Korona Virüsten 2 Milyon 500 Bin İnsan Hayatını Kaybetti

Aralık 2019’dan itibaren dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını dünya çapında can almaya devam ediyor. Covid-19’dan ölenlerin sayısı 2 milyon 500 bin kişiye ulaştı. Dünya genelinde vaka sayısı en fazla olan 10 ülkede açıklandı. En fazla vaka sayısının görüldüğü ülke ABD olurken, Hindistan, Brezilya, Rusya, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya, Türkiye ve Almanya listenin ilk onunda yer alıyor.

Korona virüsten kurtulmanın tek çaresi olan aşılama çalışmaları dünya genelinde başladı. Ancak aşılama çalışmaları ile birlikte ortaya çıkan mutasyonlu virüs vakaları dünya geneline yayılmaya başlayınca tedirginlik oluşturdu.

Ülkemizde de görülen mutasyonlu virüse karşı aşılamanın etkili olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Dünya sağlık örgütünün konuyla ilgili yaptığı açıklama kafaları karıştırdı. DSÖ, Covid-19 aşılarının mutasyona karşı etkisini tam olarak bilmediklerini açıkladı.

ABD’de korona virüsün daha bulaşıcı ve tehlikeli türü tespit edildi. Bilim insanları konuyla ilgili endişelerini dile getiriyor. California San Francisco Üniversitesinden bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmada, Covid-19'un daha fazla bulaşıcı ve şiddetli hasta edici yeni bir varyantının bulunduğu belirtildi.

"B.1.427/B.1.429" veya "20C/L452R" adı verilen yeni türün İngiltere ve Güney Amerika'da ilk kez ortaya çıkan Covid-19 varyantlarından farklı bir mutasyon modeli sergilediğine dikkat çekildi. San Francisco halk sağlığı yetkilileri tarafından ön incelemesi devam eden araştırma sonucunun ileriki günlerde yayımlanacağı bildirildi.

Bu bağlamda; Korona virüsün hayatımızdan ne zaman çıkacağı konusu belirsizliği korumaya devam ediyor. Korona virüs aşısının Türk mucidi Prof. Dr. Uğur Şahin salgının 10 yıl bizimle beraber olacağını söyledi. Şahin; Bu virüsün bizimle kalacağı çok açık. Bu sadece 2021 ve 2022'nin geçici bir sorunu değil. Bu gelecek 10 yıl için bir zorluk oluşturuyor." dedi.

Dünya sağlık örgütü aşı pasaportuna karşı çıkıyor…

Salgını bitirmek için aşılama kampanyaları da aralıksız sürüyor. Ülkeler vatandaşlarını aşılarken, salgından etkilenen pek çok sektör de toparlanmak için aşı olanların oranının artmasını bekliyor.

Salgından en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm sektörü. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, yurt dışına çıkışın anahtarı olması beklenen aşı pasaportu konusunu tartışıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) aşı pasaportuyla ilgili kritik bir uyarı geldi.

Pek çok ülkenin koronavirüs aşısı olan kişileri karantina ve kısıtlama uygulamalarından muaf tutma planına karşı çıkan DSÖ, aşının virüs ile mutasyonlara karşı etkinliği ve bulaşmayı önlemesiyle ilgili bilinmeyen kritik veriler olduğunu aktardı. Bu nedenle aşı pasaportu verilen kişilerin vakaları düşürmek için uygulanan seyahat kısıtlamalarından muaf tutulmaması gerektiği belirtildi.

Korona virüs salgını dünya genelinde ekonomiye ciddi bir darbe vurdu. Salgından en çok etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. Bu bağlamda; DSÖ’nün bu açıklaması turizm sektöründe şok etkisi yarattı.

Yaz sezonu yaklaşıyor, Avrupa Birliği üyeleri, yaz sezonunda turizmi canlandırmak için aşı pasaportu konusunu gündemde tutuyor. Geliri turizme bağlı olan AB üyelerinden İspanya ve Yunanistan, aşı pasaportunun resmileşmesi için özellikle bastırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada sınırlı sayıda doz aşının bulunduğuna vurgu yaparak,aşıya ihtiyacı olan öncelik listesindeki insanların haklarının seyahat edeceklere kaydırılmaması gerektiğini ifade ediyor. DSÖ, ulusal otoriteler halk sağlığı önlemlerine öncelik vermeye devam etmelidir diyor.

Korona virüsün hayatımızdan ne zaman çıkacağı belirsizliğini korurken, ekonomi her geçen gün kötüye gidiyor. Ekonomisi güçlü olan ülkeler ayakta kalabilir ancak bizim gibi gelişmekte olan ülkeler kırmızı alarm veriyor. Turizm sektörü ülkemiz içinde önemli bir gelir kaynağı. Turizm diğer sektörlere göre politik sorunlar, salgın hastalıklar, ekonomik krizler gibi olaylardan daha hızlı etkileniyor.

Bu bağlamda Aralık 2019’da ortaya çıkan ve o tarihten bu yana küresel olarak yayılmaya devam eden Covid-19 virüsü, insan sağlığının yanı sıra turizm sektörünü de olumsuz olarak etkileyen bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Turizm sektörü temsilcileri, yaz aylarında virüsün etkisini azaltması ve aşı pasaportunun devreye girmesiyle sektörün canlanacağını umut ederken, dünya sağlık örgütünden gelen açıklamayla hayal kırıklığına uğradı.

Halk sağlığı her şeyden önce gelir, dünya ülkeleri öncelikle halk sağlığını garanti altına almalı ondan sonra sektörlere yönelik iyileştirme adımlarını atmalıdır. Bunun için aşılama çalışmalarının tüm dünyada adaletli bir şekilde hızla ilerlemesi gerekiyor. Umarım tüm insanlık bir an önce bu virüs belasından kurtulur hayat normale döner.