Dr. Zülfikar ÖZKAN

Avukat - Yazar - NLP Trainer

zulfikarozkan@hotmail.com

Güçlü Sorularla Kaliteli Hayat

Kendi hayatımızı kendimiz oluşturuyor, kendimiz kuruyoruz. Bu sebeple daha kaliteli bir hayat da kurabiliriz, daha kalitesiz de… Seçim bizim elimizde.
Hayatımızın daha farklı olmasını istiyorsak, bugünden itibaren farklı ve doğru seçimler yapmalıyız. Aynı seçimleri yaparak, farklı sonuçlar elde edemeyiz.
Doğru seçimler yapabilmemiz için de doğru sorular sormasını bilmeliyiz. Doğru sorular istediğimiz kaliteli ve üretici hayatı oluşturmamız için bize güç ve ilham verir, bizi motive eder. Kaliteli ve güçlü sorular, kaliteli bir hayat ortaya çıkarır.
Güçlü sorular bilincimizi yükselten ve farkındalığımızı artıran sorulardır. Güçlü sorular nasıl, neler, ne gibi kelimelerden oluşan ve cevabı uzun olan açık sorulardır. Cevabı, evet veya hayır olan sorular güçlü sorular değildir. Güçlü sorular, yargılamaz, yol açar, öğretir. Güçlü sorular kişiyi harekete geçirir, çözüme yöneltir, ileriyi işaret eder.
Pek çok insan, kendisine veya başkasına hiçbir faydası olmayan, hatta zararı olan zayıf sorular sormaktadır.
Güçlü sorular, karşınızdaki kişinin duygusal durumunu değiştirir. “Şu anda benim hayatımda en güzel olan şey nedir?” sorusu duygusal atmosferi hemen değiştirir. Kişi üzüntülü ruh halinden çıkarak, sevindirici ruh haline geçmeye başlar.
Güçlü sorularla kapsama alanına aldığımız konuları değiştirebiliriz. Kendini iyi hisseden insanlar, kötü olarak gördükleri şeyleri kapsam alanı dışına çıkarmışlardır. “Bu sorundan ne öğrendim ?” sorusu kişiyi şimdiki sıkıntılı ruh halından çıkarıp, gelecekte bu acıyı yaşamaması için gerekli olan kaynaklara götürür.
Güçlü sorular, genellikle “ne” kelimesiyle sorulur. “Niçin ile sorulan soruların gücü zayıftır. Niçin, suçlamayı barındırır. Kişiyi kaynaklarına götürmez.
Kişinin hedefini anlamamız için, “ne istiyorsun?” sorusunu, değerlerini anlamak için “ Senin için önemli olan nedir?” sorusunu, kısıtlayıcı inançları olup olmadığını anlamak için, “Bu hedefe ulaşmanıza ne engel olabilir?” sorusunun sormamız gerekir.
Kendimize ve karşımızdaki kişiye sorduğumuz, şu örnek sorular hayatımızın kalitesini artırır, mutluluğun yolunu açar:
Hangi kaynaklara sahipsin?
Bu işte sana kimlerin katkısı olabilir?
Bunun hayatının amacıyla ilişkisi nedir?
Eğer tekbir soru sormak isteseydin neyi sorardın?
Bunu ne zaman gerçekleştirebilirsin?
Son on günde en mutlu olduğun zaman dilimi hangisiydi?

Şu şekilde şikayetlerde bulunan bir kimseye, aşağıdaki cevabı verirsek, onu rahatlatırız:
* “Çaresiz kaldım. Patronum beni insan yerine koymuyor, kendimi değersiz hissediyorum.”
Cevap: Peki bununla ilgili neler yapmak istiyorsun? Ya da yaşadıkların ile ilgili neleri değiştirmek isterdin?
Soruların gücünü kullanarak, hayatımızı istediğiniz gibi şekillendirebiliriz.
Kendinize sorduğunuz her soru, bilinçaltınıza verdiğiniz önemli birer emirdir.
Bilinçaltınız, bu sorunun cevabını bulmak ve bize göstermek zorundadır. Onun görevi budur. Bu yüzden kendinize sorduğunuz soruların mantıklı zihninizle cevabını aramak yerine, sorup bıraktığınız takdirde, bilinçaltınız harekete geçecek ve uygun cevabı bulacaktır.

Kaynak: Zülfikar Özkan, Zihinsel Terapi, Hayat Yayınları, İstanbul, 2015.