Covid-19 pandemisi nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinde eğitim öğretime ara verilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı bu tarihten yaz dönemine kadar uzaktan eğitimle öğrencilerin derslerinden geri kalmaması için çaba gösterdi. Ancak ne yapılsa da uzaktan eğitim, okulda eğitimin yerini tutmuyor.
Yeni eğitim öğretim döneminin önce 31 Ağustosta açılacağı duyurulmuştu ancak vaka sayılarının artışı nedeniyle 21 Eylüle ertelendi. Öğretmenler, Öğrenciler, Veliler merakla ve endişe içerisinde 21 Eylül tarihini bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı 21 Eylülde kontrollü olarak okullarda eğitimin başlayacağını duyurdu. Vaka sayılarında çok ciddi bir artış olmazsa, inşallah olmaz okullar 21 Eylülde başlayacak.
Bakanlığın açıklamasına göre okullar açılırken, uzaktan eğitimde eş zamanlı yapılacak. Öyle görülüyor ki pandemi devam ettiği müddetçe eğitim öğretim hayatı böyle devam edecek.
Okullarımız bir taraftan yeni eğitim öğretim dönemi için hazırlıklarını sürdürüyor. Daha önceki yazılarımda Türk Standartları Enstitüsünün Okulum temiz belgesi verdiğini sizlere duyurmuştum.
Bu bağlamda; Türk Standardları Enstitüsü (TSE), yeni tip Korona virüs (Covid-19) salgınının ardından yeniden kapılarını açmaya hazırlanan okullara "Okulum Temiz" belgesi vermeye başladı. İlk belge, TSE denetimlerinden başarıyla geçen Başkent Üniversitesi Özel Ayşe abla okullarına verildi.
Başkent Üniversitesi Ayşe abla Okulları’nda gerçekleştirilen Belge Törenine, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Başkent Üniversitesi Özel Ayşe Abla Okulu Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Hilal Erdinç ve okulun eğitim kadrosu katıldı.
Törende konuşan TSE Başkanı Adem Şahin, "Okulum Temiz" belgesinin eğitimin tüm tarafları açısından bir güvence anlamı taşıdığını söyledi.
Kovid-19 salgını döneminde öğrencilerin uygun ortamda eğitimlerine devam edebilmelerinin önemli olduğunu belirten Şahin, Eylül ayında üniversitelerle birlikte yaklaşık 25 milyona yakın öğrencinin okul ortamında ağırlanacağını dile getirdi. Şahin, TSE olarak tedbirlerle ilgili çalışmalara yoğunlaştıklarını, Özel Ayşe abla Okullarında yapılan çalışmanın alınan tedbirleri görmek açısından da önem taşıdığını ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapılan çalışmanın gerekliliklerini yerine getiren kuruluşlara kontrollerin ardından belgelendirme yapıldığına işaret eden Şahin, şöyle konuştu:
"Velilerimiz, öğretmenlerimiz, çocuklarımızın evden çıkıp tekrar dönünceye kadarki bütün aşamalarda eğer tedbirleri yerine getirmişlerse okula böyle bir belge takdim ediyoruz. Dolayısıyla bu, eğitimin tüm tarafları açısından bir güvence anlamındadır. Bu sistemi dinamik bir şekilde izlemek ve güçlendirmek durumundayız. Belgeyi alan kuruluşlara da bunları gözlemek anlamında büyük görev düşüyor dedi.
Okulların hangi sistem ve yöntemle eğitim hayatına başlayacaklarına ilişkin kararların yakın zamanda ortaya çıkacağına dikkati çeken Şahin, "Biz MEB ile yaptığımız çalışma sonucunda Özel Ayşe abla Okullarına böyle bir belgeyi vermekten büyük mutluluk duyduğumuzu ve örnek teşkil edecek bir çalışma yaptığımızın bilinmesini arzu ediyoruz." ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Ali Haberal ise TSE'nin hazırladığı uygulamanın hayata geçirilmesinin diğer okullar için de önemli olduğunu vurgulayarak çalışmaların Başkent Üniversitesi’nde de yürütüldüğünü dile getirdi.
Haberal, "Bu aşamada Yükseköğretim Kurulu bazı eğitimlerin uzaktan devamı yönünde bir karar aldı. Geri kalanların üniversitelerde sürdürülmesi bekleniyor. Biz de hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Bu model aynı zamanda yükseköğretim için de yol gösterici olacak" dedi.
Söylediğim gibi uzaktan eğitim, okulda eğitimin yerini tutmuyor. Umarım 21 Eylüle kadar “ Okulum Temiz “ belgeli okulların sayısı artar Öğretmenlerimiz, Öğrencilerimiz okullarına kavuşur. Öğrenci velileri de çocuklarını güven içerisinde okullara gönderir.