“Doğrunun ve yanlışın ötesinde bir yer var; seninle orada buluşacağız.” sözü mesnevide geçer. Bu ifadeyi “Doğru ve yanlış tüm kavramların ötesinde bir yer var. Seninle orada buluşacağım.” şeklinde de çevirebiliriz.
Doğru ve yanlış kavramları kişiden kişiye farklı yorumlanabilir, aynı şekilde kabul edilmeyebilir, yani duruma göre değişir. Değişmeyene ise gerçek denir. Bu durumda kendisi yalan olan dünyadaki kavramların dışında bir yerden bahsediyor; sonsuzluk. Bu da demek oluyor ki sonsuza dek seninle olmak istiyor, muhtemelen cennette sonsuza dek seninle olmayı ümit ediyor.
“Doğrunun ve yanlışın ötesinde bir yer var; seninle orada buluşacağız.” sözünü Amerikalı aktör Brad Pitt koluna dövme yaptırmış. Mevlana şiir aracılığıyla felsefe yapıyor. Onun “Sen okyanusta bir damla değilsin, bir damladaki okyanussun” sözü de aynı derinliği ifade ediyor.
Bu söz tüm önyargıları ve varsa yaşanmışlıkları bir kenara bırakarak insanı ve dünyayı anlamaya vurgu yapıyor. Anlamaya karar vermek, anlamaya niyet etmek… Bilgeler, fikrini savunma telaşına düşmeden ve bir sonraki adımı düşünmeden anlamaya çalışırlar. Onlar hiçbir varsayımda bulunmadan bir bebek saflığında sadece karşılarındaki insana değer vererek dinlerler. Yanlış da bulmazlar, doğru da… Kötü de demezler, iyi de… Doğru ile yanlışın olmadığı o “ötedeki yere” varana dek öylece seyretmenin keyfini yaşarlar. Kısacası yüksek bilinçli bilgeler nefislerine ayar verip, kendilerini aşarlar.
Gerçekten kişi sınırlarını aşamazsa hayattaki güzellikleri yaşayamaz. Dolu dolu bir hayat sürmek için, sınırların ötesini zorlamak ve kendini aşmak gerekir” (Deepak Chopra, Yaşamsal Zenginlik Yaratmak, s. 47).
“Doğrunun ve yanlışın ötesinde bir yer var, orada buluşalım” sözü bize de buluşacağımız yeri gösteriyor. Toplumumuzda pek çok bölünmeler var. Mevlana' yı biraz okuyup anlayabilsek hoşgörüye, sevgiye, barışa giden yola girmiş olacağız. O zaman çok farklı görüşteki insanların bir arada yaşayabilir. Hem fikir olmamız gerekmiyor. Öncelikle birbirimizi dinlememiz, korkunun yerine sevgiyi koymamız ve anlamamız gerekiyor.
“Anlamak sevmektir. Anladığımız insanlara düşmanlık besleyemeyiz.” diyor oyun yazarı Oscar Wilde. Spinoza’nın ifadesiyle “Anlamak, sevmenin başlangıcıdır” da diyebiliriz.