SAFAHAT
Milletimizin, dilimizin ve bağımsızlığımızın şâiri, Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılan Safahat yedi kitaptan oluşmaktadır. Önceleri ayrı ayrı basılan bu eserler Latin harfli baskılarda bir araya getirilmiş olup, on iki bin mısra'dan teşekkül etmiştir. Safahat dışında kalan şiirleri 1975'ten itibaren ek bölüm olarak Safahat'a alınmıştır.
1. Kitap: (Safahat) 1908-1910 yılları arasında yazılmış sosyal ve târihî manzum hikâyeleri, manzum tasvirleri, istibdadı kötüleyen şiirleri içine almaktadır.
2. Kitap: (Süleymaniye Kürsüsünde) Türk bayrağı altında İslâm birliğini telkin maksadıyla yazılmış, Rusya Türklerinden Alimcan İbrahim Efendi'nin Süleymaniye'de verdiği bir vaaz şeklinde düzenlenmiştir. Güzel tasvirler, manzum fıkralar, zamanın geriliğini anlatan parçalar vardır.
3. Kitap: (Hakkın Sesleri) Bazı âyet ve hadislerin manzum yorumlarıyla Türk milletini, İslâm Birliği içinde iyimserliğe, kurtuluşa, yükselişe çağırır, yaraları tedâviye çalışır.
4. Kitap: (Fatih Kürsüsünde) İkinci kitapta adı geçen vaaz burada da daha olgun ve sistemli olarak marifet ve fazilet konularını işler.
5. Kitap: (Hatıralar) Şâirin Birinci Dünya Savaşı yıllarında yaptığı Berlin, Mısır ve Necid seyahatlerinin ibretli hâtıraları olarak batıyı ve bizi değerlendirmesi bakımından önemlidir.
6. Kitap: (Asım) Aruz veznine ve Türkçe'ye hâkimiyeti bakımından en güzel eseri sayılan bu kitapta memleketi kurtaracak gençliğin sembolü olarak mârifet ve fazîletle yüklü Âsım ve nesli için sohbet tarzında düşünceler dile getirilir.
7. Kitap: (Gölgeler) Kurtuluşu müjdeleyen şiirleri ile Mısır'da yazdığı dini-lirik, karamsar ve bezgin manzumelerden oluşmaktadır.