“Ne olursan ol, ama nefsinin öğretmeni, vicdanının öğrencisi ol.” der Platon. Nefis, vicdanın en yaramaz ve en tembel öğrencisidir. Nefsini daima bir öğretmen edasında terbiye et. Vicdanından daima bir şeyler öğren, vicdanını sesini dinle.
Avukat gibi nefsini savunmayı bırak! Hâkim gibi nefsini sorgulamaya bak!
Hz. Yusuf her türlü sınavlardan geçerken verdiği mücadele bizlere güzel örnektir. Yusuf süresinde anlatıldığı gibi, Hz. Yusuf’un Babası Hz. Yakup, oğlu Hz. Yusuf’a olan sevgisiyle imtihan edilmektedir.
Mısır azizi’nin eşi Züleyha, güzelliği ile dillere destan olan Yusuf’a çok büyük sevgi besler. Züleyha köle olarak satılan Yusuf’tan gözlerini alamaz. İşte bu andan itibaren Züleyha adeta Yusuf’un kölesi olur. Zamanla Züleyha’ya iyice tutulur, deli divane bir aşık olur çıkar. Bu aşk ile imtihan olur.
Nefis (ego) aşırı şekilde kötülüğü emreder. Züleyha nefsine öğretmenlik yapmıştı. Sonunda Züleyha’nın eşi ölmüştü. Hükümdar da onların evlenmelerine izin vermişti. Böylece Hz. Yusuf edebiyle yaşadığı üzüntüsünün karşılığında güzelliği ile Mısır’da dilden dile dolaşan Züleyha ile edep kuralları içinde evlenmiştir. Züleyha onca sene Yusuf’tan uzak yaşayarak çektiği üzüntülerin ve Hz. Yusuf’a sadık kalmanın bedelini ona kavuşmakla almıştı.
Yusuf süresinde Hz. Yakup’un, Hz. Yusuf'un ve Züleyha'nın imtihanlarından alacağımız büyük dersler vardır.
Ne Olursan Ol. Ama; Önce Nefsinin Öğretmeni, Vicdanının Öğrencisi Ol.
PLATON