Sağlık Bakanlığının son verilerine göre Türkiye’de yapılan toplam koronavirüs aşısı 30 milyona yaklaştı. Bakanlığın Covid-19 Bilgilendirme Platformu resmi sayfasından anlık ilerlemeyi takip edebiliyoruz. Yazıyı kaleme aldığım 27.05.2021 sabah saat 09: 55’te an itibariyle 28 milyon 422 bin 200 vatandaşımıza korona aşısı yapılmıştı. 16 milyon 269 bin 365 kişiye birinci doz aşı yapılırken, 12 milyon 152 bin 835 vatandaşımızın ikinci doz aşısı yapılmıştı.
BioNTech- Pfizer aşının Türk mucidi Prof. Dr. Uğur Şahin bilim kurulu toplantısına canlı bağlanarak 120 milyon doz aşı için anlaşmaya varıldığını bizzat duyurmuştu. 120 milyon doz BioNTech aşılarının ilk sevkiyatını taşıyan uçak Ankara Esenboğa havaalanına iniş yaptı. Aşılar özel soğutucu tırlarla, Sağlık Bakanlığı aşı ve ilaç deposuna nakledildi.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada 15 Hazirana kadar 14,2 milyon doz BioNTech aşısının geleceği duyurulmuştu. 26 Mayıs 2021 tarihi itibariyle ne kadar aşı geldiği noktasında resmi bir açıklama henüz yapılmadı.
Son yapılan bilim kurulu toplantısında Pfizer-BioNTech aşısı haricinde, 100 milyon doz Çin Sinovac ve 50 milyon doz da Rus Sputnik aşısı almak üzere anlaşmalar yapıldığı duyurulmuştu. Bu açıklamalardan sonra Haziran itibariyle aşılamanın ciddi anlamda hızlanacağını anlıyoruz.
Tedarik süreciyle eş zamanlı olarak tüm öğretmenler ve okul çalışanlarının aşılanması bekleniyor. 50 yaş üstününde aşılanmasının başlanacağı duyuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 1 Haziran itibariyle aşılama programının hızlanacağını belirterek, 50 yaş üzeri vatandaşların aşılanmasının başlayacağını söyledi. Sağlık Bakanı Koca 40 yaş üstü içinde en geç Haziran sonu itibarıyla aşılamanın yapılacağını söylemişti.
Korona ile mücadelede en büyük silahın aşılama olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bağlamda; Vatandaşlarımızı hızlı bir şekilde aşılayarak normal hayata dönmenin yolunu açmamız gerekiyor.
Esnaf 1 Haziranı bekliyor.
Ramazan bayramı öncesinde açıklanan 17 günlük kapanma süreci, büyük sıkıntı yaşayan esnafı iyice zor duruma sokmuştu. Bayram sonrası kademeli de olsa açılan kepenkler esnafa bir nebze olsun nefes aldırmıştı. Esnaf merakla 1 Haziran tarihine kilitlendi ve ne olacağını bekliyor.
1 Haziran’da ne olacağı merakla beklenirken, konuyla ilgili henüz bir genelge yayınlanmadı. Toplumdaki genel beklenti 1 Haziran itibariyle normalleşme sürecine girilmesi. Aşılamanın hızlanmasıyla birlikte öncelikle okulların açılması bekleniyor. Paket servisin kurtarmadığını söyleyen esnaf 1 Haziranda müşteri kabul etmek istiyor.
Gözler İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanacak yeni genelgeye çevrildi. Kamuda mesai saatleri 10-16 arası olarak devam ediyor. Uzaktan veya dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulanmasına devam edilecek mi? Yoksa 1 Haziran itibariyle normal mesai sistemine dönülecek mi? Yaz sezonunda en çok merak edilen konuların başında gelen Düğün, Nişan, Kına organizasyonları 1 Haziran itibariyle başlayacak mı?
Birçok kesimin 1 Hazirana yönelik beklentisi olduğunu görüyoruz. Bilim kurulunun son vaka sayılarını dikkate alarak sunacağı raporu ve Bakanlar Kurulu kararıyla İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanacak yeni genelgeyle bu sorular cevap bulacak.