalama puanları 100’ün üzerinde çıkmaktadır. Bu, ayarların tutturulması için yeni dönemdeki soruların bir önceki teste göre daha zorlaştırılması demektir. İşte bu IQ skorlarının bu şekilde bir önceki zamana kıyasla yeni zamanda artmasına ve genel nüfusta bu artışın belli bir sabitlikte yükselmesine ‘Flynn Etkisi’ denilmektedir.