Baş olmak için arı gibi çalışmak gerekir! Şampiyon sözleri kitabının yazarı Mümin Sekman, yıllar önce bir çocuk kitabı yazarken “Başarı” kelimesinin “Baş” ve “ Arı “ dan oluştuğunu ve bundan nasıl bir anlam çıkarabileceğini düşünmüş. Baş + Arı: Baş olmak için arı gibi çalışmak gerek anlamı çıkarmış.
Mümin Sekman öğrenciler için yazdığı bu formülün, sporcular içinde geçerli olduğunu söylüyor. Yazar; isminizi listenin başında görmek istiyorsanız, arı gibi akıllı ve azimli bir şekilde çalışmanız gerekiyor. Başarıya giden yolun yarısı fiziksel çabaya, yarısı sinirsel çabaya bağlıdır. Büyük sportif başarıların yüzde ellisinin alın teri diğer ellisinin ise akıl teriyle elde edildiğine vurgu yapıyor. Hammaddesi metalden olan madalyanın alın teri ve akıl teri ile kazanılacağını söylüyor.
Akılsız azim de azimsiz akıl da yetersiz kalıyor. İşe bedeni kadar beyni de koymak gerekiyor. Burada Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gelecek nesillere miras bıraktığı. Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim sözü aklımıza geliyor.
Mümin Sekman kitabında başarıyı tarif ederken, farklı spor branşlarından şampiyon sözlerini okuyucuyla buluşturmuş. Spora yeni başlayan çocuklarımıza ve gençlerimize ışık tutan bu kişisel gelişim kitabı başarılı olmanın sırlarını veriyor.
Başarıya ulaşmanın önce başarı kelimesinin anlamını iyi kavramaktan geçtiğini belirten yazar, okuyuculara pratik bir tarif sunuyor.
- Başarı hayal ettiklerini hayatında görmektedir.
- Başarı içindeki potansiyeli performansa çevirmektir.
- Başarı yapabildiklerinle kendini ve başkalarını şaşırmaktır.
- Başarı bir işi kıyaslama havuzundaki herkesten daha iyi yapabilmektir.
- Başarı sosyal skor tabelasında adını en üst sıralara kaydetmektir.
Bu kriterlere göre bir insanın hayat başarısını ölçmek için nelere bakılır.
- Hayata başladığı yer ile şu anda olduğu yer arasındaki farka bakılır. Yazar bu durumu hayat boyu ilerleme olarak isimlendiriyor.
- Hayal ettiği hayat ile yaşadığı hayat arasındaki farka bakılır. Buna da hayallerini gerçekleştirme diyor. Hayaller ile hayatlar arasında fark varsa, buna da başarı boşluğu ismini veriyor.
- Yaptığı işte diğerlerine göre ne kadar iyi olduğuna bakılır. Bunun değerlendirmesini de skor tabelasındaki kıyaslamalı üstünlük olarak yapıyor.
- İçindeki potansiyeli dış dünyada ne kadar performansa çevirebildiğine bakılır. Bu durumu da kendini gerçekleştirme olarak açıklıyor.
Mümin Sekman; sonrasında biz okuyuculara düşünün bakalım siz bu kriterlere göre ne durumdasınız diye soru yöneltiyor? Olduğunuz yer, olabileceğiniz en iyi yer mi diye soruyor? Kendi en iyi versiyonunuzu mu yaşıyorsunuz diyor? Son olarak bu dünyada ait olduğunuz yeri buldunuz mu diye bitiyor. Spora yeni başlayanlar, iş hayatına yeni adım atanlar hayatta başarılı olmak isteyen herkesin bu sorulara verilecek bir cevabı olması gerekiyor. Şampiyonluk hikâyesi yazanlar, iş dünyasında zirveye çıkanlar bu soruların cevabını bulmuşlar. Baş + Arı formülüyle başarıya ulaşmışlar. Darısı bizim başımıza, “ Madalya metalden değil, terden yapılır” cümlesinin manasını anlamak dileğiyle…
Şampiyon sözleri…
Yazar Mümin Sekman; Kitabında tarihe damga vuran şampiyonların sözlerinden seçmeler yapmış. Bu yüzden kitabının ismini de “Şampiyon Sözleri” olarak belirlemiş. Burada bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım diyen efsane boksör Muhammed Ali diyor ki,
Hayal gücü olmayan adamın kanatları olmaz. Büyük bir şampiyon olmak istiyorsan, önce en iyi olduğuna inanacaksın. En iyi değilsen, en iyiymiş gibi yapacaksın.
Türkiye’nin en başarılı futbol hakemi Cüneyt Çakır; Şunu bilmeliyiz ki çalışmadan ve emek vermeden hiçbir yere gelmek mümkün değildir. Eğer yaşantımızı “ O torpille geldi, bu babasının oğlu olduğu için geldi, öbürü bilmem ne yaptığı için geldi” demekle geçirirsek, bu bizi tembelliğe iter ki tembellik de başarısızlığı getirir. Başarı için tek anahtar var hayatta; çalışmak. Kim olursanız, ne olursanız olun çalışmak.
Bir döneme damga vurmuş, Alman tenisçi Boris Becker; Tenisin beşinci seti tenisle değil, sinirle ilgilidir.
Gerçek ya da hayali, her türlü korkuya yenilmeyi reddediyorum. Gergin olmaktan söz etmiyorum. Ben de oyun sırasında herkes kadar gerginim. Her rakibin belli bir düzeyde kaygısı vardır. Bu kaçınılmazdır. Benim söylediğim bilinçli ya da bilinçsiz olarak, bir şeyden ya da birinden korkmak.
Kazanmaktan korkan oyuncular duydum. Düşünsenize, profesyonel oyuncu olduktan sonra tek amacımın kazanmak olduğunu söylediğimde bir sürü eleştiriye maruz kaldım. Sadece dürüst davranıyordum. İkinci olmanın benim için hala hiçbir cazibesi yok. Bahse girerim birçok şampiyon benimle aynı zihniyettedir. Herhangi bir çabanızda gerçek anlamda başarılı olmak için, korkusuz olmalısınız.
Tiger Woods / Şampiyon Golfçü
Oyuncularımdan biri defalarca oyundan atıldı. Ne zaman fırsat eline geçse bir şey yapıyor, antrenmanda bile. Bunu onun içinden çıkarıp atabilir miyim? Hayır. Çıkarıp atmak ister miyim? Hayır. İçindeki öfkeyi yok edersen, artık kendisi olmaz. Kusurunun büyük işlerle dengelendiğini kabul etmen gerekir.
Maçın yarısında oyunculara her zaman “ Sabırlı olun,” derdim. Son 15 dakika içinde ise “ Mutfaktaki evyeyi kafalarına fırlatın! Risk almaya değer.” Zaten oyunu kaybedeceksin. Hiçbir şey o son on beş dakika içinde, tam da oyun bitmek üzereyken kazanmanın yerini tutamaz.
Bu sözler dünyaca ünlü Manchester United takımının başında geçen 29 yılda 13 İngiltere Premier Lig Şampiyonluğu, 5 İngiltere Federasyon Kupası, 4 İngiltere Lig Kupası, 10 İngiltere Süper Kupası, 2 UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 1 UEFA Kupa Galipleri Kupası Şampiyonluğu, 1 UEFA Süper Kupası, 1 Kıtalararası Kupa ve birde FIFA Dünya Kulüpler Kupasını elde etmeyi başaran Sir Alex Fergosun’a ait.
Oyuncularına sabırlı olmayı ve son on beş dakikada kazanmak için her şeyi yapmalarını söyleyen Ferguson; 1999 yılında Barcelona Nou Camp’ta oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde bunun meyvesini almıştı.
26 Mayıs 1999 UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonunu belirleyen maç İngiltere’nin Manchester United takımı ile Almanya’nın Bayern Münih takımları arasında oynanmıştı. Maçın 6. dakikasında Mario Basler’in attığı golle 1-0 öne geçen Bayern Münih üstünlüğünü maçın uzatma dakikalarına kadar sürdürdü. Ancak Alex Ferguson’un öğrencileri önce 67. dakikada oyuna giren Teddy Sheringham ile 90+1’de skoru eşitledi. Ardından 81. dakikada oyuna giren Norveçli golcü Solskjaer 90+3’te Manchester United’ı 2-1 öne geçirdi. Manchester United 1999 yılının Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olarak tarihe geçti.
Maçın uzatma anlarında o dönem ki UEFA Başkanı Lennart Johansson kupayı Bayern Münih’e vermek üzere tribünden inmeye başlamışken, aşağıya indiğinde ise maç bitmiş ve Manchester United kupayı kazanmıştı. Manchester United takımına 31 yıl aradan sonra ikinci kez bu başarıyı yaşatan Sir Alex Ferguson; oyuncularına sabırlı olun. Son 15 dakika da kaybedeceğiniz hiçbir şey yok, kazanmak için her şeyi yapın. Hiçbir şey o son on beş dakika içinde, tam da oyun bitmek üzereyken kazanmanın yerini tutamaz diyerek, takımını Avrupa’nın zirvesine taşımayı başarmıştı.
Şampiyon sözleri kitabını okumanızı tavsiye ederim. Yazar Sekman; Sporda, iş dünyasında başarılı olmanın sırrını kendi perspektifinde bizlere sunuyor. Başarılı sporcuların sözlerini kitabına taşıyarak örnekleme yapıyor. Siz içerisinden çıkaracağınız dersleri çıkarın. Aynanın karşısına geçin ve ben neredeyim sorusunu kendinize yöneltin. Her şeyden önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün biz Türk milletine bıraktığı mirası unutmayın ve benimseyin. Hayatın her anında zeki, çevik ve ahlaklı olun. Kalın sağlıcakla…