17 gün sürecek sıkı kapanma dönemi başladı. 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah saat 05:00’a kadar sıkıca kapandık. Sıkı kapanma diyorum çünkü toplumun genelinin itibar gösterdiği Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu uygulamanın tam kapanma olmadığını söylüyor. Mehmet hocaya göre tam kapanma olsaydı toplumu ekonomik ve sosyal açıdan tam olarak kapatmamız gerekirdi. Bu bağlamda Mehmet hocanın söylemiyle 17 gün sıkı kapanma sürecine girdik diyebiliriz.
Günlük vaka sayılarının durdurulamayan artışı nedeniyle başka çaremiz yoktu. Yani sıkı kapanma süreci bekleniyordu. Her anlamda içerisinden çıkılmaz sıkıntılı bir sürece doğru ilerliyorduk. Umarım bu sıkı kapanma sürecini iyi değerlendiririz. Günlük vaka sayılarını beş binin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Bunun için aşılamanın hızlanması gerekiyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Önümüzdeki iki ay boyunca aşı tedarikinde sıkıntı yaşanacağını açıkladı. Koca; iki ay sonrasında ise aşı bolluğu yaşanacağını duyurdu. Biontech-Pfizer aşısının teslim edilen miktarının Haziran’da 30 milyon dozu geçeceğini söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nisan sonuna kadar 100 milyon doz teslim bekledikleri Sinovac aşının ise Çin tarafından teslim edilmediğini belirtti.
Önümüzdeki altı ayda 50 milyon doz Sputnik V aşısı almak için sözleşme imzalandığını belirten Koca; Mayıs ayında başlayacak sevkiyatın ardından teknoloji transferi ve Türkiye'de üretim konusunda da anlaşmaya varıldığını söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından görüldüğü üzere Çin’den gelecek aşıların teslimatında sorun yaşanıyor. Çin kendi vatandaşlarımıza aşı yetiştiremiyoruz diyerek verdiği sözü tutmuyor. Bu sorunun biran önce çözülmesi gerekiyor. Aşıyı çeşitlendirip aşılamanın hızlanmasını sağlamamız önem arz ediyor.
Bu bağlamda Sputnik V anlaşması olumlu bir gelişme. Ancak 50 milyon doz aşı altı ayda elimize ulaşacak. Aşı konusunda zamanlama çok önemli yapılan sözleşmenin detaylarını bilmiyoruz. Rusya öncelikle kendi vatandaşlarını aşılayacaktır sonrasında bizimle yaptığı anlaşmanın gereğini yerine getirecektir.
Bu bağlamda yurt dışından aşı tedariki devam ederken yerli aşının da biran önce devreye girmesi gerekiyor. Yerli aşıda henüz birinci faz denemeleri yeni sonuçlandı. En iyi ihtimalle Eylülde yerli aşının izinleri alınabilir gibi görünüyor.
BionTech-Pfizer aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki süre 6-8 hafta olacak.
BionTech-Pfizer aşısında ikinci randevular ertelendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; BionTech-Pfizer aşısında iki doz arasında bırakılacak sürenin 6-8 haftaya çıkarılacağını söyledi. Koca; Bilim Kurulu toplantısında aşıyı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak BioNTech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak uygulanmasına karar verilmiştir dedi.
Bu bağlamda; BioNTech aşısının iki dozunun 6-8 hafta arayla uygulanması kararı nedeniyle ikinci doz için randevu oluşturanların işlemleri ertelenecek. Aşısının ilk dozunu olanların ikinci dozları 28 gün sonra yapılmayacak.
Bu aşının birinci dozunu olup 28 gün sonrası için ikinci doz randevusu alanların işlemleri ertelenecek. Bu kişiler, ikinci doz randevularını, birinci dozdan 6-8 hafta sonrasına alabilecek.
Mutant Virüslere dikkat!!!
Bugüne kadar 76 ilde 41 bin 488 İngiltere, 9 ilde 61 Güney Afrika, 1 ilde 2 California-New York ve 1 adet de Brezilya mutantı tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son olarak İstanbul’da beş kişide Hindistan varyantı tespit edildiğini açıklayarak, ülkemizde bu varyantın ilk kez görüldüğünü ve vakaların izolasyon altında takip edildiğini söyledi.
Bir bu eksikti nereden çıktı bu Hint varyantı!!!
Dünya Sağlık Örgütü Hint varyantını dikkat edilmesi gereken bir varyant olarak sınıflandırıyor. DSÖ'ye göre 17 ülkede görülen Hindistan varyantı, çok daha hızlı ve çabuk bulaşıyor. Avrupa’ya doğru hızla yayıldığı belirtilen Hint varyantının ülkemize de uğraması korkutucu. Hint varyantı çifte mutasyon özelliği ile çok kısa sürede çok fazla insanı enfekte edebiliyor.
Bu bağlamda; Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bilim kurulunun rehberlerinin mutant virüse göre yeniden revize edilip eksiklerin tamamlanması gerektiğini belirterek, Sağlık Bakanlığının bulabildiği kadar aşı bularak aşılama oranlarını yükseltmesi gerektiğini söyledi.
Kapanmadan muaf olacaklara dikkat!!!
17 günlük sıkı kapanma süreci kaçınılmaz bir gerçekti. Belki 19 Mayıs haftası da bu süreye eklenip 24 güne çıkarılabilir. Sıkı kapanma sürecine girdik ancak bu kapanmadan muaf olacaklara dikkat etmemiz gerekiyor. DİSK verilerine göre çalışanların %61’i sıkı kapanma sürecinden muaf tutulacak. Çalışan kesimin % 22’si ise kısmen bu kapanmadan muaf olacak. Çalışanların % 17’si ise sıkı kapanmayı evlerinde çalışarak geçirecek.
%61’in çalışmaya devam edeceğini düşünecek olursak mesai saatlerinde bir güncelleme yapılabilirdi diye düşünüyorum. İnsanların aynı saatte sokağa çıkması engellenerek sektörlere göre farklı saatlerde mesai uygulaması getirilebilirdi.