Acımız tarifsiz, yaramız derin. Anlatmaya kelimeler yetmiyor. İçinde yüzlerce hatıra barındıran bu afet, gözlerimizi yaşa, kalbimizi acıya boğmakta. Yüreğimiz ıstırabın her türüyle inlemekte. Bağrımız derinden yanmaktadır.
Yaraları ve acıları sarmak, merhem olmak kifayetsiz. Teskin etmeye dermanımız yok. Hava soğuk, evler harabe, artçılar fazla, korkutucu ve yıkıcı, kayıplar can yakmakta. Çaresizliğin kifayetsizliği çökmüş sırtımıza.
Yine de insanlık adına, yardım ve iyilik adına durmuyoruz, susmuyoruz. Bir millet topyekûn seferber olmuş. Öncelikle darmadağın enkazların arasında, bir ses bir can bulma umuduyla çırpınmakta. Diğer yandan da gönlüyle sardığı depremzedelere yardım çırpınışında. Ekipler, akıl sır ermez kurtuluşlara tanıklık ediyor. Kurtarılan çocukların, yaşlıların, diğer yaralıların “ilk sözleri” yürek burkuyor.
Bir veya birkaç kişinin kurtarılması günleri alıyor. Büyük bir sabırla saatlerce soğukta bekleyen halk ve ekipler, can kurtarmanın sevincini ancak iki kelime ile ifade edebiliyor; “Allahü ekber!..” Bundan başka hiçbir söz de, hissedilen duyguları yeterince ifade edemez. Bu kelimelerin ardında bir şeyler aramak nafile…Türk milletinin temiz, duru, insani, Rabbine tevekkül ve hamt tepkileridir bunlar.
Asrın felaketi diye adlandırılan bu deprem, hepimizi çok derinden yaralamıştır. AFAD başkanı Orhan Tatar bu depremi; “son 2 bin senenin en büyük depremi” diye tanımlamıştır. Ortaya çıkan acı ve hüzün manzaraları yüreğimizi dağlamaktadır. Buna rağmen, bizleri sevince boğan müjdeler de yaşanmakta.
Öyle bir birliktelik var ki… Sahada kahramanlar inanılmaz bir mücadele veriyor. Türk milleti yardım etmek için gecesini gündüzüne katmakta. Şırnaklı Ömer, Ankaralı Nurullah, Bartınlı Ali “millet dimdik ayakta” diyor. Bölgeye sayısız vatandaş gitti. Çay demleyip ekiplere dağıtan, enkaz altından yaralı çıkaran… Herkes bir yaraya merhem olmak için çaba harcamakta. Yurtdışındaki Türkler de büyük bir çaba içinde, gönülden yardımlarını devem ettirmektedirler.
Depremin yaralarını sarmak için düzenlenen TV kanallarındaki yardım kampanyasında, kısa sürede yüz milyar TL aşan bağış toplandı. Dubai’de yaşayan Türkler 100 tır yardım malzemesi gönderdi
En zor şartlarda; arama kurtarma yapan yerli ve yabancı ekipler, madenciler, askerler, afat, polis, sağlık çalışanı, esnaf, öğrenci, ev hanımı, doktor, hemşire, öğretmen vb. isimsiz kahramanlar deprem bölgesinde insanların hayatını kurtarmak, onlara yardım ve iyilik yapmak için sıradalar.
130 kişilik arama kurtarma ekibi gönderen Tayvan, ülkelerine dönerken yanlarında getirdikleri; kazı araçları, çadır, jeneratör ve tıbbi malzemelerin bulunduğu dört tonluk ekipmanı AKUT’a bağışladı.
Depremin 9. gününde bile umutlar tazelendi. Kahraman Maraş’ta bir bayan 205. saatte, Hatay’da bir bayan 202. saatte kurtarıldı. Hatay’da beşiğiyle 5. kattan düşen 8 aylık bebek ayakları kırık kurtarıldı. Kimisi kalorifer peteğinden akan suyu içerek hayata tutundu. Eşiyle 203 saat enkazda kalan bir anne, 7 aylık oğlunu 4 gün emzirdi. Sütü kesilince tükürüğüyle besledi, o da kalmayınca kolunu kesip kanıyla besledi. Fakat bu gayret ve özveri yeterli olmadı. Bebek 6 gön sonra enkaz altında vefat etti.
Kahraman Maraş’ta bir bayan 222 saat sonra kurtarıldı. 74 yaşında bir bayan 227 saat sonra, Hatay’da bir aile 228 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. 9 saat enkazda kalan bir bayan, “perdeden damlayan suyu içerek sağ kurtarıldı. Kahraman Maraş’ta 17 yaşındaki bir bayan, 248. saatte kurtarıldı. Sağlığı iyi olan depremzede için doktorlar; “11 gün sonra bu inanılmaz” dediler. 258. saatte ise yine Kahraman Maraş’ta 30 yaşında bir bayan yaralı olarak kurtarıldı.
Hatay’daki depremde çalışan madenciler, enkazda buldukları 15 milyon TL değerindeki ziynet eşyalarını ve paraları jandarmaya teslim ettiler.
Lionel Messi, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) başlattığı yardım kampanyasına destek çağrısında bulundu. Messi, "Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı depremlerden etkilenen binlerce çocuk ve aileleri için çok üzücü günler. Kalbim onlarla. UNICEF başından beri çocukları korumak için bölgede çalışıyor. Yardımınız çok değerli" ifadelerini kullandı.
Merih Demiral yardım için dünya yıldızlarını seferber etti. Merih Demiral, yıldızların imzalı formalarını bağış için açık artırmaya çıkardı. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Kevin De Bruyne ve Harry Kane gibi isimler sayesinde büyük miktarda bağış toplandı.
Dünyaca ünlü sanatçı Jennifer Lopez, depremlerde hayatını kaybedenler için taziye mesajı paylaşarak, takipçilerinin UNICEF’e bağış yapmasını istedi.
Arama kurtarma çalışmaları için Malatya’ya gelen Çinli ekip üyesi Jun Canh Müslüman olarak Yusuf ismini aldı.
Depremle birlikte “deprem yalanları” da çok can yaktı. Gereksiz korkuya ve zaman kaybına sebep oldu.
Bize insanlığımızı hatırlatan, “yerli ve yabancı arama kurtarma ekipleri” ne selam olsun. “Her gün yeniden doğarız, bizden kim usana” der Yunus. Müslüman Türk milleti tarih boyunca olduğu gibi, bu gün de en büyük sınavlardan birini vermektedir.
Bu felakette herkes bir değerini kaybetti. Kimi ailesini, en sevdiklerini, yavrusunu, eşini, anne babasını. Kimi de insanlığını.
Kefen paralarını gönderen yaşlı teyzeler dedeler, evindeki tek yorganı sırtlayıp görevlilere teslim edenler, nişan yüzüğünü satarak parasını gönderenler, kurtardığı depremzedeye, ayağındaki ayakkabısını çıkarıp giydirenler ve harçlığıyla aldığı bisküviyi paketleyip içine; “benimle arkadaşlık etmek işretsen arayabilirsin” notunu yazan engin gönüllü çocuklar oldukça, bu asil millet, kendi insanının sevgisi, özverisi ve desteği ile yine hayata tutunacaktır.
Sevgiyle kalın.