Korona virüsün ilk çıktığı günlerde aşı konusu gündemimize girdi. Aşı geliştirme çalışmalarının en az iki, üç yıldan önce netice vermeyeceği söyleniyordu. Sonra birden dört aşı birden ortaya çıktı. ABD, Almanya, Rusya ve Çin aşıyı bulduklarını dünyaya ilan ettiler. En etkili benim aşım diye yüzdeler verilmeye başlandı.
Türkiye ilk etapta Çin’den aşı alacağını duyurdu. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında toplam 50 milyon doz aşı ülkemize gelecek. Çin aşısı gönüllük esasına göre ülkemizde Eylül 15’den buyana yapılıyor. 12 şehirde 25 merkezde devam eden aşılama çalışmaları sürüyor.
İlk etapta yüksek riskli 726 gönüllü sağlık çalışanına uygulanan aşıya ilişkin güvenlik verileri olumlu değerlendirilmişti. Toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde denenecek aşı için 18-59 yaş arasında daha önce Covid-19 geçirmemiş vatandaşlar gönüllü olabiliyor.
Almanya’da iki Türk hekimi tarafından geliştirilen, korona aşısının %95 etkisiyle şuanda en güvenilir aşı olduğu söyleniyor. Aşıyı geliştiren iki Türk hekimleri her şeye rağmen temkinli konuşmayı tercih ediyorlar. Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının etki süresinin ne kadar süreceği konusunda yönetilen soruya; bilemeyiz henüz elimizde bunu söyleyebilecek bilimsel veri yok diye konuştu. Önce aşılanmalar başlasın süreci hep birlikte izleyip göreceğiz dedi.
ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türecinin yönettiği biyoteknoloji şirketi Biontech ile Amerikan ilaç firması Pfizer’in ürettiği korona virüs aşısı için net tarih verdi.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) ilgili birimi, aşının acil kullanım ruhsatı için 10 Aralık tarihini gösterdi. ABD’li Bakan her şey yolunda giderse 10 Aralıktan sonra aşıyı dağıtabileceklerini açıkladı.
Türkiye bu aşıyı ilk etapta 1 milyon doz alacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu aşı için Aralık ayında ruhsat verileceğini ve ilk etapta Türkiye’ye 1 milyon doz tedarik edileceğini duyurmuştu. Sağlık Bakanı 2021 yılında tedarik miktarının 25 milyon doza çıkabileceğini söylemişti.
Daha aşı ortaya çıkmadan önümüze birçok seçenek sunuyorlar. Türkiye ilk etapta sürece Çin aşısıyla başlayacak sonrasında Türk hekimlerimizin Almanya’da geliştirdiği aşı devreye girecek. Yerli aşının Nisanda uygulama aşamasına geçeceği bizzat Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Dünya’nın beklediği korona aşısı için son gelişmeler bunlar. Siz hangi aşıyı kullanmayı tercih edeceksiniz. Korona virüsün Çin’den dünyaya yayılması benim bu aşıya mesafeli bakmama neden oluyor. Onlar yaydı çaresini de onlar buldular diye düşünenleriniz olabilir ama bende psikolojik mi bilmiyorum Çin aşısına karşı olumsuz bir algı var.
Şuanda iki Türk hekiminin geliştirdiği aşıya güven en üst seviyede. Biontech-Pfizer aşısının ilk denemeleri ABD’de 27 Temmuzda başlamıştı. Bu zamana kadar 43 binin üzerinde kişi üzerinde denemeler yapıldı. Testlerden elde edilen nihai analize göre BioNTech/Pfizer aşısı koronavirüsün engellenmesinde yüzde 95 etkili oldu. Aşı yaşlılarda da etkili ve herhangi bir ciddi yan etkisi bulunmuyor. Aşının Faz 3 denemelerinde ırk ve etnisite bakımında muhtelif kökenlerden yüzde 42 küresel katılımcı, yüzde 30 ise ABD'den katılımcıların yer aldığı açıklandı.
İki Türk hekimin geliştirdiği aşı çoğunluğun tercihi olacak gibi görünüyor. Bende açıkçası bu aşıya daha çok güveniyorum. Tercih hakkım olursa şayet bu aşıyı tercih ederim. İnşallah Türkiye’de geliştirilen milli aşı hepsinden etkili olur gönül rahatlığı içerisinde milli aşımızı vücudumuza enjekte eder, bu virüsten kurtuluruz.