Korona virüsü toplumun tüm kesiminin hayatını olumsuz etkiledi. Pandemi sürecinde en büyük sıkıntı çekenlerin arasında öğrencilerimiz ve velileri oldu. 23 Mart tarihi itibariyle uzaktan eğitime geçen öğrenciler, bahar dönemini verimsiz geçirmek zorunda kaldılar. LGS ve YKS sınavına girecek öğrenciler ve velileri endişeli, vaka sayılarının arttığı bu günlerde sınavlar neden ertelenmedi tartışması yaşanıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa eski Başkan Yardımcısı Dr. Serdar Savaş; LGS ve YKS sınavlarının ertelenmesi gerektiğini söylüyor. Dr. Savaş; Sınavlar İlla yapılacaksa da sınav yerleşim planlarının değişmesi gerektiğini savunuyor.
Hafta sonu sınava girecek öğrenciler için spor salonları, stadyumlar, kamu binaları açılarak sosyal mesafeye uygun bir düzen oluşturabileceğini söyleyen Dr. Serdar Savaş; Öğrencilerin arasına iki metre mesafe koyulması gerektiğine vurgu yapıyor.
İçişleri Bakanlığı 81 ilin Valiliğine LGS ve YKS tedbirleri kapsamında genelge gönderdi. Bu bağlamda; Cumartesi günü saat 09:30 ile 15:00 arasında ve Pazar günü 09:30 ile 18:30 arasında bazı istisnalar hariç sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
Öğrenciler ve veliler endişeli bir tarafta korona korkusu diğer tarafta sınav heyecanı. Ne diyelim inşallah alınan tedbirler bir işe yarar öğrencilerimiz ve velilerimiz bu süreci kazasız belasız atlatır.
Korona mağduru kolejliler…
Çocuklarına kaliteli eğitim aldırmak için özel okula gönderen maddi durumu nispeten iyi olan aileler, pandemi sürecinde mağdur olduklarını dile getiriyorlar. 2019-2020 Eğitim- Öğretim yılına girerken, çocuklarına verilecek eğitim, servis, yemek, sosyal aktive v.b hizmetler karşılığında ödeme yaptıklarını ancak pandemi sürecinde vaat edilen bu hizmetleri alamadıklarını söylüyorlar. Kolej yönetimleriylekarşı karşıya gelen veliler almadıkları hizmetin bedelini geri istiyorlar.
Özel okul mağdurları okul yönetimine hak aramaya gidiyor ancak tatmin edici bir cevap alamıyor! İşte bir öğrenci velisinin okul idaresi ile diyaloğu…
Online eğitim ile günde 5 saat 30 ar dakika eğitim verildiğini, aslında günde 9 saat 40 ar dakika eğitim verilmesi gerektiğini söyledik. Aradaki farkın iade edilmesi gerektiğini belirttik. Online okul portalında yer alan video ve diğer materyalleri de eğitimden sayıyorlar. Çıkan fark içinse henüz devletten iadeye dair bir karar çıkmadığını söylüyorlar.
On-line eğitim yatırımlarından uzun uzun bahsediyorlar, ancak buna dair bizden zaten ücret aldıklarını ve diğer okulların da online platformları olduğunu söylüyoruz. Bize yemek ücretleri için yemekhane masraflarından ve sarf malzemeden bahsediyorlar.
Okul yönetimine bunların yatırım maliyeti olduğunu, nasıl ki okul her sene onlarca şube açıp kâr ettiğinde velilere kâr payı dağıtmıyorsa, yatırım maliyetlerine bizleri de ortak edemeyeceklerini söylüyoruz ama tatmin edici bir cevap alamıyoruz.
Ayrıca, bizim ödediğimiz paranın haricinde yemekhane malzemesi v.s alarak ek harcamalar yaptıklarını söylüyorlar. Çok güzel, ancak bizler de çalıştığımız sektörlerde yaptığımız yatırımların maliyetlerini fiyatlarımıza yansıtmıyoruz, ya da iade işlemlerinde bu masrafa katılacaksınız diyerek kesinti yapmıyoruz dedik. Kaldı ki iade edilmesi gereken bedelin neredeyse 3 te birini teklif ediyorsunuz, bu kadar yüksek mutfak yatırımı yapıyor olamazsınız diye ekledik.
Genel giderlerden ne kadar iade olduğunu sorduğumuzda aldığımız cevap daha da inanılmazdı. Genel giderler için bütçenin tamamı kullanılmış. Bir iade olmayacakmış. Biz herhangi bir sebepten dolayı okuldan ayrılıyor olsaydık, sadece % 10 kesinti yapılıp geri kalan ücreti kanunen geri ödeyecektiniz, bize bu kalemlerin içerisinde başka maliyet kalemleri var veya genel giderler bütçesinin tamamını kullandık diyemeyecektiniz dedik.
Muhasebe sistemleri gereği alımlar yapılınca bütçe kaleminden düşülüyormuş ve eğer bütçe ayrılmak istediğimiz anda bitmiş ise aynı şekilde cevap verileceğini söylediler. Kanun okulun muhasebe sistemine göre karar vermiyor, velinin ödediği bedeli esas alıyor ve bu bedel üzerinden geri ödemekle yükümlü tutuyor sizi, bu nedenle şu anda da herhangi bir kesinti yapamazsınız dedik.
Etkinlik geri ödemeleri için personel eksikliği vs konu edildi. Sistemlere evlerden de giriş yapılabildiğini, personelin işe gelmesinin gerekmediğini, tek bir tuşla işlem yapılabileceğini, yeter ki buna okulun niyeti olması gerektiğini söyledik. Cevap sessizlikti!
Evet gördüğünüz üzere öğrenci velileri, okul yönetimine konuyla ilgili görüşmeye gittiklerinde, okulun yatırım maliyetleri olduğu ve okulların kapalı olduğu dönemlerde alamadıkları hizmetin karşılığı olan iadenin değil, yapılması gerekenin yaklaşık üçte birini iade alabilecekleri cevabını almışlar. Bu duruma itiraz edince birde çocukları ile tehdit edilmişler.
Ancak altını tekrar çizmek isterim ki, bu anlattıklarım tüm özel okullarda yaşanmıyor. Pek çok özel okul, velilere hizmet alamadıkları döneme ait yemek, servis ve genel giderler karşılığı ödemeleri ya yaptılar, ya da velilerle iletişime geçip gerekli iadeleri usulüne uygun şekilde yapacaklarını iletip zaman planlaması yaptılar bile. Ancak maalesef bahsettiğimiz şekilde davranan koskoca okullar da var.
Özel okulların bir kısmı uzaktan eğitimde öğrencilere beklenen eğitimi veremediler. Pandemi sürecinde servis hizmeti, yemek hizmeti, sosyal aktivite v.s tüm bu hizmetler yapılamadı. Öğrenci velileri haklı olarak bu süre zarfından alamadıkları hizmetin bedelini geri istiyorlar.
Ancak bazı özel okul yönetimleri velilere sanki kâr ortağıymış gibi yatırım maliyetlerini öne sürerek velilerin zaten en az bir sene öncesinden tüm ödemelerini yapmış olduğu okul ücretlerinden gerekli iadeleri yapmıyor.
Korona virüs sebebiyle tüm dünyada olağan üstü bir durum söz konusu. Bu durum beraberinde krize dönüşebiliyor. Söz konusu özel okullar ile öğrenci velileri arasında yaşanan bu krizin bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.