Alaattin Büyükkaya ağabey kendileri için müstesna 50ci evlilik yıldönümü kutlaması davetiyesi gönderdiğinde anne-babamın 50 ci hatta 60 cı evlilik yıldönümü kutlaması dışında hiç benzer kutlamaya katılmadığım için sevinçle hemen kabul ettim. Anne-Babamın evlilik yıldönümü kutlamalarını kız kardeşim organize eder ve aile içinde olur. Uzun evlilikler içinde kerametler barındırır.
Allah hepimize sağlıklı uzun ömürler versin. Bu tür kutlamalar mutluluk kaynağı olduğu gibi içinden önemli derslerin çıkarılması gereken etkinliklerdir. Sevgi, sevinç, mutluluk paylaştıkça çoğalıyor. Kederler, üzüntüler de keza paylaştıkça azalıyor. Bunu yıldönümü kutlamalarında, düğünlerde, nikâh törenlerinde, sünnet törenlerinde fark ettiğimiz gibi cenazelerde, hasta ziyaretlerinde de fark ediyoruz. Bu tür etkinlikleri ihmal etmememiz gerekir.
Bir çatı altında birkaç neslin yaşadığı büyük aile kavramı tarihe karıştı. Artık evlenen kendi yuvasını kurup aileden ayrılıyor. Herkes rızkının peşinde olduğu için yeni kurulan çekirdek aileler başka semtlere, başka şehirlere, başka ülkelere hatta başka kıtalara bile gidebiliyor. Ancak yarım asırlık kutlamalarla tekrar bir araya gelinebiliyor. Büyükkaya ailesi bu yarım asırlık kutlamaya dostlarını davet ederek mutluluklarını, sevinçlerini bizlerle paylaştılar. Çok istisna, örnek bir davranış. Katılan tüm dostların aynı heyecanı, sevinci yaşadığına eminim.
Bu kutlamaya katılanların çıkarması gereken en önemli ders ise bir birini önceden hiç tanımayan iki kişinin yarım asır sevgiyi, sevinci, üzüntüyü, kederi paylaşmaları ve paylaşmaya devam edeceklerini örnek bir davranışla göstermeleri oldu. Son yıllarda birçok dostumuzun, akrabamızın düğünlerine katıldık. Maalesef bunların bir kısmı kısa süre sonra sonlandı. Görüyoruz ki evlilik kerameti maddiyatla, unvanla, sosyal statüyle alakalı değil. Öncelikle zihinsel hazırlık, görgü yani kendine mümkün olduğu kadar fazla doğru rol model bulma gerektiriyor. Bu kutlamaya katılımcıların evlenmemiş, hatta evlilik müessesini henüz kavramamış çocuk olanları ve nispeten daha kısa evlilik süresi olanlar işte Müjgân-Alaattin Büyükkaya çiftinde bu rol modelliği bilinçaltlarına yerleştirdiler. Uzun beraberliklerin doğal olarak sevgi, tolerans, ortak ilgi alanları, ortak hedefleri içinde barındırdığı muhakkak. Yaşlanan insanların asıl yaşlılıkta eşlerine ihtiyaç duyacakları muhakkak. Bu paragrafı okuyan çiftlerin bu koyuyu önemsediğini varsayıyorum. Yarım asırlık evlilik kutlaması tüm katılımcılar için Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.
Gelelim kutlamanın ayrıntılarına. Akça Koca Kültür Platformu Başkanımız Hasan Uzunhasanoğlu bu kutlamayı tiyatral bir şölen olarak hazırlamış meğerse. Müjgân-Alaattin Büyükkaya çifti hiçbir hazırlıkları olmamasına rağmen bu kutlamanın sürpriz tiyatral kısmında başrolü uyum içinde ve çok başarılı şekilde oynadılar. Katılımcılar için çok eğlenceliydi. Senaryoyu mutlaka merak ettiniz. Dilimin döndüğünce yazmaya çalışayım.
Büyükkaya çiftinin evlatları ve torunları 50 yıl önceki nikâhta bulunamadıkları için eksiklik hissediyorlarmış. Bu konuyu Of’lu Hasan hocaya götürmüşler ve ondan bir çözüm bulmasını istemişler. Of’lu Hasan hoca ondan kolay bir şey yok demiş. Kocaeli Müftülüğü nikâh işlerini yapan imam-hatip Hüseyin Ayaz hoca dostumu davet ederiz, sizin şahitliğinizde tekrar nikâh kıyarız diyor. Senaryo uygulanmaya konuldu. Önce nikâhı tekrar kıyacak Hüseyin hoca takkesini takıp yerini aldı. Sonra senaryodan habersiz olan Müjgân-Alaattin Büyükkaya çifti hocanın yanına çağrıldı. Şaşkınlık içinde ikisi farklı köşelerden hocanın yanına geldiler. Arkasından evlatları, gelini, damadı ve tüm torunları şahit olarak davet edildiler ve sahnede resimde görüldüğü şekilde yerlerini aldılar.
Hoca dualarla nikâha başladı. Dinimize göre gelin hanım altın veya gümüş mihr isteyebiliyormuş. Müjgân hanım ağırlığınca altın istedi. Alaattin bey şok oldu ve bunun imkânları dışında olduğunu söyledi. 50 altın lira verebileceğini söyledi. Müjgân hanım bunu kabul edemeyeceğini 50 adet 5 i bir yerde kabul edebileceğini beyan etti. Alaattin bey kabul etti. Hüseyin hoca önce Müjgân hanıma, 3 defa Alaattin beyi eş olarak kabul ettiğini onaylattı; aynı şekilde Alaattin bey 3 defa Müjgân hanımı eş olarak kabul ettiğini onaylattı. Şahit olan evlatlar ve torunlar aynı şekilde bu nikâha şahitlik ettiklerini 3 er defa beyan ettiler. Arkasından nikâh duası okundu, davetliler âmin diyerek iştirak ettiler. Nikâh pastası getirildi ve kesildi. İkinci sürpriz ise Müjgân-Alaattin Büyükkaya’nın kızları Betül ile damatları İbrahim Delibalta çiftinin 23. evlilik yıldönümü pastasının gelmesi oldu.
Akça Koca Platformu hediye olarak Hayat Ağacı tablosu almışlar. Bu tablo takdim edilirken hayat ağacının anlamı ve önemi Eczacı Selçuk Arslan tarafından uzunca ve teferruatlı şekilde anlatıldı.
Arkasından misafirlere ikramda bulunuldu. Misafirler bir birleriyle hasret giderip sohbet ettiler. Büyükkaya ailesi diş kirası olarak gelenlere ayrılırken hediyelerini verdi.
Büyükkaya ailesi mutlu oldu, sevindiler. Aynı mutluluğu ve sevinci biz davetlilere yaşattılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz; sağlıklı, huzurlu, mutlu uzun ömürler diliyoruz.
Velhasıl; masal gibi bir yarım asırlık evlilik kutlaması yaşadık. Onlar erdi muradına biz çıkalım kerevetine..