Atilla ÇİLİNGİR

Yazar

Biz Kimiz?

Andımızın tartışıldığı, ulus devlet özelliğimizi, milli birlik ve beraberliğimizi en üst seviyelere çıkarmaya ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde ‘’BİZ KİMİZ?’’ sorusunu cevaplayarak, Türk Milletinin tarihe damgasını vuran niteliklerinin bir kez daha hatırlanması, bilinmesi gerekir.

Gerçek olan şudur ki, canımızdan aziz bellediğimiz bu gazi vatan topraklarında; ay yıldızlı bayraklarımızın gölgesinde yaşamayı onur sayıp, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kimliğini gururla taşıyan her yurttaş; bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır.

Ayrımız, gayrımız yoktur. Büyük Türk Milletinin arasına nifak sokmaya, bizi, birbirimizden ayırmaya ne bugün, ne de yarın hiçbir güç muvaffak olamayacaktır.

Değerli Türk tarihçisi, Türk dili araştırmacısı Sn. İsmail Hami Danişment’e göre: 

Türk Milleti namusludur ve ulvi seciyelidir. (yüksek karakterlidir) Kendisine nasıl muamele edilmesini isterse, kendisi de başkalarına öyle muamele eder. Bu hususlarda cins ve mezhep ayrımı yapmazlar

Türkler, İslamiyet’in men ettiği sarhoşluk, kumar, düello, kibir ve azamet, cimrilik, kıskançlık, oburluk, hiddet ve şiddet, tembellik, koğuculuk (insanların arasını bozmak için laf getirip, götürmek) ve zina gibi edepsizliklerden, hayâsızlıklardan, alçaklıklardan tamamıyla uzaktırlar.

. Türkler çok yaşarlar, az hasta olurlar.

. Türkler mertlik, sözde sebat ve ahde vefa (verdiği sözde durma) gibi yüksek faziletlere (erdem, iyi ahlak, iffet) sahiptirler.

. Türk Milletinin çocukları başka ülkelerdekilere benzemezler.

. Türkler millet olarak kendilerini diğer milletlerden üstün gören bir milli gurura sahiptirler.

. Türkler âlicenaptırlar. (yüce gönüllü, cömert…)

. Türkler vakurdur (ağırbaşlı, onurlu) ama kibirli değildirler.

. Türkler kanaatkârdır, tutumludur.

. Türkler, hayırsever insanlardır.

. Türkler, hükmetmeyi severler.

. Türkler, ailesine bağlıdırlar.  

Tarih biliminin yaşayan efsanelerinden Tarih Profesörü, Sn. Tuncer Baykara ise; Türk Milletinin o kendine has niteliklerini bakın nasıl tanımlamıştır:

. Türk edepli, terbiyeli, akıllı ve temiz kalplidir, azimlidir, hoşgörülüdür, tedbir sahibidir.

. Türk Milleti, yerini yurdunu çok sever. Ondan ayrı düştüğünde orasını her zaman özler.

. Türk Milletinin fertleri sağlam yapılıdır, cesurdur, kahramandır. İyi savaşır. Türk ancak korkulması gerekenden korkar. Türkler iyi savaşçı oluşları sebebiyle, bütün Orta Çağ boyunca, dünyanın en seçkin askerlerinden sayılmışlardır.

. Türk Milleti temiz kalplidir, açık sözlü ve açık yüreklidir. Onun bazen ‘’saf’’ ve ‘’sade-dil’’ olarak ifade edilen bu 4 güzel özelliği, zamanla yadırganabilecektir de!

. Türk namusludur, güvenilir insandır.

. Türk teşkilatçıdır; dolayısıyla itaatin, emir komutanın ne olduğunu bilir. O yalnız olduğunda iyi bir önder olduğu halde, başında kendisinden daha üstün yetenekli birisi olduğunda ona severek itaat eder.

. Türk Milleti zayıf ve acizleri korur. Savaş zamanlarında korkunç bir muharip görünümünde ise de; o barış zamanlarında en sakin insandır. Bu zamanlarda gelene, gidene yemek yedirir-içirir, yardım eder.

. Türk tabiatın içinden geldiğinden, küçük yaşlarından itibaren hayat kavgasına alışmıştır. Hayatın, yaşamanın zorluklarını bilir ve onları çözmeye yatkındır. 

Devletimizin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk; aşağıda yapmış olduğu tanımlamayla, Türk Milletinin kimliğinin açıklamasına şu cümleleriyle son noktayı koymuştur:

‘’Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran Türkiye Halkına Türk Milleti denir. Dünya yüzünde ondan daha büyük, daha eski bir yurt, ondan daha temiz bir millet yoktur. Ve bütün insanlık tarihinde görülmemiştir.’’ Tanımlamasıyla milletimize, tarihin kökünden gelen bir isim takmıştır.

Böylece milletçe ortak bir davranışı, birlik ve beraberliği sağlamayı amaçlamıştır. Ama daha da önemlisi, Osmanlı İmparatorluğu toplumu içerisinden çıkarttığı Türk Milletinin: ‘’Ben kimim?’’ sorusunu yanıtlamıştır. Millete bir kimlik vermiştir. Hemen bunun ardından milletin niteliğini açıklamıştır. Bu noktada; Türkiye’nin Kurtuluş savaşı boyunca ve tarihte Türklerin gösterdiği kahramanlıkları kanıt olarak kullanmıştır.

Büyük Önderimiz Atatürk; yurdumuz ve milletimiz için ayrıca şu önemli tespitleri de yapmıştır:

‘’Bu memleket tarihte Türk’tü, bugün Türk’tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır.(1923) Memleket (Yurdumuz) müsait (gelişen, yükselen) bir birliğe muhtaçtır. Alelade politikacılıkla milleti parçalamak hıyanettir.(1925)’’

Türk Milleti, kendisinin ve memleketinin yüksek menfaatleri aleyhine çalışmak isteyen bozguncu, alçak vatansız, milliyetsiz, beyinsizlerin saçmalarındaki gizli ve kirli emelleri anlamayacak ve onlara müsamaha edecek bir heyet değildir. Türk Milletinin sosyal düzenini bozmaya yönelen didinmeler boğulmaya mahkûmdur.(1929) Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, İstanbullu, Trakyalı, Makedonyalı hep bir ırkın evlatları, hep aynı cevherin damarlarıdır.’’ (4 Ekim 1932)

Bunun içindir ki, milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, fıtri zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, milli birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.’’ (Bk. Atatürk’ün S.D.V. (siyaset bilimi, devlet yönetimi) Cilt-2, S.321)

Kim ne derse desin büyük Türk Milletinin hamuru yukarıda sıraladığım değerler manzumesi ile yoğrulmuş, büyük Türk Milleti kendine has bu nitelikleriyle tarihe damgasını vurmuştur. Dünya var olduğu sürece bize has bu özellikler sonsuza dek yaşayacak; nesiller boyunca devam edecektir.

‘’Türküm, doğruyum, çalışkanım. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.’’

‘’Ne Mutlu Türk’üm Diyene’’