Koronavirüs sebebiyle 20 Mart 2020’de eğitime zorunlu ara veren okullar, 31 Ağustos 2020’de açılıyor. Milli Eğitim Bakanlığının 2020-2021 eğitim öğretim yılına dair 81 ile gönderdiği genelgeye göre, okullar 31 Ağustos 2020’de açılacak 18 Haziran 2021’de kapanacak.
Pandemi süreci devam ediyor, öğrenciler, aileler tedirgin yeni eğitim öğretim yılına girmeden okullarda ne gibi tedbirler alındı diye merak ediyorlar. Öğrencilerin ve velilerin merakını giderelim. Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kuruluşu TSE ( Türk Standartları Enstitüsü ) ortak çalışma yürütüyorlar.
Bu bağlamda; Öğrencilerin sağlığı için atılması gereken adımları birlikte belirlediler. Eğitim kurumları için hijyen şartlarının geliştirilmesi, enfeksiyon önleme ve kontrol kılavuzundaki tedbirleri uygulayarak denetimden geçen okullara “ Okulum Temiz Belgesi” verilecek. Bu uygulamalar Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde denetlenecek.
Okullar için hazırlanan Hijyen kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Bakanlığın ilgili kuruluşu TSE gibi önemli kurumların arasında yapılan özenli bir çalışmanın sonucu ortaya çıktı. Pilot okullar seçerek şartları yerinde görerek hazırlanan bir kılavuzdan bahsediyoruz.
Yapılan protokol kapsamında; Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından oluşturulan kurallar, her okulda belirlenen sorumlu müdür yardımcıları yönetiminde okul idarecileri ve personeli tarafından uygulanacak. Buna göre her eğitim kurumu kendi risk analizini yaparak kılavuza göre gerekli iyileştirmeleri yapacak.
Bunun ardından eğitim alan 2 bin denetim personelinin incelemeleri sonucu okullara temiz belgesi verilecek. Bu belge, bir yıl geçerli olacak. Kurumlar yıl boyu sistematik olarak takip edilecek.
Hijyen Kılavuzu yol gösterici olacak…
Yeni eğitim öğretim döneminde güvenli ve temiz eğitim alanı oluşturulması için hazırlanan hijyen kılavuzu bir yol gösterici görevi görecek. Milli Eğitim Bakanlığı güvenli ve temiz okul ortamı oluşturmak amaçlı TSE ile ortak çalışma yürüttü. Eğitimdeki standartları geliştirip, uygulayacak ve denetleyecek uzmanların yetişmesi için Milli Eğitim Bakanlığı TSE’den destek aldı. Bu bağlamda; Öğretmenler eğitim aldı, hangi okul nasıl denetlenecek öğrendiler.
Taraflar arasında yapılan toplantılar sonucunda, öğretmen ve okul yöneticilerinden sahada karşılaşılabilecek soru ve sorunlar için fikirler ortaya kondu. Son raporda Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu Bilim Kurulu içinde değerlendirilmeler yapılarak kılavuzun son hali ortaya çıktı.
Kılavuzda standartlarla ilgili kontrol listesi var. Listeye bir işaret konularak denetleme gerçekleştirilecek. Her kurum, bu standartlardan sorumlu olacak. Neye ihtiyaç duyulursa destek olmak da Milli Eğitim Bakanlığının sorumluluğunda olacak.
Sürecin takibinde veri seti oluşturması amacı ile bir yazılım hazırlandı. Takip ve raporlama kolayca yapılacak. Kılavuzun genel çerçevesi, kurum ve hizmetlere yönelik hazırlansa da veli, öğretmen ve öğrenciye yönelik özel kılavuzlar da hazırlanacak.
31 Ağustos’ta açılacak olan okulların öncesinde hazırlanan hijyen kılavuzu ve içerisindeki tedbirler öğrencileri ve ailelerini bir nebze olsun rahatlatacaktır. Hijyen kılavuzunun Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte hazırlanması ayrıca bir güven oluşturacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri hijyen kılavuzunu dikkate alarak okullarda gerekli tedbirlerin alınacağını bu konuda öğrencilerin ve velilerin rahat olması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca 23 Mart itibariyle uygulamaya başladıkları online eğitim sisteminin bazı dersler için eş zamanlı devam edeceğini söylüyorlar.
Yeni eğitim ve öğretim yılının şimdiden tüm öğrencilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Pandemi nedeniyle zorunlu geri kaldıkları eğitim ve öğretim hayatlarına geri dönecekler. Umarım tüm okullarımızda hijyen kılavuzuna layıkıyla uyulur, takipçisi olacağız.