Türkiye Futbol Federasyonu ( TFF) Kulüp Lisans Kurulu, 2020-2021 Sezonu Süper Lig takım harcama limitlerini belirledi. TFF'den yapılan açıklamaya göre, Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play talimatının 89. maddesi kapsamında belirlenen Süper Lig takım harcama limitleri hesaplandı.
Buna göre;
- 2019-2020 sezonu şampiyonu Başakşehir’in harcama limiti 148.395.590 TL %15 sapma ile birlikte 170.654.928 TL.
- Trabzonspor’un harcama limiti 132.517.761 TL %15 sapma ile birlikte 152.395. 425 TL.
- Beşiktaş’ın harcama limiti 259.217.149 TL %15 sapma ile birlikte 298.099.722 TL.
- Fenerbahçe’nin harcama limiti 154.411.381 TL %15 sapma bedeli ile birlikte 177.573.089. TL
- Galatasaray’ın harcama limiti 429.042.297 TL %15 sapma ile birlikte 493.398.642 TL olarak belirlendi.
Türkiye Futbol Federasyonu harcama limitlerini açıklayınca tartışmalarda beraberinde geldi. Fenerbahçe Yönetim Kurulu TFF’nin bu kararına sert tepki ile karşılık verdi. Kararın hemen ardından Mert Hakan Yandaş, Philip Novak, Caner Erkin, Gökhan Gönül ile sözleşme imzalayarak TFF’nin kararını tanımadığını göstererek transferlerin devamı gelecek mesajı verdi.
Türkiye Futbol Federasyonuna bir tepkide Kasımpaşa Spor kulübünden geldi. Kasımpaşa Spor Kulübü Başkanı Hasan Hilmi Öksüz; Lacivert beyazlı kulübün devlete, futbolculara, şahıslara borcu olmamasına rağmen harcama limitinin 69 milyon lira, izin verilen yüzde 15 sapmayla da 79 milyon lira olarak belirlenmesine tepki gösterdi.
Turgay Ciner tarafından finanse edilen Kasımpaşa Spor Kulübünün Başkanı TFF’ye isyan etti. Hasan Hilmi Öksüz; Kasımpaşa Spor Kulübünün hiçbir dönemde borcu bulunması mümkün olmayan bir yapıda yönetildiğine dikkat çekerek; İnanılmaz bir para harcanarak Kemerburgaz Tesisleri'ni Türk sporuna kazandırmış bir kulüp. Bütün bunlara rağmen TFF bize harcama limitimizin maksimum 79 milyon lira olduğunu söylüyor. Bunu neye göre yapıyorsunuz? Benim param var. Yönetim kurulu olarak sermaye artırımına gidiyorum ve para buluyorum.
Şirketin kasasına para koyuyorum. Sonra bize bu paranın büyük bölümünü harcayamayacağımızı söylüyorlar. Bu nasıl bir mantık? Anlamıyorum. Düzgün ve dürüst çalışan spor kulüplerini, korumak yerine, bunların tam tersini yapan kulüplerle eşdeğer tutuyorsunuz."
Kasımpaşa Spor Kulübü Başkanını haklı bulduğumu belirtmek istiyorum. Türkiye Futbol Federasyonu harcama limitlerini neye göre belirliyor? Borcu olmayan hatta kasasında parası olan Kasımpaşa’ya 79 Milyon TL harcama limiti verirken, Borç batağında olan İstanbul’un üç büyük kulübüne transfer harcama limitleri neden çok daha fazla veriliyor. Fenerbahçe itiraz ediyor çünkü Galatasaray’dan daha az harcama limiti verildiği için. O zaman Kasımpaşa’nın hakkını kim savunacak?
Peki bu harcama limitleri nasıl belirleniyor birde ona bakalım.
Aslında işin gerçeği belirlenen harcama limitleri, sadece takımlar için izin verilen transfer bütçesi anlamına gelmiyor. Takım harcama limitlerine profesyonel futbolcu ücret giderleri, A Takım teknik kadro ücret giderleri, transfer harcamaları ve menajer ücret giderleri de dahil ediliyor. Takım harcama limitine dahil olan bedellerin hesaplanmasında brüt tutarlar (vergiler dahil, KDV hariç ) dikkate alınıyor.
Takımların harcama limitleri birçok değişken kritere göre belirleniyor.
Kulüplerin futbolcu maaş bütçeleri, gelir giderleri, oyuncu satışları, sponsorluk gelirleri gibi bütçelerin ana gelir kalemlerini oluşturan maddeler en önemlileri ancak bunlar dışında birçok değişken faktör de söz konusu.
Bu bağlamda; TFF'nin belirlediği Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play talimatında kulüplerin takım harcama limitlerinin belirlenmesi" başlıklı 89. maddede yer alan veriler şöyle:
Gelir Kalemleri
- Gişe gelirleri
- Sponsorluk ve reklam gelirleri
- Yayın gelirleri
- Ticari faaliyet gelirleri
- UEFA gelirleri
- Diğer faaliyet gelirleri
- Transfer gelirleri
- Duran varlık satış kârı
- Duran varlık değerleme farkları
Gider ve Maliyet Kalemleri
- Ürün satış maliyetleri
- Futbolcu / Teknik kadro / Menajer ücret giderleri
- Diğer personel ücret gideri
- Diğer faaliyet giderleri
- Transferlere ilişkin giderler
- Finansman giderleri
Kulüplerin takım harcama limitleri, TFF’ye sunulacak finansal tablolar doğrultusunda gelir, gider ve maliyet esasları dahilinde oluşturulan yeni sezon bütçesi baz alınarak aşağıdaki iki yöntem ile hesaplanıyor:
1.Yöntem: Gelir Gider farkı üzerinden hesaplama yöntemi
2.Yöntem: Net Borç / Net Faaliyet Gelir Rasyonu üzerinden hesaplama yöntemi
2020-21 sezonunda takım harcama limitleri bu iki hesaplama yöntemiyle bulunacak tutarların ortalaması alınmak sureti ile hesaplandı.
İşte Kasımpaşa Spor Kulübü tamda buna itiraz ediyor haklı olarak. Benim gelirim giderimden fazla kasamda param var hatta inanılmaz paralar harcayarak modern tesisler yapıyorum. Ancak borç batağında yüzen İstanbul’un üç büyük kulübüne verdiğiniz harcama yetkisinin yanına bile yaklaşamıyorum. Senin paran var ama sen harcayamazsın diyorlar.
Kasımpaşa’nın geliri üç büyükler ile kıyaslanamaz bu bir gerçek. Gişe gelirleri, sponsorluk ve reklam gelirleri, yayın gelirleri, ticari faaliyet gelirleri, UEFA gelirleri v.s üç büyüklerin kasasına giriyor. Demek ki gelir gider dengesini Kasımpaşa az gelirine rağmen üç büyüklerden daha iyi yönetiyor, buradan bu anlam çıkıyor. O zaman Kasımpaşa’nın suçu ne diye sormamız gerekmiyor mu?
Trabzonspor iyi yönetiliyor…
Bu başlığı attığım için birçok “ Spor otoritesi” beni eleştirecektir. Nasıl iyi yönetiliyor üç büyüklerin olmadığı yarışta kendi elleriyle şampiyonluğu Başakşehire hediye etti diyeceklerdir. Ancak ben iddialı bir şekilde Trabzonspor’un iyi yönetildiğini düşünüyorum.
Futbolda başarı netice ile ölçülür, Trabzonspor’da şampiyon olamadıysa başarısızdır diyorlar. Bu Türkiye gerçeği olabilir ancak benim gerçeğime uymuyor diyebilirim. Peki neden Trabzonspor’un iyi yönetildiğini düşünüyorum.
Ahmet Ağaoğlu ve ekibi göreve gelmeden önce kendisi için, parası var, karizması var, futbolu biliyor, entelektüel, sporcu kişiliği olan bir insan neden Trabzonspor’un Başkanlığına aday olmaz diye düşünürdüm.
Ahmet Ağaoğlu 8 Nisan 2018 senesinde yapılan Trabzonspor Kulübü 73. Genel Kurulunda adaylığını koydu. Rakibi Metin Kaya’yı geride bırakarak Trabzonspor’un Başkanı seçildi.
Ahmet Ağaoğlu’nun başkanlığındaki Trabzonspor yönetim kurulu seçildikleri tarihten bu yana yaklaşık iki buçuk yıldır borç batağında olan kulübü düzlüğe çıkarmaya çalışıyor. Yönetim kurulunu profesyonel bir ekipten kuran Ağaoğlu bunun verimini mali iyileşme ile aldı diyebiliriz. Doğru transfer politikası, alt yapıya verilen önem sayesinde yurt dışına futbolcu ihraç edilmesi, reklam ve tanıtım faaliyetleri ile kulübün sosyal medyada ön plana çıkması kulübün iyi yönetildiğinin bir göstergesidir diye düşüyorum.
Geçen sene takımın en etkili oyuncusu Yusuf Yazıcı’yı kulüp tarihinin en yüksek bonservis bedeli ile 17.5 milyon Euro ile Fransız Lille takımına gönderen Trabzonspor bu transfer ile rahat bir nefes almıştı. Alexander Sörloth transferini kim yaptıysa helal olsun. Geçen yıl ha bugün ha yarın geldi gelecek derken spor medyasını aylarca meşgul eden Falcao koca sezonda 11 gol atarken, Alexander Sörloth 24 golle Türkiye Liginin gol kralı oldu.
Philip Novak, Anthony Nwakaeme, Ekuban gibi isimler gösterdikleri performans ile Trabzonspor’u son haftalara kadar şampiyonluk yarışının içerisinde tuttular. Türkiye Kupasının kazanılmasında büyük pay sahibi oldular.
Abdulkadir Ömür, Abdulkadir Parmak, Uğurcan Çakır Trabzonspor yönetiminin, teknik kadrosunun gençlere verdiği önem sayesinde transfer sezonunun gözdesi durumuna geldiler.
Uğurcan Çakır’a İngiltere Premier Liginin dev takımlarından transfer teklifleri geliyor. İngiltere Premier Ligi takımlarından Sheiffield United Uğurcan için 20 Milyon Euro’yu gözden çıkarmış durumda. Ayrıca Liverpool ve Borussia Dortmund kulüpleri de daha yüksek bedeller teklif ederek genç file bekçisini yakın takibe almış durumda.
Yani Uğurcan Çakır’da tıpkı Yusuf Yazıcı gibi bu sene takımına büyük bir bonservis bedeli kazandıracak gibi görünüyor.
İstanbul’un üç büyük kulübü eski futbolcularını transfer ederken, Trabzonspor alt yapısından yetiştirdiği genç futbolcuları yurt dışına göndererek kasasını dolduruyor. Alexander Sorloth gibi Nwakaeme gibi Ekuban gibi düşük maliyetli futbolcuları transfer ederek yarışın içerisinde kalabiliyor.
Trabzonspor 2020-2021 transfer sezonuna da hızlı girdi. İlk olarak Norveç’in Rosenborg takımından Anders Trondsen’i kadrosuna katan Trabzonspor, ardından İspanya’nın Vallodolid takımının formasını giyen Stiven Plaza’yı satın alma opsiyonu ile 2 yıllığına kiraladı.
Geçtiğimiz yıl Norveçli Sorloth’tan çok üstün performans alan Trabzonspor bu kez orta sahasını bir Norveçli ile güçlendirdi. Sosa’nın takımdan ayrılmasıyla yeni transfer Trondsen’in performansı merakla bekleniyor. Stiven Plaza ise 21 yaşında gelecek vaat eden bir santrafor. Ekvator milli takımı forması da giyen siyahi futbolcu Alexander Sorloth ile birlikte Trabzonspor’un hücum hattına zenginlik katacak gibi görünüyor.
Trabzonspor Sorloth gibi Stiven Plaza’yı da iki yıl satın alma opsiyonu ile kiraladı. Bu transfer sezonunu 6 futbolcu daha kadrosuna katarak kapatacak. Trabzonspor’un yeni transferleri yine nokta atışı olacak gibi görünüyor, bekleyip göreceğiz.
Trabzonspor CAS’tan gelen ceza nedeniyle bu yıl Avrupa Kupalarına katılamayacak. Süper Ligi ikinci sırada tamamlayan Trabzonspor’un yerine üçüncü sıradaki Beşiktaş Şampiyonlar Liginde ön eleme oynayacak. Ahmet Ağaoğlu ve Yönetim Kurulundaki arkadaşlarının CAS’tan gelen bu cezada hiçbir payı yok. Geçmiş yönetimlerin yapmış olduğu hatalar maalesef yeni yönetimin üzerine kaldı.
Mali yapısında gözle görülür bir iyileşme olan Trabzonspor bu yönetim anlayışıyla yakın zamanda sportif başarılara da imza atacaktır. Tabi ki Trabzonspor taraftarı sabırla takımının ve yönetim kurulunun arkasında durursa.