Dr. Öğr. Üyesi Yunus ÖZEN

Akademisyen

yunus@yunus.gen.tr

Youtuber: İşi gücü youtube

Düzenli olarak video çekip bunu bir Youtube kanalında yayımlayanlara Youtuber deniyor. Hobi amaçlı, eğlence amaçlı ya da bilgi paylaşımı amaçlı bu işe girişip sonradan işe dönüştürenler de var. Bu yazı Youtuber kimdir, ne yer ne içer konusunu fena halde anlatır, hatta örnekler verir.

 

Evimde Turkcell Superonline Fiber Internet kullanıyorum. Bu sabah internet hızımı 50 Mbps’ye çıkardılar, ayrıca televizyonuma da Turkcell TV Plus kutusu bağladılar, televizyonu da internet hattı üzerinden alacağım.

 

Açıkçası düzenli bir televizyon izleyicisi ve haber okuyucusu değilim. Çok önemli olayları rahatsız etmeyen bildirimleri ile Bundle Haber uygulaması telefonuma getiriyor, günün büyük bir kısmını haber okuyarak geçiren ortalama Türk insanına dönüşmeden de dünyadan kopmayabildiğimi düşünüyorum.

Turkcell TV Plus kutusuna ayrıca para vermezdim ama bir kampanya dahilinde bedava verdiler, almıyorum diyemedim :)

İnternet hızının hem mobil kullanımda hem de ev kullanımda yeterli bir seviyeye çıkmasından sonra internet kotamın büyük bir bölümünü Youtube başta olmak üzere video sitelerinin tükettiğini fark ettim. Tv izlemenin çekici gelmemesinin sebeplerinden birisi de bu olabilir.

Youtube’de istediğim bir konuda arayıp video izlemenin yanında, bazı Youtube kullanıcılarının kanallarına da aboneyim. Abone olduğum kanal listesi gün geçtikçe arttı. Hele son sene, geçtiğimiz senelerin toplamından daha fazla kanala abone olmuşum.

Her gün, her hafta ya da belirli bir periyotta düzenli video çekip yükleyen insanlar var. Bu insanlara Youtube sitesinden hareketle Youtuber deniyor, buna da bir Türkçe kelime uydursak iyi olacak. Selfie yerine özçekim, Drone yerine İHA gibi hayli yeni kelime üretildi ve tutuldu. Youtuber’lerin bazıları bu işi hobi olarak ya da eğlenmek için yaparken bunu işe dönüştürenler de var.

Forbes Dergisi Ocak sayısında da bu konu işleniyor. Konuyu Forbes’e kadar götüren bence Youtuber’lerin bu işten hatırı sayılır para kazanmaya başlamasıdır. Milyonlarca takipçisi ve izleyicisi olabilen bu kanallar, markalarla yapılan sponsorluk anlaşmaları veya google reklamları ile bu trafiği paraya dönüştürüyorlar. Çoğu 20’li yaşlar civarında gençler bu işleri yapıyor ama profesyonel işini bırakıp buna yönelen profesyonel iş tecrübesine sahip kanal sahipleri de var.

  1. geçtiğimiz yıl Youtube Ödül Töreni yapıldı ve bazı Youtuber’lere burada ödüller de verildi.

Bazı Youtuber’lerden, kanallarından ve biraz da kazançlarından bahsedeyim.

Tabiki Barış Özcan’la başlayacağım. Hem kendisini hem de eşi Devletşah’ı severek izliyoruz :) Barış Özcan, bence başarılı bir hikaye anlatıcı (story teller). Kanalının 350 bin civarında abonesi var. Sanat, tasarım ve teknoloji konularında videolar yayımlıyor. 1994 yılından beri medya sektöründe çalışıyor.

İdil Tatari kanalında yemek tarifleri ve pratik ipuçları paylaşıyor. 450 bin civarında abonesi var. ABD’de girişimcilik eğitimi almış, New York’ta çalışmış ve Türkiye’ye döndükten sonra spor spikerliği de yapmış. Sonra işini bırakıp Türkiye’nin yemek üzerine açılan ilk youtube kanallarından biri olan kanalını açmış ve artık bunu düzenli olarak yapıyor. Ülker, Luna margarin gibi bazı markalarla sponsorluk anlaşmaları var.

Murat Engin Ekin, oyun videoları paylaştığı, toplam 4 milyon civarında üyesi olan iki ayrı kanalın sahibi, henüz 19 yaşında. Bazı videoları milyonlarca kez izlenmiş. Akdeniz Üniversitesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema okuyor. Yerli ve yabancı bir çok oyun ve donanım üreticisi ile sponsorluk anlaşmaları var. Aylık kazancının 30 bin lira civarında olduğunu belirtmiş.

Ruhi Çenet, 26 yaşında. Hindistan’da yazılım okumuş, hatta bir süre kod da yazmış. Şu anda esrarengiz olaylar, bilinmeyen gerçekler ya da tarih gibi ilginç konularda her hafta video yayımlıyor. 2 milyona yakın abonesi var ve videoları milyonlarca kez izleniyor. Eti, Nescafe, Vodafone gibi bir çok şirketle sponsorluk anlaşması yapıp videolar çekmiş ve çekmeye devam ediyor. Video başına ortalama 15 bin lira kazanıyormuş. Infografiklerle süslediği videoları ilginç bilgiler içeriyor.

Orkun Işıtmak, 21 yaşında. İstanbul Üniversitesi’nde İtalyan Dili ve Edebiyatı okuyor. Eğlenceli videolar çekiyor. Kendi hayatını, gezdiği gördüğü yerleri de anlatıyor. 3 milyona yakın üyesi var sahip olduğu iki tane kanalda. Markalar için ürün yerleştirme ve reklam videoları da çekiyor. Artık yaptığı iş için bir ekiple çalışıyor.

Merve Özkaynak, moda, alıveriş, makyaj, saç, cilt bakımı ve trendlerden bahseden bir kanalı var. 600 bin civarında abonesi var. Halkla ilişkiler ve reklam mezunu. Moda danışmanı olarak Vakko başta olmak üzere çeşitli firmalarda çalışmış. Diğer Youtuber’ler ile benzer bir gelir modelinde iş yapıyor.

Bir çok alandan öne çıkan isimleri örnek verdikten sonra biraz da takip ettiğim kanallardan bahsedeyim. Yukarıda saydığım isimlerden sadece Barış Özcan bana hitap ediyor galiba. Daha doğrusu kanalların içerikleri benim ilgimin dışında. Eğlenceli bulduğum için ve kısa videolar çektiği için Ben Fox’u takip ediyorum. 3 milyona yakın takipçisi olan CGP Grey, severek izlediğim, bir çok alanda farklı bakış açıları sunan sıradışı bir kanal. Minneapolis’de yaşayan flüt sanatçısı Bevani’nin kanalını takip ediyorum, ayrıca albümlerini de işe giderken yolda dinliyorum. Chase Jarvis’i özellikle 30 Days of Genius videoları için izliyorum. Amerika’da yaşadığı work and travel macerasını düzenli olarak paylaşan Çınsu Gündüz’ü takip ediyorum.

Yine İlkay Zaman’ın Amerika’da yaşayan bir Türk temalı videolarını paylaştığı kanalına aboneyim. Çok fazla abonesi olmayan ama yakın zamanda Yazılım geliştirme süreçleriyle ilgili güncel ve önemli konuların ele alındığı söyleşileri içeren bir video kanalı olan Devnot TV’yi takibe aldım.

Son günlerde ortaya çıkan alternatif ve özgür medya girişimlerinden birisi olan Gazeteci Ruşen Çakır'ın söyleşi, haber, yorum ve analizlerini paylaştığı kanalını Türkiye ve dünya gündemine dair konular için takip ediyorum. 13 bin civarında abonesi var. Takip ettiğim bütün kanalları burada saymak istemiyorum, bazı örnekler vermek istedim.

Youtube’ye video yükleyen milyonlarca insandan Youtuber’i ayıran belli başlı özellikler var.

Youtuber, son zamanların ünlü blogger’i Ahsen Okyar’ın da sürekli vurguladığı gibi, yaptığı işi istikrarlı ve disiplinli bir şekilde sürdüren bir insandır. Bir konuya ya da temaya odaklanmış, o temanın etrafında içeriklerini geliştirmektedir. Bununla birlikte samimi ve eğlenceli bir tarzı vardır. İzlerken aynı zamanda eğlenip zevk almazsanız, o videoların yayılıp başkalarına ulaşması mümkün olmayabilir.

 

Videolar temasına göre farklılık göstermekle birlikte çok uzun ve anlaşılması zor olmamalıdır. Kısa, anlaşılır ve odaklı videolar daha fazla seviliyor. Paylaşılan içerikler faydalı oluyorsa ya da eğlendiriyorsa zamanla kanal etrafında bir topluluk (cemaat :D ) oluşmakta ve zaman içerisinde belki profesyonel bir işe dönüşmektedir.

 

Bu özellikleri ile öne çıkan bir çok Youtube kanalı, başlangıçta hobi amaçlı amatör bir çalışma olarak başladıktan sonra, zamanla yukarıdaki örneklerde de görüldüğü üzere bir işe dönüşebilmektedir. İş ve ekonomi dergisi Forbes’in de bu yüzden dikkatini çekmiş olmalı.

 

Video içerik gün geçtikçe daha fazla artmakta bir çok farklı konuda çok farklı kanallar ortaya çıkmaktadır. İnternet kullanımı yaygınlaşsa bile düzenli içerik üretmek, hele hele video içerik üretmek görüldüğü kadar kolay olmasa bile sen de şansını deneyebilirsin bence. Deneyince ne kaybedersin, değil mi?