Üç önceki yazımızda kolesterolün insan vücudu için mutlak gerekli olduğunu ve anormal yükselme durumunda vücut kendi oto kontrol mekanizmasını harekete geçirerek kan kolesterol düzeyini kontrol etmeye çalışmaktadır diye bahsetmiştik.
Bu günkü yazımızda yüksek kolesterol seviyesine dışarıdan diyet ya da ilaçla nasıl ve ne zaman müdahale etmeliyiz ve hangi durumlarda devamlı ilaç kullanmak gerekliliğinden bahsetmek istiyorum.
Yüksek kolesterol tespit edilen bireylerin öncelikle hayvani yağ içeren gıdaları oldukça dikkatli tüketmeye yönelmeleri ve en aza indirgemeleri gerekmektedir. Özellikle LDL kolesterol yüksekse organizmamız HDL ni devreye sokarak LDL nin damar duvarı yüzeyinden veya damar duvarı içinden sökerek karaciğere taşımaktaydı, bu mekanizmanın iyi çalışmasını istiyorsak HDL üzerinde olumsuz etki yapan sigara tüketimini bırakmamız ayrıca sedanter hayattan uzaklaşmamız gerekecek. Bunu için günde en az ½ --1 saat yürümemiz ve bunu haftanın en az 4-5 gününe yaymamız gerekecek. Ayrıca katı yağlar haricinde kolesterolden zengin sakatatlar, midye, karides, sucuk salam ve sosis gibi gıdaların tüketimine çok dikkat etmeli, en aza indirerek tüketmemiz gerekecek.
Bu tedbir ve dikkate rağmen LDL seviyesi yüksek seyrederse kolesterol düşürücü ilaçları kullanmamız gereklidir. Zira kolesterol seviyesi normal ya da normalin altında seyreden bireylerle yüksek seyredenlerin karşılaştırılması sonunda kolesterol düzeyi yüksek olanlarda kalp krizi ve inmenin normal ve normal altında olanlara göre 2 kat fazla gözlendiği bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.
Kolesterol düşürücü ilaçların faydası yanında azda olsa yan etkilerinden bahsetmek gerekecektir. Tespit edilen yan etkilerin hiç birisi kalıcı hasara ve hastalığa sebep olmadığını hemen baştan belirtmemiz doğru olacaktır. İlaçlar kesildiği anda kısa sürede yan etkiler düzelmektedir. Şimdiye kadar tespit edilebilen yan etkiler;
Karaciğer enzimlerinde yükselme,
Halsizlik ve yaygın adale ağrıları,
Çok ender kas erimesinden söz edilebilir.
Hangi hastalarımıza uzun süreli kolesterol düşürücü ilaçları verebiliriz;
Kalp krizi geçiren hastalar,
Yüksek tansiyon hastaları,
Şeker hastaları,
İnme geçiren hastalar(damar tıkanmasına bağlı),
Aort damarını genişlemesi(aort anevrizması),
Bypass ameliyatı olanlar,
Koroner arterlere, bacak arterlerine ve karotis arterlerine stent takılan hastalar veya bu damarlarda hastalık olup da operasyon ve stent işlemi gerekli olmayan medikal tedavi alan hastalar.
Kolesterolu yüksek olan hastaların vitaminler, antioksidanlar veya bazı bitkisel yöntemlerle kolesterol düzeylerinin normalleşmesi veya normalin altına inmesi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamıştır.