Şeyh Edebali günümüzde yaşasaydı Osman Gazi’ye yaptığı nasihate muhtemelen şunu da eklerdi. Ey oğul, maskeni tak, bilinçli kullan, elini temiz tut, etrafa dokunma, sakın elini yüzüne götürme!
Covid-19 virüsünden korunmak için kapalı ve açık alanlarda maske kullanımı önem arz ediyor. Yetkililer maske kullanımı konusunda vatandaşı sürekli uyarıyor. Kurallara uymayanlar cezalandırılıyor. Tüm uyarılara rağmen bazı vatandaşlar maskeyi dirseklerinde, ya da çene altında bir aksesuar gibi kullanmayı tercih ediyor. Uzmanlar maskenin dirseğe ya da çene altına takılmasının tehlikeli olduğunu virüsü direk buruna getirdiğini söylüyor.
Yemek yerken, çay içerken maskenin temiz bir kağıt havlu ya da peçeteye sarılarak temiz ortamda muhafaza edildikten sonra tekrar ağzı ve burunu saracak şekilde takılmasının doğru olacağı belirtiliyor. Virüsün yayılmasında el teması tehlike arz ediyor. Gün içerisinde farkında olmadan birçok yere elimizle dokunuyoruz. Yanımızda el dezenfektanı ya da ıslak mendil taşımalıyız.
Asansörler bu açıdan en riskli yerler diyebilirim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü Binası asansörlerde el teması olmayan bir sistem kullanıyor. Asansör çağırıcı ve katlara çıkan düğmelere ayakla temas ediyorsunuz.
Ayak mesafesine yerleştirilen düğmeler sayesinde kabin içerisinde el teması ortadan kalkıyor. İstanbul’un Ümraniye ilçesine bağlı Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde bulunan, vatandaşların her gün giriş, çıkış yaptığı kamu binasında yapılan bu uygulama temizlik ve hijyen açısından iyi düşünülmüş.
Sadece korona günlerinde değil korona sonrası dönemde de bu uygulama devam edebilir. Sonuçta el temizliğine her zaman dikkat etmeliyiz. Gün içerisinde birçok yere el temasında bulunuyoruz. Sonrasında elimizi yüzümüze sürebiliyoruz.
TSE Standardına uygun maske kullanalım…
Korona virüs salgınında vaka sayılarının tekrar artmasıyla birlikte alınan tedbirlerde sıklaşmaya başladı. Vatandaşlar özellikle maske kullanımına ve maske seçimine daha fazla dikkat etmeye başladı. Bu Bağlamda; TÜDEF ( Tüketici Dernekleri Federasyonu ) vatandaşları TSE standardına uygun maske kullanılması noktasında uyardı.
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, maskenin 3 kat olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, açık alan, otobüs durakları ve metrolarda satılan maskelerin üstündeki TSE standardı ve karekod görülmemesi halinde o maskelerin alınmaması gerektiğini, mecbur kalınıp alındığında da 2 tane takılması gerektiğini söyledi.
Satılan maskelerin güvenilirliği ile ilgili endişelerinin olduğunu söyleyen Vargı; Tüketicilerin ambalaj üstündeki TSE standardına bakması gerektiğini belirtti. TSE standardına ek olarak maskenin burun kısmına denk gelen noktada tel olması gerektiğine vurgu yapan Vargı, maskenin 3 katlı olması gerektiğini de söyledi. Bununla ilgili olarak dışarıya gelen yerin ayrı, ortada bulunan ve filtre eden yerin ayrı ve ağız ile buruna değen yerin de ayrı kumaştan yapılmış olması gerektiğini dile getirdi.
Kumaş Maskeye dikkat!!!
Tüketicilere, maskeyi eczane ve tıbbi malzeme satıcılarından alma ile ilgili tavsiyede bulunan Vargı;Kumaş maske kullanımı konusunda vatandaşları uyardı. TÜDEF Başkanı, kumaş maskelerin virüsü, öksürme veya hapşırma sırasında partiküllere böldüğünü ve daha uzağa gitmesine sebep olduğunu söyledi.
TÜDEF Başkanının uyarılarını dikkate alalım. Bilinçli tüketiciler olarak satın aldığımız maskelerin ambalajı üzerinde TSE standardı ve kare kod olup olmadığına dikkat edelim. Pandemi döneminde doğru maske tercihi ve maskeyi bilinçli kullanmak önem arz ediyor.
AVM’lerde güvenli hizmet dönemi başladı.
Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 10 Mart 2020 tarihinden sonra kısıtlama dönemi başlamıştı. Birçok işyeri kapanmış, evden çalışma modeline geçilmişti. Bu süreçte lokantalar, kuaförler, spor salonları, düğün salonları, alış veriş merkezlerikapatılmıştı. 1 Haziran itibariyle normalleşme süreci başladıktan sonra bu mekânlar kontrollü şekilde yeniden hizmet vermeye başladı.
Vatandaşlar pandemi sonrası özellikle AVM’lere eski ilgiyi göstermiyor. Online alışverişin yaygınlaşması da AVM’lere olan ilgiyi iyice azalttı. Vatandaşlar pandemi sürecinde kapalı mekân olan AVM’ler yerine açık alanları tercih ediyor. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kapalı mekânlara ilginin artması bekleniyor. Ancak Pandemi nedeniyle AVM’ler güven vermiyor. Bu süreçten olumsuz etkilenen AVM yönetimleri ve esnafları AVM’leri güvenli mekân haline getirmek için çözüm aramaya başladılar.
Bu bağlamda; Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları DerneğiBaşkanı Hüseyin Altaş, konuyla ilgili TSE’ye başvuruda bulundu. AVM’lerin Covid-19 salgınına karşı güvenli hizmet alanı olup olmadıkları noktasında denetlenmesini ve bunun sonucunda denetimden geçenlerin güvenli hizmet sertifikası almaya hak kazanmasını önerdi.
AYD Başkanının önerisi TSE tarafından dikkate alınarak iki aydan fazla süren görüşmeler neticesinde bir liste oluşturuldu. Bu liste maskeye, mesafe kurallarına, hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı gibi 100'e yakın unsur içeriyor. Bu liste çerçevesinde TSE ( Türk Standartları Enstitüsü ) ve AYD ( Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ) arasında bir protokol hazırlandı.
Bu protokolle insanların belirli sürelerde birlikte zaman geçirdiği ve alışveriş ihtiyacını karşıladığı AVM'lerin kalite altyapısı güçlendirilerek, TSE ile AVM'ler arasında bilgi paylaşımı arttırılacak.AVM'lerin yaşam ve ticaret alanlarında, kalite, hizmet, hijyen standartları geliştirilip, müşteri memnuniyeti sağlanacak. Ortak çalışma programları oluşturulacak.
Standardizasyon, güvenli alışveriş sertifikası verilmesi, eğitim, uygunluk değerlendirme, belgelendirme alanlarında da işbirliği yapılacak. TSE’ye başvurmaları halinde denetimlerde belirlenmiş kriterleri sağlayan AVM'ler “ TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi” ile belgelendirecek.
AVM’lerCovid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almak için TSE’ye başvuruyor…
Korona virüs salgını nedeniyle zor günler geçiren AVM yönetimleri güvenli hizmet belgesi almak için TSE’ye müracaat ediyorlar. İstanbul başta olmak üzere Anadolu’da hizmet veren birçok alışveriş merkezi bu sertifikayı almak istiyor. Ancak belgeyi almaları için güvenli alışveriş kriterlerine uymaları gerekiyor. Bu bağlamda; İlk belge Ankara’da hizmet veren Armada AVM’ye verildi.
Peki ama nedir bu kriterler? Sizler için bazılarını paylaşmak istiyorum.
- Merkezi havalandırma sistemlerinde içeriden alınan havanın tekrar dolaşıma verilmesi yerine dış havanın emilerek şartlandırılması yöntemi tercih edilmeli.
- Ortak kullanılan telsiz/ telefon gibi malzemelerin vardiya değişimlerinde, teslim öncesi uygun şekilde dezenfekte edilmeli.
- Su sebilleri kaldırılmalı, kahve makinası ve otomatlar mümkünse kullanılmamalı.
- Mescide girerken, maske takılmalı ve namaz esnasında da çıkarılmamalıdır. Seccadelerin, Kur-anı Kerimler dahil tüm kitaplar ve tespihler kişiye özel olmalı, tek kullanımlık seccadeler kullanılmalı.
- Danışma personeli, mümkünse kronik hastalığı olmayan kişilerden seçilmeli, pandemi konusunda bilgilendirilmeli.
- Fiziki mesafenin azalabileceği mesafenin korunması için zemin çizgileri ve uyarı işaretleri olmalı.
- Yemek katı, hizmet alanları, asansör girişleri gibi alanlarda antiseptik madde yer almalı.
- Personelin ve işletmede 24 saatten daha fazla kalan müşterilerin ateşleri günlük olarak takip edilmeli.
- Temizlik ve dezenfekte edici kimyasalların kullanım dozunun uygunluğu kontrol edilmeli.
- Kitaplar, broşürler ve dergiler dahil olmak üzere gerekli olmayan tüm eşyalar lobi/ bekleme alanlarından, diğer ortak kullanım alan ve salonlarından çıkarılmalı.
- Yemek katındaki restoranlarda, kafelerde tuz, karabiber, sos, şeker, kürdan gibi tek kullanımlık paketlerde, çatal, kaşık ve bıçakların servise kağıt cepli paketler veya tek kullanımlık ürünler gibi hijyenik önlemler alınmış olarak sunulmalı.
AYD’nin ( Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ) girişimi ile TSE’nin (Türk Standartları Enstitüsü ) belirlediği standartlarda AVM’ler Covid-19 salgınına karşı denetlenecek. Güvenli alış veriş kriterlerine uyan AVM’ler Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanacaklar. Bu belge sayesinde AVM’lere ziyaret oranlarının artması bekleniyor.